אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללכת בעקבות אנרגיית השמש

ללכת בעקבות אנרגיית השמש

מחקר חדש חושף כי עלות הפקת אנרגיה סולארית משתווה כבר כיום לעלות הפקת אנרגיית דלקים

19.07.2012, 08:24 | איתי להט

קשה להתעלם מהצמיחה המדהימה ברחבי העולם בתחום האנרגיה הסולארית. בעוד שכמעט כל הסקטורים בכלכלות המערב מראים סימני התכווצות, תחום האנרגיה הסולארית רק שועט קדימה. ועכשיו מחקר השוואתי חדש חושף כי עלות הפקת אנרגיה סולארית משתווה לעלות הפקת אנרגיה מדלקי מאובנים.

הנתון החדש הזה בא בד בבד עם נתונים נוספים שמצביעים על עוצמתו. בארה"ב למשל, נוספו בשלושת החודשים הראשונים של השנה 46 אלף משרות חדשות בתחום האנרגיה הנקייה, וגם קצב הגידול בהתקנות סולאריות באמריקה הוא מסחרר. אם תימשך מגמת העלייה מהרבעון הראשון של השנה, 2012 עתידה להסתיים עם גידול דרמטי של 75% בכמות האנרגיה שמיוצרת מהשמש.

אנרגיה סולארית, באדיבות חברת סולאר פאוור אנרגיה סולארית | באדיבות חברת סולאר פאוור אנרגיה סולארית, באדיבות חברת סולאר פאוור

הצמיחה בתחום מלווה בירידה דרמטית בעלויות

לא פלא שהצמיחה הזו, שמתלווה לירידה דרמטית בעלויות, משווה את עלות האנרגיה הסולארית לזו של דלקי מאובנים. הבשורה הזו מגיעה ממחקר בשם "שוקלים מחדש את הכדאיות הכלכלית של תאים סולאריים" שערך צוות מחקר של בלומברג לונדון. במחקר גילה הצוות כי במשך 35 השנים האחרונות ירדו מחירי הייצור של האנרגיה הסולארית עד רמה של דולר לוואט ב־2011.

הרמה הזו, שנחשבה במשך שנים ליעד שאפתני של התעשייה, התאפשרה בעיקר בזכות היכולת שלה להתגבר על המחסור בסיליקון. היכולת הזו באה לידי ביטוי בנפילה של 45% מדי שנה במחירי ההתקנים הסולאריים. כשהשווה הצוות בין התקנות סולאריות עדכניות מול גנרטורים של דיזל בכלכלות מתפתחות, הוא גילה באופן מובהק כי ההתקנות והתפעול של התאים הסולאריים זולים יותר מאלה של מנועי הדיזל המזהמים שזוללים דלקים ללא הרף.

המגמה הזו אמורה אף להתחדד ולהימשך. מחירי הסיליקון היורדים אפשרו לכלל המחירים בעולם לרדת, ובשנים האחרונות התחרות מהשוק הסיני מאיצה את התהליך באופן דרמטי. לפי המחקר של בלומברג, אם תימשך המגמה בשנתיים הקרובות, יהפכו מחירי האנרגיה הסולארית לנמוכים בהרבה ממחירי אנרגיה קונבנציונלית, ובכך יסתמו את הגולל על הטיעון של כדאיות כלכלית.

יש להפנות את הסובסידיות למגזר הסולארי

אחת ההמלצות של מחברי הדו"ח היא לסיים את הסובסידיות האדירות שמקבלת תעשיית דלקי המאובנים ברחבי העולם. למשנתם, ברגע שיוסרו הסובסידיות מחירי האנרגיה הקונבנציונלית יזנקו וידגימו ביתר שאת את מחירי האנרגיה הסולארית הנמוכים. ומעבר לכך, לדבריהם, אם חלק מהסובסידיות האלה יופנו למגזר הסולארי, תירשם אף צניחה נוספת במחיר כמו גם גידול עצום בהתקנות.

פרסומים של כמה מכוני מחקר מלמדים כי אם יימשכו קצב ההתקנות והירידה במחירים, כבר ב־2018 תעמוד מכסת היצור הסולארית העולמית על 10%, או על 2,200 טרה־ואט לשעה. אם אכן נגיע לנקודה זו וקצב ההתקנות יישמר, תוכל אנרגיית השמש להחליף את אנרגיית הדלקים כבר ב־2023. וזה בלי שאמרנו מילה על אנרגיית רוח.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אין ברירה חייבים ללכת על שמש , רוח , גלי ים , כל דבר שהוא לא דלק
אין ברירה מה שיתחיל היום ישפיע על עתיד הילדים שלנו והנכדים שלנו. אנרגיה מדלק בשלב זה או אחר לא תוכל לתת מענה לביקוש של העולם . ולכן צריך היום לתת קידמה אדירה לכל אנרגיה שהיה אחרת ויודעת לנצל משאבי טבע בלי לפגוע בו. במהלך 200 שנה האחרונות זללנו בלי הכרה גדלנו בצורה מטורפת . האנושות לא יכולה להמשיך כך היה חייבת למצוא מקורות אנרגיה שלא פוגעים בקרקע ובאוויר שהיה נושמת .
חיים  |  21.07.12
2.
ומה נעשה כשאין שמש? עדיין נצטרך את התחנות הקונבנציונליות
עם כל הכבוד לירידת המחירים הסולאריים, ויש כבוד, עדיין צריך לספק חשמל 24 שעות 365 ימים בשנה, כשהשמש זמינה פחות מ20% מהזמן. צריך להקים תחנות כח סולאריות עד להבדל בין שיא הביקוש בקיץ לשיא הביקוש בחורף (כ500 מגה וואט). העלות האמיתית של כל וואט סולארי מעל לרף הזה גבוה בהרבה כי צריך להחשיב גם את עלות הקמת תחנת הגיבוי הקונבנציונלית. בנוסף לא הייתי לוקח ברצינות דו"ח של צוות מחקר שמראש שמו "שוקלים מחדש את הכדאיות הכלכלית של תאים סולאריים".
ציניקן  |  19.07.12
לכל התגובות