אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הפתעה! גוגל עושה גם דברים טובים צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: הפתעה! גוגל עושה גם דברים טובים

יוזמה של ענקית הרשת באפריקה תקל על קריאת אימיילים מכל מקום, ובסוריה היא מנסה למנוע מאסד את זיהוי מתנגדיו בסרטוני יוטיוב. וגם: סנאטור צולה את פייסבוק בפרשת זיהוי הפנים

19.07.2012, 13:40 | יוסי גורביץ

אור ומתיקות? בטור הזה?

 

סוג של.

המדור הזה נכנס בעקביות בגוגל, וחושב שצריך היה לפרק אותה בסביבות 2008. אפל היא חברה שנואה יותר, שבזה יותר למשתמשים שלה (ע"ע הפינה הקבועה "עוד יום, עוד מוצר דפוק של אפל"), אבל היא מסוכנת רק עבורם. גוגל, ובמידה פחותה מעט פייסבוק, מסכנות את כולנו, באמצעות שימוש במידע האישי שאנחנו מספקים להן בלי לחשוב פעמיים. אבל מדי פעם גוגל עושה דברים חיוביים, וכשמגיע מגיע.

החברה הפעילה בשלוש מדינות אפריקאיות – גאנה, ניגריה וקניה – שירות חדש של ג'ימייל, ג'ימייל SMS. המשמעות היא שבאמצעות שינוי קטן בהגדרות של ג'ימייל, המשתמש יוכל לקבל את המיילים שלו, ולענות עליהם, באמצעות SMS.

בלי חיבור סלולרי לרשת. בלי דור שלישי. בלי WiFi. אפילו בלי צורך בטלפון חכם: כסילופונים, שהם עדיין רוב המכשירים בעולם, יוכלו לקבל בקלות מיילים. אם אתה איש עסקים אפריקאי עם מחשב וטלפון פשוטים, אתה עדיין תוכל לקבל מיילים הרחק מהמשרד, ולענות להם.

וזה מהפכני וקסום באמת, ויכול לשנות את חייהם של מיליוני אנשים ביבשת המעונה ביותר בעולם. לעזאזל, זה כמעט מכפר על הריגול בסטריט ויו. איש עם יותר מדי כסף ופחות מדי מוסר, העונה לשם פיטר תיל, הטיח שלשום ביו"ר גוגל אריק שמידט ש"נגמרו לכם הרעיונות." אז מסתבר שלא.

ולעוד מהלך חשוב של גוגל.

אריק שמידט. הרעיונות נגמרו? חשוב שוב, פיטר תיל אריק שמידט. הרעיונות נגמרו? חשוב שוב, פיטר תיל אריק שמידט. הרעיונות נגמרו? חשוב שוב, פיטר תיל

לא עומדים בצד של אסד

סרט שראיתי מזמן, Under Fire בכיכוב ניק נולטה, תיאר (ספוילר! ספוילר! ספוילר בגודל גודזילה! אתה מוותר על כל זכויותיך אם תמשיך לקרוא מנקודה זו!) צלם עיתונות שלא יודע שהצילומים שהוא שומר לעצמו, של מורדים בניקרגואה, נמצאים תחת מעקב ומסייעים לרציחתם ברחבי המדינה המעונה. ספק אם יש מצב גרוע יותר מבחינתו של עיתונאי.

בסוריה, היו כמה וכמה דיווחים על כך שמשטר אסד הגוסס – במהרה בימינו, יש לקוות – השתמש בסרטוני וידיאו ובתמונות של יריבי המשטר כדי למצוא אותם ולארגן להם מוות רע במיוחד. הקצב מדמשק, כמובן, הוא לא היחיד שעושה זאת.

אז גוגל החליטו שהם לא משחקים את המשחק הזה יותר. היא הציגה אתמול (ד') כלי שמאפשר לאנשים לטשטש פנים בסרטונים שהם מעלים ליוטיוב, כדי להגן על מתנגדי משטר ולוחמי חירות ברחבי העולם. הטכנולוגיה מתבססת, כך נראה, על זו שבאמצעותה מטשטשת גוגל פנים בסטריט ויו.

