אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: כמה קל לקנות נשק ברשת? צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי: כמה קל לקנות נשק ברשת?

אחרי הטבח בהקרנת הסרט החדש בסדרת באטמן, גיזמודו מדווח על אתר שמוכר רובים ורימונים ללא כל בדיקה - אך רשום כעסק לגיטימי. וגם: למה אפל הסירה אפליקציה שמגנה על פרטיות המשתמש?

22.07.2012, 13:52 | יוסי גורביץ

מכינים את הקרקע לרוצח הבא

ארה"ב בהלם אחרי שצעיר בן 24 תקף בנשק אוטומטי הקרנת בכורה של סרט באטמן החדש, וטבח ב-12 איש. הרוצח השתמש בשלושה כלי נשק שונים. בחלקים ניכרים של העולם, עצם הנסיון להשיג את כלי הנשק האלה היה מעורר תשומת לב מצד כוחות השיטור, משום שבכל מקום נורמלי כלי נשק מצריך רישוי ופיקוח.

לא בארה"ב. התיקון השני לחוקה מעניק, ודאי בפרשנויות הרחבות שהעניקו לו בתי משפט שמרניים, זכות בלתי מעורערת לכל אדם להחזיק בכמעט כל כלי נשק. בטנסי, או לפחות כך אומרת האגדה האורבנית, אתה יכול לרכוש אפילו נגמ"ש. בשורה של מקרים בשנים האחרונות הצליחו פסיכים עם תעודות לעקוף את הפיקוח הרופף על כלי נשק – בדרך כלל באמצעות קניה ביריד, שם אתה אפילו לא צריך להציג תעודה מזהה. גיזמודו מצא שיש גם פלטפורמת מסחר מקוונת, עם אווירה אגבית כזו לגבי פיקוח על נשק.

האתר נקרא The Armory (הנשקיה), וכשמו כן הוא. אם הגולש רוצה סוג כלשהו של נשק חם, כולל רימונים, היא תפנה אותו לאנשים הנכונים. המחירים לא בהכרח זולים – מדובר בשירות שקיומו מפוקפק חוקית בלשון המעטה, והמחירים בהתאם. כדי בכלל אליו בכלל צריך להשתמש בטור – כלי לאנונימיזציה של הגלישה – והסחר מתבצע בביטקוינים, המטבע המועדף על האקרים ופושעים מתוחכמים אחרים.

הנשק מגיע בחתיכות – הלקוח יקבל שורה של חבילות שמכילות חלקים שונים של הנשק שהזמין, כשהן מוסוות כמוצר אחר. הוא יצטרך להרכיב את הנשק בעצמו, וכפי שיודע כל מי שעבר טירונות בסיסית של צה"ל, זה לא מסובך במיוחד.

המחשבה הראשונה שלי היתה שמדובר במבצע עוקץ פדרלי. אבל לטענת גיזמודו, האתר הציג שורה של בעלי נשק שנראו אמיתיים לגמרי. מצד שני, ה-FBI כבר הפעיל פעם אתר האקרים מתוחכם, כדי להפיל אותם בפח. אבל אם זה לא המצב, יש כאן בעיה אמיתית. הסוכנות האחראית לטיפול בכלי נשק בארה"ב, ה-ATF, אומרת ש-The Armory רשום כעסק לגיטימי. הנסיונות של גיזמודו להבהיר שיש משהו לגמרי לא בסדר כאן נתקלו בספקנות. אמא'לה.

קולורדו אחרי הטבח בהקרנת "עלייתו של האביר האפל", צילום: רויטרס קולורדו אחרי הטבח בהקרנת "עלייתו של האביר האפל" | צילום: רויטרס קולורדו אחרי הטבח בהקרנת "עלייתו של האביר האפל", צילום: רויטרס

עוף לנו מהאפסטור!

במאי האחרון העלתה חברת אבטחת הרשת Bitdefender אפליקציה לאפסטור של אפל, שעשתה דבר מבורך מאוד: היא הודיעה למשתמש מה עושה כל יישום עם הגדרות הפרטיות שלו. האפליקציה, שכונתה Clueful, הציגה בפני המשתמש אפליקציות שלוקחות מידע שהן לא צריכות לקחת, ונוקטות פעולות שהן לא אמורות לנקוט.

