אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ViaEuropa שמתמודדת במכרז הסיבים האופטיים: "אנחנו אופטימיים" צילום: shutterstock

ViaEuropa שמתמודדת במכרז הסיבים האופטיים: "אנחנו אופטימיים"

המכשול העיקרי, לדברי החברה השבדית, הוא הקישור בין חובות חברת החשמל לבנקים לבין המיזם. מתמודדים אחרים טענו כי כפיית השימוש בעובדי חברת החשמל ימנע גמישות תפעולית

18.07.2012, 16:20 | גילעד נס

"בניגוד למתמודדים האחרים, אנחנו אופטימיים לגבי הסדרת העניינים שנותרו פתוחים באופן שיאפשר לנו להתמודד במכרז הסיבים של חברת החשמל" – כך אומר היום (ד') נציגה של חברת ViaEuropa International השבדית, עו"ד עופר לוי, ממשרד עו"ד יובל לוי ושות' ל"כלכליסט".

המכרז, ששלבו הכמעט סופי אמור היה להיערך ביום ראשון השבוע, נדחה למועד לא ידוע, לאחר שועדת המכרז הבינה כי ללא ביצוע שינויים נוספים בתנאי המכרז לא יגיש למעשה אף מתמודד הצעה כלשהי.

שלושת המתמודדים הפוטנציאלים שנחשפו הם קבוצה המורכבת מרפק תקשורת ותשתיות יחד עם חברת טריפל M של אברהם נניקשווילי, משה טרי ומוטי פרידמן, כאשר ספקית התקשורת הבריטית בריטיש טלקום אמורה להשתלב במיזם לאחר הזכיה ולתרום מנסיונה בפריסת סיבים; חברת BATM הישראלית, המפתחת ומייצרת ציוד תקשורת; וחברת Viaeuropa השוודית, המקימה רשתות סיבים אופטיים לשימוש ספקי תקשורת אחרים.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר לוי כי אבן הנגף העיקרית מבחינתה של ViaEuropa היא הסדרת התנאים שיאפשרו לזוכה במכרז לקבל מימון מבנקים ישראלים. חברת החשמל, שתחזיק ב-40% ממיזם הסיבים, חבה מיליארדי שקלים לבנקים וגורמים אחרים, והמתמודדים במכרז דרשו מהמדינה להבטיח כי התחיבויותיה של חברת החשמל עצמה יופרדו מהמיזם החדש, וכך לא יחששו הבנקים הישראלים להעניק הלוואות לבעלי השליטה במיזם. בנוסף, מספר עניינים טכניים הקשורים למיזם טרם הוסדרו, וגם עובדה זו אילצה את ועדת המכרז לדחות את השלבים הסופיים בו.

בין ViaEuropa ל-BATM התנהלו מגעים להתמודדות משותפת במכרז, אך לוי סירב לאשר כי שתי החברות עדיין מתכננות להתמודד יחדיו, וציין כי החברה מנהלת שיחות עם שותף אסטרטגי וגופים מממנים. המתמודדים האחרים במכרז ציינו בשבועות האחרונים כי נושא המימון הינו משני, ואילו המכשול העיקרי המונע, מבחינתם, התמודדות במכרז הוא החובה להעסיק את עובדי חברת החשמל בתעריפים שנקבעו מראש וללא אפשרות לשנותם בעתיד. ועדת המכרז טענה, מאידך, כי ביצעה שינויים בהקשר זה, ונבנה מנגנון המאפשר גמישות עתידית בתעריפים.

מיזם הסיבים האופטיים יתבסס על כ-2,700 ק"מ של סיבים האופטיים שפרסה חברת החשמל לצרכיה, ולהוסיף עליהם כ-25 אלף קילומטרים של סיבים נוספים, במטרה ליצור רשת תקשורת מהירה שתהגיע כמעט לכל בית ועסק בישראל.

תגיות