אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה: "להגדרתי בוצעה פה הונאה" צילום: בלומברג

נגיד הבנק המרכזי של בריטניה: "להגדרתי בוצעה פה הונאה"

בשימוע שערך לו הפרלמנט הבריטי, האשים מרווין קינג את בנק ברקליס במניפולציה וטען שלא היה מודע לאי־הסדרים בקביעת ריבית הליבור. "אין זה מתפקידו של הבנק המרכזי לפקח על השווקים", הדגיש קינג וגלגל את האחריות לרגולטור

19.07.2012, 09:40 | ארז רומס

כשבועיים לאחר שהגיחה לכותרות וכבשה אותן, ולאחר כמה עדויות מפתח של בכירי מערכת הבנקאות בבריטניה, הפרטים בפרשת הונאת ריבית הליבור הולכים ומצטרפים לתמונה שלמה יחסית.

כותרת מתאימה לתמונה הזו סיפק שלשום נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, מרווין קינג, בעדות שנתן בפרלמנט הבריטי בעניין הפרשה: "הועלו בעבר דאגות ותהיות באשר למידת הנכונות של ריבית הליבור, אבל זה לא אותו דבר כמו לקבל עדויות על כך שבוצעה מניפולציה למטרות רווח פרטי. לפי ההגדרות שלי, מדובר בהונאה".

בשימוע שנערך לו בפרלמנט נשאל קינג פעם אחר פעם מדוע הוא לא הצליח לעצור את הפרקטיקה הפסולה של המניפולציה בליבור אף על פי שהתגלה שהבנק הפדרלי של ניו יורק ידע על אי־הסדרים והתריע עליהם עוד ב־2007 ו־2008. לדברי קינג, לא היתה שום עדות או אינדיקציה לכך שמתבצעת בכלל מניפולציה בליבור עד שבנק ברקליס הודה בכך מוקדם יותר החודש ונקנס ב־290 מיליון ליש"ט.

קינג. בוצעה הונאה, צילום: בלומברג קינג. בוצעה הונאה | צילום: בלומברג קינג. בוצעה הונאה, צילום: בלומברג

התכתבות עם טימותי גייתנר

התבטאויותיו של קינג הושמעו לאחר שהמשרד הבריטי לחקירות הונאה הודיע שבכוונתו לבחון אפשרות להגיש כתבי אישום נפרדים נגד בנקים או עובדים ספציפיים בעוון הונאה.

קינג הודה שקיבל ב־2008 מיילים מטימותי גייתנר - היום שר האוצר של ארה"ב ובזמנו יו"ר הבנק הפדרלי של ניו יורק - שבהם הוא מעלה דאגות לאי־סדרים בקביעת הליבור בבריטניה. "מר גייתנר שלח לי הצעות מועילות שנועדו לסייע עם הסדרה של האופן שבו נקבעת ריבית הליבור, אבל בשום מקום לא הבחנתי שהיתה בכך התראה לעוול כזה או אחר שמתבצע במסגרת קביעת הריבית", אמר קינג בעדותו, אחרי שבעשרת הימים האחרונים השמיעו את גרסתם כמעט כל המעורבים בפרשה.

קינג השתלח בבנק ברקליס, באומרו כי הבנק "התקרב יותר מדי לאש בכמה תחומים, ופרשת הליבור היא רק הקש ששבר את גב הגמל". לדבריו, ברקליס נמצא ב"מצב של הכחשה" בכל הנוגע למידת דאגתם של רגולטורים ובכירים במגזר הפיננסי הבריטי לתרבות שפשתה בו. "אף אחד לא חשב שהתרבות בבנק ברקליס היתה משהו שהגיע מהיו"ר, אלא מהמנכ"ל. ברקליס היה פעם בנק גדול ועליו ליצור בנק חדש עם תרבות חדשה".

הפרלמנט לא חסך ביקורת

עם זאת, בפרלמנט הבריטי לא חסכו ביקורת מקינג ומהמוסד שבראשו הוא עומד, ולא קיבלו בהבנה את טענותיו של קינג. בוועדה המיוחדת של משרד האוצר (TSC) בפרלמנט הבריטי טענו שהבנק המרכזי של בריטניה "נרדם

בעקבות האשמות על הלבנת כספים דיוויד בגלי התפטר באמצע השימוע בגלי, בכיר ב-HSBC, קטע את עדותו בפני הסנאט והודיע: "זהו זמן מתאים עבורי ועבור הבנק להכניס אדם חדש לתפקיד" סוכנויות הידיעות, תגובה אחתלכתבה המלאה

בשמירה" כשאפשר לברקליס לקדם את ג'רי דל מסייה לתפקיד סמנכ"ל התפעול של המוסד לפני כחודש, אף כי כבר היו קיימות עדויות שדל מסייה הנחה את עמיתיו לשנות את ריבית הליבור. דל מסייה התפטר מתפקידו מיד עם הפיכתה של הפרשה לפומבית, וטען בעדותו בפני הפרלמנט כי בסך הכל מילא את הנחיותיו של מנכ"ל הבנק (שהתפטר גם הוא) בוב דיימונד. כמו כן, חבר הוועדה הפרלמנטרית ג'ון מאן הטיח בקינג: "כמדומני, אתה נמצא במצב של הכחשה באשר לכך שהיו עדויות ברורות לכך שמתבצעים אי־סדרים בקביעת ריבית הליבור בדרגים השונים של הבנק המרכזי".

הד לביקורת הפנימית שהושמעה בבריטניה הגיע מהצד השני של האוקיינוס האטלנטי, בעת שיו"ר הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב, בן ברננקי, שאמר שלשום כי "התנהלותם של הבנקים הבריטים ערערה את הביטחון בשווקים הפיננסיים". ברננקי גם שיבח את "פעולתו המהירה" של הבנק הפדרלי של ניו יורק, על כך ש"גילה את אי־הסדרים בקביעת ריבית הליבור כבר במהלך 2008".

עם זאת, בשעה שברננקי טען בתוקף שהבנק הפדרלי של ניו יורק הזהיר את הבנק המרכזי של בריטניה, קינג הכחיש שהושמעה אי פעם אזהרה כזאת: "לא הבנק המרכזי של ניו יורק ולא שום מוסד אחר טען באוזנינו אי פעם שבוצעו דיווחים לא תקינים של ריבית הליבור". כמו כן, קינג טען כי "אין זה מתפקידו של הבנק המרכזי בבריטניה לפקח על השווקים", והעביר בכך את נטל האחריות לכתפי הרגולטור הבריטי, והדגיש כי אף שהיו לו ספקות למינויו של דל מסייה, הוא לא היה בעמדה שאפשרה לו לפעול בעניין.

תגיות