גוגל מבהירה כי על הגולשים לנקוט גם אמצעי זהירות אחרים, כי הטשטוש עלול שלא להספיק. חשב את הסיכונים שלך, היא אומרת למעלה הסרטון, ואת הסיכונים הנשקפים ליקרים לך. עבור שוב על הסרטון וחפש סימנים שיכולים להסגיר את הזהות שלך, כמו מיקום. הגן על עצמך כאשר אתה מעלה סרטונים – למשל, במדינות מסוימות אולי לא כדאי להשתמש בכרטיס SIM שרשום על שמך. שאפו על המהלך הזה.

וגוגל אחרון ודי...

הפגנה נגד אסד בסוריה, צילום: רויטרס הפגנה נגד אסד בסוריה | צילום: רויטרס הפגנה נגד אסד בסוריה, צילום: רויטרס

שהפיראטים יתאמצו

 

ענקית הרשת מצאה את עצמה בעבר מואשמת, פחות או יותר מכל כיוון, בסיוע לפיראטיות. מפעילי אתרי גניבת קבצים טענו שהם לא עושים משהו שגוגל לא עושה. ענקי תעשיית התוכן – בדגש על איל האזנות הסתר, רופרט מרדוק – אימצו בשמחה את הטענה.

עכשיו מוצאת גוגל את עצמה מול ערכאה משפטית שאומרת דברים דומים מאד. בית משפט בצרפת קיבל את עמדת תעשיית המוזיקה שם, והורה לגוגל להסיר השלמות אוטומטיות למילות חיפוש הכוללות את המילים "מגה-אפלוד", "רפידשר", וטורנט. בית המשפט קבע כי בכך שגוגל מקדמת הצגת תוצאות חיפוש כאלה, היא "מסייעת בעקיפין" לגניבת תוכן.

בית המשפט, שעל ההחלטה שלו כבר יש ערעור כמקובל, אמר שגוגל לא אחראית במישרין להפרת זכויות יוצרים – אבל פסק שעליה להקשות על הציבור למצוא "תוכן בלתי מאושר". יש להניח שאם הפסיקה הזו תישאר בתוקף, גוגל תתבקש בעתיד הקרוב למדי לצנזר מילים נוספות, ואולי גם אתרים שלמים. וזה כבר הרבה יותר מסוכן

ממוזיקה פיראטית.

אל תצלם אותי, צוקרברג

הסנאטור אל פרנקן, אחד המובילים במאבק נגד שחיקת הפרטיות שלנו, זימן אתמול (ד') את נציגיהם של פייסבוק וה-FBI לדיון עצבני בשאלת השימוש של שני הארגונים בטכנולוגיית זיהוי פנים. את ה-FBI אפשר להשאיר בצד – הוא בעיה של האמריקאים, בשלב זה. פייסבוק היא הבעיה של כולנו.

הבעיה של פרנקן היא רכישת Face.com הישראלית, שמאפשרת טכנולוגיית זיהוי פנים בתמונות. השילוב בין נטייתה החוזרת ונשנית של פייסבוק לבלוע את הפרטיות שלנו, כי ככה היא עושה כסף, ובין טכנולוגיה שיכולה לאפשר זיהוי של כל אדם ברחוב - צריכה להפחיד את כולם. פייסבוק מלאה טרולים וצוקרברג, שפרץ למיילים באמצעות סיסמאות פייסבוק של הקורבנות ושמעולם לא התנצל על כך, הוא לא אדם שמותר לסמוך על הגינותו.

פרנקן. עימות עם נציג פייסבוק, צילום: cc by Medill DC פרנקן. עימות עם נציג פייסבוק | צילום: cc by Medill DC פרנקן. עימות עם נציג פייסבוק, צילום: cc by Medill DC

פרנקן הציג בפני אחראי הפרטיות של פייסבוק, ברנש בשם רוב שרמן, דרישה הנוגעת לברירת המחדל בכל הנוגע לתיוג פנים אוטומטי - שמוקפא כיום בשל בעיות טכניות. לדברי פרנקן, בעתיד ברירת המחדל בטרשת החברתית צריכה להיות זהה לזון שמציעה גוגל+: לא לתייג, אלא בהסכמה מפורשת.

