אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ולנסיה: עוד שישה מחוזות בספרד בדרך לבקש חילוץ צילום: אי פי איי

אחרי ולנסיה: עוד שישה מחוזות בספרד בדרך לבקש חילוץ

שרי האוצר של גוש היורו אישרו ביום שישי את הסיוע לבנקים הספרדיים, אך בקשת החילוץ של ולנסיה שלחה את השווקים לירידות חדות. התשואות על אג"ח ספרדיות זינקו לשיא היסטורי של 7.28%. החילוץ ימומן בחלקו על ידי הלוטו הלאומי

21.07.2012, 19:05 | סוכנויות הידיעות

שיחת הוועידה שבה אישרו ביום שישי שרי האוצר של גוש היורו את העברת חבילת החילוץ בגובה 100 מיליארד יורו למגזר הבנקאות של ספרד לא תרמה מאומה להשבת אמון המשקיעים. זאת לאחר שבמקביל הודיעה הקהילה האוטונומית ולנסיה - בעלת החוב השני בהיקפו בספרד - כי היא אינה מסוגלת לממן עצמה יותר בעזרת השווקים וביקשה חילוץ מהממשלה הספרדית. ברקע הודעה דרמטית זו דיווחה הממשלה כי מגמת ההתכווצות בצמיחה תימשך גם ב־2013.

ההודעה של ולנסיה עוררה בהלה אדירה בשווקים הפיננסיים ושיבשה את מאמציה של מדריד למנוע ממשבר החובות להתנפח לממדים בלתי נשלטים. הצניחות בשווקים שיקפו את החשש לגבי הסלמה ניכרת של קשיי המימון בספרד, העלולה להזדקק לחילוץ מלא מהאיחוד האירופי.

מחאה בספרד, צילום: אי פי אי מחאה בספרד | צילום: אי פי אי מחאה בספרד, צילום: אי פי אי

מתוך סכום החילוץ שאישר גוש היורו, 30 מיליארד יורו יהיו זמינים באופן מיידי. אופיו של ההסכם מנפץ את תקוותיה של מדריד לניתוק הקשר בין חוב ריבוני לחובות הבנקים.

גל הפגנות נוסף

שרי האוצר של גוש היורו הדגישו בנוסף כי על ספרד לבצע רפורמה כוללת במגזר הפיננסי ולהחיל צעדי צנע מחמירים - מהלך אשר החלה ממילא ואשר עורר גל נוסף של הפגנות ביום חמישי האחרון.

הסכום המדויק שיועבר לבנקים הספרדיים מהחברות בגוש היורו יחושב רק בספטמבר, לאחר בדיקה מקיפה של צורכי כל בנק ובנק אשר במהלכה ייקבע מי מהבנקים הספרדיים נדרש לחילוץ. יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד אמרה בתוך כך כי החלת הצעדים הללו תחזק במידה משמעותית את המערך הפיננסי הספרדי. "מדובר בצעד חיוני להשבת צמיחה ושגשוג במדינה", ציינה. עם זאת, החילוץ הספרדי הוא הראשון מבין החילוצים האירופיים אשר אינו מקבל מימון מקרן המטבע, זאת לאחר שהקרן העמידה כספי סיוע לחילוץ יוון, אירלנד ופורטוגל. למרות שלא תעביר מימון, לקרן המטבע יוסיף להיות תפקיד בסיוע לספרד שיתמקד בעיקר בפיקוח ובבדיקות תקופתיות שיקיים מומחה מטעמה.

מלבד המשבר בוולנסיה, קהילות אוטונומיות נוספות - ובהן קטלוניה, קסטייה־לה מנצ'ה, האיים הבלאריים, מורסיה, האיים הקנאריים וככל הנראה גם אנדלוסיה - צופות קשיים בפירעון חובן במועד בשל התנאים הקשים שמציבים להן השווקים. חלקן בוחנות בימים אלה את האפשרות לבקש מימון מהממשל המרכזי ולנסות לעמוד בתנאים הקשים שיוצבו בפניהן כדי לקבלו.

ולנסיה ביקשה מהממשל המרכזי לקבל סיוע מתוך קרן בהיקף 18 מיליארד יורו שאושרה ב־13 ביולי ונועדה לסייע לקהילות האוטונומיות שאיבדו גישה לשוקי האשראי וחייבות לפרוע את חובותיהן. הקרן הוקמה בעקבות בקשות חוזרות ונשנות מצד הקהילות האוטונומיות, שרבות מהן נמצאות בגירעונות קשים ולחצו על הממשל המרכזי לסייע להן להבטיח מימון.

הקהילות האוטונומיות אחראיות למחצית מההוצאות הציבוריות בספרד ומספקות את חלק הארי של שירותי הרווחה לאזרחים. כדי לקבל את כספי הקרן, המחוזות צריכים להסכים להחמיר את הצנע בשטחם ולמסור לממשל המרכזי עדכונים על מצבם הפיננסי בתדירות גבוהה.

אחריות מלאה על החוב

"בדומה לקהילות אוטונומיות אחרות בספרד, גם ולנסיה סובלת מהשלכות המחסור בנזילות בשווקים לנוכח המשבר הכלכלי", מסרה הממשלה המקומית של ולנסיה בהצהרה. ולנסיה, שממשלתה כבר קיבלה כמה קווי אשראי במחצית הראשונה של השנה כדי שתוכל לעמוד בתשלומי החוב, עדיין צריכה לפרוע חוב של 2.85 מיליארד יורו עד סוף השנה. משרד האוצר הספרדי אמנם מממן את תוכנית הסיוע, אולם הקהילות האוטונומיות נושאות באחריות מלאה על החוב. הלוואות החירום לממשלים המקומיים מוסיפות 12 מיליארד יורו למימון שאליו נדרש משרד האוצר, אולם הממשלה עמדה בתוקף על כך שהסיוע המדובר לא ינפח את החוב הלאומי. 6 מיליארד היורו הנוספים ימומנו על ידי רשות הלוטו הלאומית, שלקחה הלוואה בסכום זה כנגד הכנסות עתידיות.

מצבן הפיננסי הרעוע של הקהילות האוטונומיות בספרד, לצד המשבר הקשה שבו נתון מגזר הבנקאות בעקבות התפוצצות בועת הנדל"ן במדינה, הזניק ביום שישי את התשואות על האג"ח הממשלתיות של ספרד לשיא היסטורי של 7.28%, שמקרב את המדינה יותר ויותר למצב שבו תיאלץ לבקש סיוע מלא מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית, ולא רק עבור הבנקים.

כמה קהילות אוטונומיות בספרד, גם כאלה שבראשן עומדת מפלגת השלטון, הביעו התנגדות נחרצת לקיצוצים שהציג באחרונה הממשל המרכזי. קטלוניה, חבל הבאסקים ואנדלוסיה הודיעו כי לא יישמו את הקיצוצים מפני שהם יחסלו את מערכות החינוך והבריאות הציבורי. הממשלה ביקשה בשבוע שעבר משמונה מתוך 17 הקהילות האוטונומיות בספרד לשנות את תוכניות התקציב שלהן ל־2012 כדי לעמוד ביעדי גירעון קשוחים יותר, וכעת מאיימת להשתלט על ההתנהלות הפיננסית של כמה מהן.

תגיות