אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם למניות מנצ'סטר יונייטד אין קונים? צילום: איי אף פי

האם למניות מנצ'סטר יונייטד אין קונים?

מנהלי קרנות שבחנו את התשקיף הראשוני הביעו דעות שליליות או הגיבו באדישות לאפשרות שירכשו מניות של הקבוצה שבשליטת משפחת גלייזר

17.07.2012, 20:12 | סוכנויות הידיעות

מנצ'סטר יונייטד היא אולי הקבוצה עם מספר האוהדים הגדול ביותר בעולם, אך אין זה אומר שמועדון הכדורגל יצליח למצוא הרבה משקיעים עם תיאבון להנפקה המתוכננת בארצות הברית. מנהלי קרנות שבחנו את התשקיף הראשוני הביעו דעות שליליות או הגיבו באדישות לאפשרות שירכשו מניות של הקבוצה שבשליטת משפחת גלייזר מפלורידה.

לטענתם, מנצ'סטר יונייטד עומדת בפני סיכונים פיננסיים משמעותיים, בהתחשב בחוב של 423 מיליון ליש"ט (658 מיליון דולר), והמבנה העסקי שמציב את הלקוחות, האוהדים, כנגד לבעלי המניות.

חלק מהמשקיעים חוששים שבשוק המניות האמריקאי לא נסחרו מספיק קבוצות ספורט בכלל וקבוצות כדורגל אירופיות בפרט. "בכל הקשור לקבוצת ספורט מדובר בתחרות משיכת חבל בין עלויות השכר של השחקנים ושאר הפעילות", אומר וואלס וויץ, נשיא ומנהל תיק השקעות בווייץ פאנדס באומהה, נברסקה, שמחזיקה במניות בליברטי מדיה, מדיה קורפ, וולט דיסני וקומקאסט.

במנצ'סטר יונייטד סירבו להגיב ולא ניתן היה להשיג את נציגי משפחת גלייזר. בדומה לקבוצות ספורט רבות, הצלחת הקבוצה על המגרש תלויה במידה רבה ביכולת להוציא כספים על השחקנים - באמצעות דמי העברות ומשכורות גבוהות.

אף שצצו כמה סימנים בשנה האחרונה לכך שההוצאות על העברות על ידי הקבוצות האנגליות מתמתנות, הלחץ שמופעל על הקבוצות המובילות כמו מנצ'סטר יונייטד להוציא כסף בנדיבות נותר על כנו. ההוצאות נוגסות ברווחים ומובילות לתנודות בתוצאות פיננסיות.

במקביל, אם קבוצה כמו מנצ'סטר יונייטד מקצצת בעלויות ואינה רוכשת שחקנים חדשים יקרים, שווי המותג עשוי להיות בסכנה. קרוב לוודאי שהשינוי לא יתרחש בין לילה, או אחרי עונה חלשה אחת, אך לאורך מספר שנים השווי של החלקים השונים - החל מזכויות השידור ועד למכירות של מרצ'נדייז - ייפגע.

"הסיכוי שבעלי המניות ירוויחו מזה הוא נמוך ביותר"

העונה האחרונה נחשבה חלשה במונחים של מנצ'סטר יונייטד, לאחר שלא זכתה בשום תואר, אף שהייתה רחוקה כחוט השערה מזכייה בתואר אליפות הפרמיירליג. "העסקה היא משחק גאווה בכל הקשור למעורבות בקבוצה מנצחת, אך אני בספק אם ההילה הזו סביב הקבוצה תתרגם לכסף לבעלי המניות", אומר ג'ף סיקה, נשיא וסמנכ"ל השקעות בסיקה וולת' מנג'מנט בניו ג'רזי, "הסיכוי שבעלי המניות ירוויחו מזה הוא נמוך ביותר".

המחאה נגד משפחת גלייזר, צילום: רויטרס המחאה נגד משפחת גלייזר | צילום: רויטרס המחאה נגד משפחת גלייזר, צילום: רויטרס

ליתר ביטחון, משקיעים רבים לא יקבלו החלטה סופית עד שלא יידעו כמה מניות החברה מתכוונת למכור ובאיזה מחיר. מועד קיום ההנפקה גם כן אינו ברור.

אולם עריכת ניתוח שווי לא תהיה קלה גם כאשר המחיר יהיה ידוע, וזאת בשל המחסור בחברות ציבוריות בארצות הברית אליהן ניתן יהיה להשוות את יונייטד. חברת המדיה, הספורט והבידור מדיסון סקוור גרדן היא הבעלים של קבוצת הכדורסל ניו יורק ניקס וקבוצת ההוקי הריינג'רס, ואילו בבעלות חברת המדיה והבידור קבוצת הבייסבול אטלנטה ברייבס, וענקית הכבלים קומקאסט היא הבעלים של קבוצת ההוקי פילדלפיה פליירס, אך לא מדובר באחזקה בקבוצות ספורט בלבד, שכן כל החברות מחזיקות בנכסים מגוונים.