שרמן ענה בקשקוש על כך ש"אתה רוצה שפייסבוק תחדש ותציע מוצרים חדשים וטובים יותר למשתמשים". הוא טען שהגולשים סומכים על פייסבוק, אחרת לא היו משתמשים בה. ובכן, רוב הגולשים כלל לא מודעים לכך שפייסבוק מסרסרת במידע שלהם. אילו היו יודעים יותר, הם כנראה היו מגבילים משמעותית את פעילותם שם.

בשלב מסוים נקלעו פרנקן ושרמן לעימות. פרנקן טען, וציטט גולשים בנושא הזה, שצריך לגלול שישה עמודים בהגדרות הפרטיות של פייסבוק לפני שמגיעים לנושא זיהוי הפנים. שרמן ענה שהוא לא חושב שכל כך קשה למצוא את המידע, אבל אמר שהוא "לא בטוח בכך". פרנקן שאל אותו בעוקצנות: "ואתה האיש שאחראי על כל זה?".

קצרצרים

ספאם תחת שם אחר: חברה בשם LocalResponse עוקבת אחרי אזכורים של חברות בטוויטר. אם איתרע מזלך לציין שם של מותג, החברה תפציץ אותך מיד בפרסומת על מבצעים שקשורים לאותו מותג, הן בטוויטר והן בפרסומות באתרים שבהם אתה מבקר. בחברה טוענים שלא מדובר בספאם, אלא בחזרה למסורת (הישנה והרעה) של חלוקת עלונים עם מבצעים מקומיים. ובכן, גם זה היה סוג של ספאם. אני ממליץ בחום להזכיר שמות מותגים השנואים עליכם בטוויטר (למשל, "גרופון ממשיכה לקרוס"), לקבל פרסומת, להקליק עליה – ולא לעשות דבר. עם קצת מזל, זה יביא לקריסת מודל ההצקה הזה.

האגודה הפורטוגלית להגנת הצרכן מתכוונת לתבוע בקרוב את אפל, משום שאחריות החברה על מכשיריה מכסה אותם רק לשנה אחת. החוק הפורטוגלי קובע שתקופת האחריות המינימלית היא שנתיים, ולטענתה אפל עוברת במודע על החוק. אם זה נשמע לכם מוכר, זה לא מקרה – אפל הסתבכה עם הרגולטורים האיטלקים ונקנסה בדיוק בגלל אותו הסיפור. יש סיבה שאפל לא רוצה לתת אחריות של שנתיים: הלקוח אמור לרכוש גרוטאה חדשה במקום הישנה כעבור שנה.

כמה קבוצות שוחרות טוב, בהן מוזילה וארגון זכויות הגולשים EFF, הקימו את ה-Internet Defense League. המטרה של הארגון היא להפנות תשומת לב לכל פגיעה בזכויותיהם של הגולשים ברחבי העולם. הם רוכבים על גל האהדה שצפוי הסרט החדש בסדרת באטמן לקבל בקרוב, והסמל שלהם הוא אלומת אור – שעליה, כמובן, חתול.

סמל "ליגת ההגנה של האינטרנט" סמל "ליגת ההגנה של האינטרנט" סמל "ליגת ההגנה של האינטרנט"

שופט בניו זילנד, דיוויד הארווי, אמר לאחרונה בכנס שבכל מה שקשור לזכויות יוצרים, ארה"ב היא "האויב". הארווי אמור היה להיות השופט שידון בבקשת ההסגרה של קים דוטקום לארה"ב, והאמירה הזו, איך לומר, הטילה צל מסוים על האובייקטיביות שלו בנושא. הוא הודיע, על כן, על כך שהוא פוסל את עצמו מלדון בתיק.

באחד המקרים המשונים שנרשמו לאחרונה, טען הסייבורג האנושי סטיב מאן – מחלוצי המחשבים הלבישים – שהוא הושלך לאחרונה ממזללת מקדונלד'ס בפריז. האמת, אם אתה מגיע לפריז ומחליט להכנס דווקא למקדונלד'ס, זה אולי מגיע לך. אבל מאן הגיש תלונה רשמית נגד עובדי החברה, שלטענתו ניסו להסיר את משקפי המחשב שלו בכוח. התמונות, על פניו, תומכות בטענה של מאן, אבל מקדונלד'ס מכחישה בתוקף שהיתה תקרית אלימה כלשהי במקום.  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות