אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלום שמחון: "עסק קטן צריך 200 אלף שקל כדי להתחיל לייצא" צילום: עמית שעל

שלום שמחון: "עסק קטן צריך 200 אלף שקל כדי להתחיל לייצא"

רמזי גבאי, יו"ר מכון הייצוא בתחרות היצואנים הגדולים של המחר של "כלכליסט", מכון הייצוא וחברת DHL: "אם תימשך ההאטה בכלכלה העולמית - היצואנים יאלצו לצמצם ואף לסגור קווי ייצור"

19.07.2012, 17:59 | הדר קנה ושלי פריצקר

"כדי שעסק קטן יתחיל לייצא הוא צריך לפחות 200 אלף שקל וזה לפני שהוא רואה את הדולר הראשון", כך אמר הערב (ה') שלום שמחון, שר התעשייה, המסחר והתעסוקה,בטקס הכרזת החברות הזוכות בתחרות היצואנים הגדולים של המחר של "כלכליסט" בשיתוף מכון הייצוא הישראלי וחברת DHL.

עוד אמר שמחון כי "בשנת 2000 הייתה צמיחה ענקית בישראל - 9.2%. אבל החיים בסופו של דבר הם אכזריים ואנחנו צריכים להתמודד יחד עם המשבר – שהוא לא פשוט ואנחנו מחוייבים להכין ארגז כלים משמעותי. כי מדינה קטנה כמו שלנו חייבת יצוא גדול. אני לא מקנא בממשלה שצריכה לקבל את החלטת התקציב של השנה הבאה. אני מקווה שלא נבחר בדרך הקלה של כיווץ המשק אלא ניתן כלים כדי שיוכל לצמוח, ושהאיזונים יישמרו כדי שלא ניכנס למיתון".

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: היצואנים של המחר (17 תמונות)

לדבריו, "האבטלה עולה בחודשים האחרונים בסדר גדול של 0.3% בחודש ואנחנו שוברים את הראש איך להתמודד עם ההאטה – בדגש על הייצוא. אנחנו משקיעים מאמץ בלפרוץ למזרח אסיה. יש תוכנית שמתחילה לתפוס תאוצה בהודו ובסין. אנחנו עומדים לפתוח נספחויות נוספות בסין - פתחנו קורס של נספחים חדשים. לקורס הגישו מועמדות 1,000 איש והתקבלו 12".

עוד ציין שמחון כי "שירות החוץ משנה את דמותו - במקום לצד המדיני לכלכלי. בסוף מה שקובע יחסים בין מדינות הם היחסים הכלכליים ואני מקווה שאת המערך הזה נצליח להרחיב בשנים הבאות".

לסיום אמר השר כי "יש נקודה לגבי העסקים הקטנים שהיא כאובה מבחינתנו - הם מהווים 26% מהמשק הישראלי אבל בייצוא הם רק 10% ואנחנו חייבים לשפר את זה.  ננסה לשמוע רעיונות כדי שהסקטור הזה יצמח ואנחנו לא נישען רק על חברות רב לאומיות".

"איבוד של 8,700 משרות במשק"

מוקדם יותר אמר יו"ר מכון הייצוא, רמזי גבאי, כי "בחודשים מאי-יוני 2012, חלה הירידה החדה ביותר בייצוא הסחורות מאז תחילת שנת 2009. יצוא הסחורות ללא יהלומים ירד בשיעור חד של כ-7.7% לעומת חודשים מרץ-אפריל, לסך של 7.5 מיליארד דולר

"הנתונים מדאיגים מאוד ומוכיחים כי ההאטה בכלכלה העולמית ובסחר העולמי משפיעים מאד על הייצוא הישראלי. אם המצב יימשך יאלצו יצואנים לצמצם או אף לסגור קווי ייצור", אמר רמזי והוסיף, "היצואנים הישראלים מתקשים להתמודד לאורך זמן עם המשבר בכלכלה העולמית, המתמקד בעיקר בשווקי הייצוא הגדולים של ישראל - האיחוד האירופי וארה"ב. כל אובדן של מיליארד דולר בייצוא, גורר, בטווח הבינוני, אובדן של כ-8,700 משרות במשק. קיפאון בייצוא משמעותו עלייה אוטומטית בשיעור האבטלה, כתוצאה מהגידול הטבעי במספר דורשי העבודה במשק". 

