אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפער עדיין כאן: יש יותר אקדמאים שהוריהם יוצאי אירופה-אמריקה לעומת אסיה-אפריקה צילום: עמית שעל

הפער עדיין כאן: יש יותר אקדמאים שהוריהם יוצאי אירופה-אמריקה לעומת אסיה-אפריקה

עפ"י נתוני הלמ"ס, בקרב יוצאי אירופה-אמריקה השיעור הגבוה ביותר של בעלי תואר אקדמי - 47% לעומת שיעור של 29% בקרב יוצאי אסיה-אפריקה. בקרב משפחות בהן ההורים הם ילידי ישראל שיעור הילדים האקדמאים עומד על 35%

18.07.2012, 13:32 | חן פונדק

עדיין קיים קשר בין מוצא ההורים לרמת השכלה הילד. כך עולה מנתוני הסקר החברתי 2011 שפרסמה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

בקרב 2,898 צעירים בני 44-25 נמצא כי שיעור האקדמאים הנמוך ביותר בתוך האוכלוסייה היהודית הוא בקרב מי ששני הוריו יוצאי אסיה-אפריקה שעומד על 29%, בעוד בקרב יוצאי אירופה-אמריקה השיעור הגבוה ביותר של בעלי תואר אקדמי - 47%. 

הפגנת סטודנטים לדיור ציבורי (ארכיון), צילום: אלכס קולמויסקי הפגנת סטודנטים לדיור ציבורי (ארכיון) | צילום: אלכס קולמויסקי הפגנת סטודנטים לדיור ציבורי (ארכיון), צילום: אלכס קולמויסקי

במשפחה בה כל הורה ממוצא שונה שיעור האקדמאים של הילדים עולה ל-42%. יש לציין כי לאלו יתרון דווקא על מי שהוריו ילידי ישראל שם השיעור של אקדמאים עומד על 35%. בקרב ילידי ברית המועצות לשעבר, עולי 1990 ואילך, שיעור האקדמאים בקרב הילדים עומד רק על 34%, שיעור נמוך יחסית לשיעור האקדמאים בדור הוריהם שעומד על 44% מהאבות ו-47% מהאמהות של עולים אלה.

נורית דוברין, ראש תחום הסקר החברתי מסבירה כי ההשוואה היא בין תושבי ישראל בעבר ובהווה ולא בין ההורים שהתחנכו בחו"ל. לדבריה, ניתן לעקוב אחר צאצאיהם שנולדו פה או התחנכו פה ולהשוות לעדות אחרות.

המחקר גם מוצא קשר בין רמת ההשכלה של ישראלים בגיל 25 ומעלה לבין השכלת הוריהם. ל-30% מבעלי תואר ראשון ול-40% מבעלי תואר שני או שלישי יש אב אקדמאי, ול-24% מבעלי תואר ראשון ול-35% מבעלי תואר שני או שלישי יש אם אקדמאית. מצד שני יש את אלו שלא סיימו תיכון ושם הקשר אף יותר חזק: ל-77% מהם אב שלא סיים תיכון, ל-80% מהם אם שלא סיימה תיכון, ול-3% מהם בלבד אב או אם בעלי תואר אקדמי.

יהודים וערבים

ניכר פער ברמת ההשכלה בין קבוצות האוכלוסייה: מתוך 7,064 משיבים 33% מהיהודים אקדמאים לעומת 13% מהערבים. 15% מהיהודים לא סיימו תיכון, לעומת 44% מהערבים. פערים מגדריים ברמת ההשכלה גדולים יותר בקרב

היהודים מאשר בקרב הערבים.

בקרב היהודים נשים משכילות יותר מגברים - 35% מהנשים אקדמאיות לעומת 30% מהגברים, בעוד בקרב הערבים הגברים משכילים יותר - 15% מהגברים אקדמאים לעומת 12% מהנשים.

המחקר גם בחן את עמדות ההורים לגבי השכלת ילדיהם וגילה כי 77% מההורים מעוניינים שילדיהם ירכשו השכלה אקדמית. השיעור גבוה במיוחד בקרב בעלי השכלה אקדמית: 84% מבעלי תואר ראשון ו-86% מבעלי תואר שני או שלישי היו רוצים שילדיהם ירכשו השכלה אקדמית. אולם גם אלה שלא סיימו תיכון, 66% מעוניינים בתואר אקדמי עבור ילדיהם.

תגיות