"אין בנמצא הרבה מדי מידע", אומר מארק דונובן, מנהל תיקי השקעות ברובקו אינווסטמנט מנג'מנט בבוסטון, שמחזיק במניות של דיסני וקומקאסט, "קבוצות ספורט הן מגרש השעשועים של היזמים העשירים שרוצים שיהיה להם צעצוע גדול לשחק איתו, אך איני בטוח אם הן עומדות במבחנים ההחזר על ההשקעה".

קבוצות שנסחרו בארה"ב בעבר לא הניבו תוצאות טובות למשקיעים. הבוסטון סלטיקס, שנסחרו במשך 16 שנה החל מ-1986, רשמו הפסדים במשך שלוש שנים ברציפות לפני שחזרו לרווחיות ב-2002. המניות כמעט ולא נסחרו והוחזקו בעיקר על ידי משקיעים פרטיים, ולא מוסדיים. קליבלנד אינדיאנס הפכו לחברה ציבורית ב-1998 במחיר של 15 דולר אך בתוך ארבעה חודשים המניות צנחו ל-5.38 דולר.

שתי הקבוצות חזרו להיות בידיים פרטיות.

בניגוד אליהן, מנצ'סטר יונייטד אינה משחקת בארצות הברית, אלא רק במשחקי תצוגה בחודשי הקיץ. יש לה אולי בסיס אוהדים לא קטן בארה"ב, שצופה במשחקי הכדורגל האנגליים בטלוויזיה, אך לא ניתן להשוות זאת לאופי הכמעט דתי שמאפיין את האהדה לקבוצה בבריטניה.

אחת הבעיות היא חוסר האהדה למשפחת גלייזר שמפגינים רבים ממיליוני האוהדים של הקבוצה האגדית ברחבי העולם. משפחת גלייזר רכשה את הקבוצה בת ה-134 שנים ב-2005 באמצעות רכישה ממונפת. האוהדים הפגינו את התסכול שלהם מכך שבני משפחת גלייזר העמיסו על הקבוצה חובות, וזאת באמצעות הפגנות במשחקים והערות שפורסמו באתרי האוהדים. נורת אזהרה נוספת נובעת מכך שהבנק הבינוני בגודלו ג'פריס נבחר כחתם הראשי של ההנפקה, זאת לאחר שמורגן סטנלי ביטל את השתתפותו בשל חששות סביב השווי המוצע של הקבוצה, כך לטענת מקורבים לנושא.

מורגן סטנלי היה אמור להשתתף בהנפקה שתוכננה להיערך בתחילת השנה בסינגפור ולגייס מיליארד דולר. במקור ההנפקה תוכננה להיערך כבר ב-2011 אך היא נדחתה בשל התנאים בשוק. סוכנות רויטרס דיווחה כי הקבוצה גם שקלה  לערוך את ההנפקה בהונג קונג, אך בסופו של דבר הוחלט כי המשקיעים בארה"ב עשויים לקבל יותר את מבנה המניות הכפול שיוצג בהנפקה. מדובר במבנה שמאפשר לבעלים לשמור על שליטה כמעט מוחלטת גם לאחר מכירת המניות.

מספר בנקים גדולים עוזרים לארגן את ההנפקה, ביניהם ג'יי.פי.מורגן וקרדיט סוויס.

אחד החששות בקרב המשקיעים היא שמאזן המזומנים של הקבוצה – שבו משתמשים כדי להביא שחקנים בכירים – עמד על 26 מיליון ליש"ט בלבד, נכון למרץ 2012, ירידה מ-151 מיליון ליש"ט ביוני של שנה שעברה. היעדר תכניות לחלוקת דיבידנדים מהווה מקור נוסף לדאגה. ההכנסות עלו ב-6% ל-245.8 מיליון ליש"ט מ-13.3 מיליון ליש"ט בתקופה המקבילה אשתקד.

אולם על אף השיפור בנתונים, ישנם סימנים לשחיקה. עלויות המימון בתשעת החודשים האחרונים עמדו על 35 מיליון ליש"ט, והן נוגסות ביותר משני שליש מהרווח התפעולי של 50.7 מיליון ליש"ט. חלק ניכר מהרווח נבע מהקלת מס בגובה 22.5 מיליון ליש"ט, שקרוב לוודאי שלא תישאר בטווח הארוך.

ההכנסות ממכירת זכויות השידור למשחקי הקבוצה, שהיוו שליש מכלל ההכנסות של מנצ'סטר יונייטד ב-2011, מבוססות על חוזים עם הפרמיירליג והצ'מפיונס ליג, ובחלקן מבוססות על הצלחת השחקנים על המגרש. ההכנסות מיום המשחק תלויות במספר המשחקים שהקבוצה משחקת.

תגיות