אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לעבוד זו מצווה גדולה. תורה בלי מלאכה גוררת עמה בטלה ועוון" צילום: תומי הרפז

"לעבוד זו מצווה גדולה. תורה בלי מלאכה גוררת עמה בטלה ועוון"

מנשה גולדיס, בני ברק, מדריך רכיבה טיפולית: "המשפחות החרדיות לא נכנסות לגירעון. לפעמים מוצאים עבודה קטנה מהצד, אבל בעיקר יורדים ברמת החיים ונעזרים בקהילה"

22.07.2012, 09:39 | שאול אמסטרדמסקי

מי אתה >> מנשה גולדיס (28), נשוי + 4, גר בבני ברק, משתייך לחסידות בויאן. "החסידות עניינית ופתוחה".

עבודה >> מדריך רכיבה טיפולית על סוסים במרכז שדה חמד בראשון לציון. "אני מקבל 170 תלמידים בשבוע דוגמת נוער בסיכון ובעיות קשב ואוטיזם, ומנסה להביא כל אחד למקסימום. אני מגיע כל יום ב־11:00 ועובד עד 22:00. קשה, אבל שווה כל רגע". גולדיס עבד בעבר במכרז השמה לחרדים: "כבר שם נחשפתי לאברכים רבים שלא התקבלו לעבודה כי הם חרדים", הוא אומר. אשתו של גולדיס עובדת כמורה לספורט.

קצבאות >> לא מקבל.

לימודים >> "ארבע שנים למדתי בכולל. מרגע שמקימים משפחה כבר לא לומדים 14 שעות ביום אלא שמונה, ומשלימים לפנות בוקר או בערב. כלכלית, לא יכולתי להמשיך ללמוד. נולדו ילדים והיינו צריכים להביא כסף. בברכת האדמו"ר יצאתי לעבוד. יש המון אברכים שמגיעים למצב קשה ויוצאים לעבוד, זו לא תופעה חדשה אבל היא לא מגיעה לתקשורת". את קורס הרכיבה הטיפולית הוא עבר במכון וינגייט: "הייתי החרדי היחידי בין 48 סטודנטים. היתה אווירה טובה, הם כיבדו אותי ואני אותם. כיוון שלומדים גברים ונשים ביחד, האדמו"ר בירך אותי שתהיה לי שמירה טובה".

גולדיס, צילום: תומי הרפז גולדיס | צילום: תומי הרפז גולדיס, צילום: תומי הרפז

 

לעבוד עם חילונים: "כשצריך להביא כסף אז צריך להביא כסף. אני שמח כמובן לעבוד במקום חרדי, זה נחמד יותר ומתאים לצרכים ולערכים שלי. יש נושאים הלכתיים שלא יכולתי להתפשר עליהם במקום חילוני. אם היו מכריחים אותי לעבוד עם בנות מעל גיל 12, למשל, לא הייתי עושה את זה, הייתי מחליף מקצוע. אבל השוק זועק למדריכים והיו נותנים לי את התנאים שהייתי צריך. לעבוד זו מצווה גדולה, במקורות כתוב 'תורה שאין עמה מלאכה, סופה בטלה וגוררת עמה עוון'".

תפיסות מעסיקים >> "לחברים שלי בהייטק יש בעיה למצוא עבודה כי מעסיקים נרתעים מלהעסיק אותם. תחשוב על כל מה ששומעים בתקשורת, אומרים שהחרדים הם גנבים, אוכלי חינם ופרזיטים. זה די מרתיע".

החרדי כעובד >> "לחרדים יש מוסר עבודה גבוה, הם ישרים כלכלית ואפשר לסמוך עליהם בעיניים עצומות. הם גם אנשים נוחים יותר, שפחות ייכנסו למריבות או תביעות. אחרי שמעסיק מגייס חרדי אחד, הוא ירצה לקחת עוד עובדים חרדים".

להתפרנס בלי לעבוד >> "הנשים החרדיות עובדות באהבה כי כך הן לוקחות חלק בזכות שמרוויח הגבר דרך לימוד תורה. אבל כשהבעל לא עובד המצוקה קשה ואז מצטמצמים, אוכלים פחות. המשפחות החרדיות לא נכנסות לגירעון, אף שהן מקבלות תמיכה של 1,000–2,500 שקל בלבד מהכולל. רוב הכסף מגיע מחו"ל. לפעמים מוצאים עבודה קטנה מהצד, אבל בעיקר יורדים ברמת החיים. הפטנט המרכזי הוא גמילות חסדים. יש לנו שירותי קהילה חזקים. אם אשתך ילדה, יש ארגונים שמביאים ארוחות למשפחה. בחגים עושים קנייה מרוכזת ואז המחיר יורד".

דיור לחרדים: >> "מחירי הדיור הם מצוקה גדולה במגזר. ההורים מנסים לעזור אבל זה לא מספיק. אם חרדי רוצה לקנות דירה באזור חילוני, מקפיצים לו את המחיר. לכן אנחנו שוכרים מתווכים חילוניים שקונים דירות ומעבירים אותן לזוגות החרדים".