האפליקציה פעלה ללא כל בעיות באפסטור של אפל, עד יום רביעי האחרון - אז הוסרה משם בפתאומיות. אפל מסרה ל-Bitdefender את הסיבות להסרת האפליקציה, והחברה מסרה כי היא בוחנת אותן. היא לא יכלה למסור פרטים נוספים, כי כל מפתחי אפל מחויבים להסכם חשאיות.

אז למה הסירה אפל את האפליקציה? אין לדעת, אבל מאחר והיא מסתירה את הפרטים, הבה נניח שיש לה מה להסתיר. ההנחה הסבירה, במקרה כזה, היא שהאפליקציה הזו הוציאה שם רע לאלפי אפליקציות אחרות. וכמובן, מאחר שכל אפליקציה שבוזזת את פרטיו האישיים של הלקוח הגיעה עם חותמת כשרות של אפל – זה כל הרעיון של האפסטור, אחרי הכל – הדבר מקרין רע מאד על האופן שבו אפל מגינה על הפרטיות של משתמשיה.

מנתונים שפירסמה Bitdefender, לאפל בהחלט יש מה להסתיר: 42.5% מכלל האפליקציות לא מצפינות את המידע של המשתמש, גם אם הוא עושה שימוש ברשת WiFiפומבית; 41.4% מהאפליקציות שנבחנו עקבו אחרי מיקומו של המשתמש – מבלי להודיע לו על כך; אחת מכל חמש אפליקציות קיבלה גישה לספר הטלפונים של המשתמש – וחלקן שלחו את המידע לענן שלהן, כמובן מבלי לעדכן את בעליו.

אם הטענות נכונות, זו חתיכת קופת שרצים. כמובן, אם אפל רוצה שנאמין לה שזו לא הסיבה אלא שיש בעיה טכנית כלשהי – כזו שהחברה לא איתרה במהלך האישור הראשוני של האפליקציה – כל מה שהיא צריכה לעשות הוא לחשוף את המידע הזה לביקורת ציבורית. וזה יקרה, כנראה, כשהגיהנום יקפא וסטיב ג'ובס יקום לתחייה.

האפסטור חוגגת 25 מיליארד הורדות. כמה מהאפליקציות מסוכנות לפרטיות שלכם? האפסטור חוגגת 25 מיליארד הורדות. כמה מהאפליקציות מסוכנות לפרטיות שלכם? האפסטור חוגגת 25 מיליארד הורדות. כמה מהאפליקציות מסוכנות לפרטיות שלכם?

טרולים נגד הג'יהאד

 

ארה"ב נלחמה בעשור האחרון בטרור האיסלאמי בכל מיני כלי נשק, מפלישה צבאית מלאה דרך בהתקפות מל"טים וכלה באמצעים כלכליים. כלי חדש במלחמה הבלתי פוסקת, מדווח Wired, הוא שימוש בטרולי אינטרנט. מה שאתם שומעים. 

מחלקת המדינה של ארה"ב, כמסתבר, בחרה דרך יצירתית לשבש את יכולות הגיוס של הג'יהאד העולמי. היחידה המופקדת על המבצע, שנקראת Viral Peace, נכנסת לפורומים של הג'יהאדיסטים ומתחילה להטריל את היושבים בהם.

המטרה היא לבלבל את הצעירים הנלהבים שחושבים שימצאו משמעות לחייהם – או, לעתים קרובות כל כך, למותם – בכך שיהרגו כמה כופרים יחד איתם. היוזמה אמורה להשתמש ב"לוגיקה, הומור, סאטירה וטיעונים דתיים, לא רק כדי להתמודד עם הקיצוניים, אלא גם לערער אותם ולפגוע במוראל שלהם".

בפורומים המחויבים לאל קאעדה ודומיו, כמובן, נסיונות כאלה נכשלים מיד – מנהלי הפורומים מסירים את ההודעות שיוצאות נגד הנראטיב של עליונות האיסלאם. ההצלחה נרשמת בפורומים שקטים יותר, שדווקא בהם מנסים הג'יהאדיסטים לגייס לוחמים חדשים.

האם זה יעבוד? לגמרי לא בטוח. עד כה הקציבו לתכנית כמה אלפי דולרים. הפנטגון רוצה 85 מיליארד דולר לשנת הלחימה הבאה באפגניסטן – למרות שכבר נקבע תאריך יעד, 2014, לנסיגה משם. עניין של סדרי עדיפויות: פצצות לפני שכנוע.