עוד אמר גבאי כי "התחזקות הדולר בעולם אמנם מסייעת ליצואנים הישראליים, אך יש לזכור ששער החליפין הריאלי של השקל עדיין נמוך בכ-11% ביחס לממוצע השנים 2006 – 2007. מעבר לקשיים הללו, היצואנים הישראליים נאלצים להתמודד עם תחרות גוברת מצד חברות מדרום מזרח אסיה ובעיקר סין, שעד עכשיו התחרתה בנו בעיקר בצד התעשיות המסורתיות, ואילו היום היא מתחילה להתחרות בנו בתעשיות הטכנולוגיות.

"היחלשותו החזקה של היורו מול הדולר מגדילה את כושר התחרות של היצואנים האירופאיים בשווקים העולמיים, וגורמת ללחץ על מחירי התוצרת הישראלית. בשלוש השנים האחרונות, 2008 – 2011, גדל סך ייצוא הסחורות הישראלי בשעור דולרי של כ- 10%, מ-82 מיליארד דולר לכ-90 מיליארד דולר. יצוא הסחורות ללא יהלומים גדל בשיעור של כ- 11.7%, מ-41.7 מיליארד דולר לכ-46.6 מיליארד.

"עם זאת, כשמנתחים את הגידול ביצוא הסחורות לפי גודל היצואנים, עולה כי כל הגידול מוסבר בגידול בייצוא של 10 היצואנים הגדולים במשק, בעוד שיתר היצואנים לא גדלו! כ- 70% מהיצואנים הקטנים, שייצאו עד 2 מיליון דולר בשנת 2008, לא הצליחו להגדיל את הייצוא שלהם בשלוש השנים האחרונות והיקף הייצוא הכולל שלהם ירד מכ- 730 מיליון דולר בשנת 2008 לכ- 297 מיליון דולר בשנת 2011. כ-30% מהם הקטינו את היקף היצוא בלמעלה מ-50%, וכ-33% הפסיקו לייצא כלל (בין היתר כתוצאה מסגירת החברה או מיזוגה)".

לדבריו, "מכלול הנתונים הנ"ל מצביע על החשיבות העצומה במתן כלים ראויים שיסייעו ליצואנים בבואם לפעול בשווקים הבינלאומיים, ובעיקר לקטנים שבהם".

אודי שרון, מנכ"ל חברת השילוח DHL, אמר כי "כחברת לוגיסטיקה שמנו לעצמנו מטרה לעודד את הסחר העולמי על ידי יצוא ולכן בחרנו לתמוך בתחרות הזו". שרון התייחס לנתון שמסר גבאי לגבי היצואנים הקטנים, שלא מצליחים לגדול, ואמר כי "לנו היה חשוב לתמוך בהיבט הכלכלי ולתת את הפרס ליצואנים - שייתן להם דחיפה. זאת כדי לעזור ליצואנים מתחילים לעשות את השיעורי בית בצורה הטובה ביותר מבחינת המכסים והשילוח כי הרבה פעמים היצואנים המתחילים האלו נופלים".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
חברה גדולה משלמת 3 אחוז מס קטנה משלמת 50% אז מה הפלא
המס האפקטיבי של חברת טבע היינו 3 אחוז מהרווחים . חברות קטנות צריכות לשלם עבור ביוקרטיה 25% מהייצוא ועוד 25% מס חברות . רווחים בשנים הטובות יוצרים חוסן לשנים הרעות . אם רוב הכסף הולך לממשלה אז אין בסיס לעמוד בשנים הקשות .
משה הקטן  |  21.07.12
3.
נמאס מהדמגוגיה - לי יש חברה קטנה המדממת ממאמצי יצוא ללא כל עזרה מהמדינה
כל המערכת הממשלתית מסואבת. החל מפקידות התמ"ת וכלה באחרון הנספחים המסחריים בנציגויות - כולם שם בשביל עצמם... לאף אחד לא איכפת שמישהו יבקש סיוע פעם מנספח מסחרי באחד מהנציגויות בחו"ל - קרקס של עצלנים חסרי כבוד וציונות...
J. Baptiste Poquelin  |  19.07.12
לכל התגובות