תגיות

43 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
כל הכבוד!
יש חרדים שעובדים! התקשורת לא מראה את זה! הרבה חרדים לא רוצים לעבוד ולא משרתים בצבא (וזה לא כי הם לומדים כל היום וכל הלילה הרבה מהם בכלל לא עושים כלום) ולחרדים כאלה לא צריך לתת את כל הקצבאות אבל הוא חרדי שעובד (לא סתם עבודה חוץ מהשעות הרבות שהוא עובד בהם הוא עובד גם עם ילדים בעלי אוטיזם ובעיות שונות (אמנם עבודה עם ילדים כאלה עושה טוב על הלב אבל היא קשה פי כמה וכמה מעבודה עם ילדים ללא בעיות) הוא שירת בצבא\שירות לאומי (כל חרדי שרוצה לעבוד חייב לשרת בצבא או שירות לאומי או דבר דומה) לפני שנגיד שכמעט כל החרדים לא עובדים כי הם לא רוצים לעבוד כל המעסיקים צריכים להפסיק להפלות בין חרדי לחילוני או דתי אחרי זה כל אלא שכן רוצים לעבוד ילכו לחפש עבודה וימצאו אותה בכללי המתן קצבאות ופטור מגיוס לחרדים לא מוצדק בעליל ההסכם שנחתם עם בן גוריון דיבר על קבוצה קטנה של חרדים שלא יצטרכו להתגייס ולא על יותר מ40000 שלא היו אי הבנות אני דתי (לא חרדי) ואין לי שנאה כלשהיא כלפי חרדים פשוט מעצבן אותי הרעיון שאדם לא עובד ולא ממש לומד תורה (בקיצור לא עושה כלום)מקבל קצבאות והנחות ואוטובוסים מופרדים לנשים וגברים (בעוד שאין תחבורה ציבורית בשבת בגלל ההתנגדות של החרדים שאני לא מוצא לה סיבה)
........ , בת הדר  |  23.07.12
41.
אף אחד לא מושלם
הרי צרות מספיק יש לנו. אנוכי חילוני ואשאר חילוני... מישהו פעם בדק כמה חילוניים השתמטו מהצבא כאשר הסיבה היא "אנחנו לא מאמינים בצבא כיבוש" (למי איכפת שאתה לא מאמין בצבא כיבוש ?! אני משרת כי חייב ולמה אתה לא?!).... או שעשרות חיילים מתגייסים לצה''ל בלי רצון או עניין בשרות ופותחים ממטרות מ8.00-12.00 ועוד המון תפקידים ''מגוונים '' ו''הכרחיים''מי צריך חייל שבא ''לעבודה'' ולא בא לעבוד'' מה בגלל שהוא חייב לשרת הרי שיוויון במגזר החילוני גם לא קיים . מה שאני מנסה להגיד הרי שיש מהכל . יש חרדים ודתיים שמשרתים בצה''ל ביחידות מובחרות כמו חילוניים שמשתמטים מסיבות כאלה או אחרות הכל כמובן יחסי, שוויון הרי מעולם לא היה פה ולעולם לא יהיה... חבר'ה תסלחו לי אבל אנחנו הטיפשים כן כולנו וזה בעל כורחנו הרי הדג מסריח מהראש ''ההם שם למעלה'' בכנסת מחרחרים (קוברים לנו הקבר) ואת המלחמות אנחנו עושים בננו לבין עצמנו כך הם הם מסיתים את האש!! אני אוהב את המדינה אבל זו מדינה אוכלת יושביה.. איך אפשר לאחוז ב''אין יאוש בעולם כלל'' שאנחנו חיים במדינה מאיישת. רק בריאות!!
קצין , מיתר  |  23.07.12
39.
כמה עובדות על כלכלת עולם הישיבות והכוללים
המדינה לא מתקצבת כל אברך ב 1200-1500 ש"ח. חד וחלק. זה פשוט לא נכון. תקראו שוב מה שהוא אמר. בחור ישיבה/אברך מתוקצב ע"י המדינה בכ 800 ש"ח בחודש (לעומת סטודנט, גם לתיאטרון או למחול דרווישי, ששכ"ל שלו מסובסד בכ 1600 ש"ח). השאר תלוי בתורמים, רובם מחו"ל, ומשתנה מכולל לכולל. ההבדל הוא שבכולל לא משלמים שכ"ל (ראש הכולל ומגידי השיעורים וכן עלות התקורה מתבססים גם הם על תרומות) ולכן הכסף הולך לאברך. אל תאמינו לכל מה שיאיר לפיד מאכיל אתכם בכפית ובססמאות נבובות. אברך גומר את החודש רק אם הוא חי כמו חורני (אני מדבר על צמצום גם באוכל ובהלבשה), ובעזרת תמיכה קהילתית של נדיבים ותמיכה משפחתית. במסגרתו המצומצמ, הציבור החרדי מקיים את אידיאל חלוקת העושר במידה רבה יותר ממדינת הרווחה..מלבד אידיאל הצדקה הרווח, לומדי התורה נתפסים כעילית והתמיכה בהם נחשבת לצדקה הגדולה ביותר, . לאלה שטוענים שבארה"ב למשל אין תקצוב לישיבות - פשוט מאוד, זה משום שאין גם תקצוב לאוניברסיטאות. תשוו את שכר הלימוד שם לישראל. ובניגוד לנטען פעמים רבות, קיימת גם שם חברת לומדים (קטנה יותר אך בצמיחה) המרוכזת בעיקר בעיירה לייקווד שבניו ג'רזי, ומתבססת על תמיכה קהילתית.
קושטא  |  22.07.12
לכל התגובות