מה מותר למשטרה לעשות עם הסלולרי שלך?

 

פחות או יותר הכל, על פי פסיקה חדשה של בית משפט לערעורים בארה"ב.

בשנת 2009 תפסו שוטרים במדינת וושינגטון חשוד בסחר בסמים, אחד דניאל לי. הם החרימו את האייפון שלו, וזמן קצר לאחר מכן קיבלו הודעה מאחד מלקוחותיו, שרצה לחדש את המלאי. בלש ענה לו תוך התחזות לבעל המכשיר, אירגן רכישה – ומעצר. מאוחר יותר עברו השוטרים על ההודעות של לי, ויזמו מגע עם מי שנראה כמו לקוח אחר. הלקוח הגיע, ונעצר גם כן.

במשפטיהם טענו שני הלקוחות שהשוטרים הפרו את הזכויות הבסיסיות שלהם מפני חיפוש חודרני ללא צו, משום שהם התחזו ללי. בית המשפט דחה את הטענה, וקבע שלמרות העובדה שלהודעות יש הגנה מפני חיפוש כשהם מועברים בין משתמשים, אין להם הגנה כזו אם הגיעו למכשיר שמוחזק על ידי המשטרה – בהנחה שהמשטרה מחזיקה במכשיר מתוקף צו חוקי.

בישראל, אגב, אין אפילו הגנות כאלה. כל קצין משטרה מדרגת רב פקד ומעלה יכול, אם רק יאמר לחברת הסלולר שקיימת סכנה לחיי אדם, לקבל את ההודעות שלכם. פתאום יוני דואר לא נראות כמו רעיון כל כך רע.

נעצרת בוושינגטון? המשטרה יכולה להשתמש בסלולרי שלך, צילום: shutterstock נעצרת בוושינגטון? המשטרה יכולה להשתמש בסלולרי שלך | צילום: shutterstock נעצרת בוושינגטון? המשטרה יכולה להשתמש בסלולרי שלך, צילום: shutterstock

קצרצרים

אפל נסוגה לאחרונה בשקט מהטענה שבניגוד ל-PC, המק חסין לווירוסים – לאחר שכמה ווירוסים דווקא פגעו בו. לפני כשבוע, התברר שמפתח תוכנה זדונית מרוסיה הצליח להונות משתמשים רבים של מערכת ההפעלה iOS, תוך ניצול פרצה במערכת המאפשרת הרכישות בתוך אפליקציות. אפל מבטיחה פתרון בקרוב, אבל בעודה עומלת על כך, הצליח ההאקר לנצל פרצה דומה במערכת ההפעלה של המק. מביך משהו.

מלחמת הפטנטים מתדרדרת במהירות לרמה של גנון: אחרי ששופטת פדרלית סירבה לאפשר לסמסונג להציג התבטאויות של מנכ"ל אפל לשעבר סטיב ג'ובס, שמעידות לכאורה על כך שאפל לא מתנהלת בתום לב (מי היה מאמין!), דורשת כעת סמסונג למנוע מאפל להציג במשפט מצגות הכוללות את ג'ובס. לטענת סמסונג, ג'ובס כל כך פופולרי, שההצגה המתמשכת שלו בידי אפל עלולה לפגוע בשיקול דעתם של המושבעים. בסמסונג כנראה לא מאמינים ביכולתם של מושבעים להבדיל בין העובדות לתעמולה, והאמת היא שבהתחשב בהצלחה של אפל - יש מצב שהם צודקים. מצד שני, אוי.

דיווחנו בשבוע שעבר על כך שיוטיוב הסירה סרטונים מטעם הקמפיין של מיט רומני, שהציג את אובמה שר, בעילה האווילית שיש זכויות יוצרים על השיר. מהלך סתימת הפיות עורר שערוריה ובצדק, ובסוף השבוע החזירה גוגל את הסרטונים ליוטיוב. עם זאת, דוברת של גוגל סירבה להסביר איך בעצם קורה דבר כזה, ואילו הגנות יש למשתמשי יוטיוב מפני הסרה שרירותית של התכנים שלהם. מדברי גוגל עולה שדי בעצם התלונה כדי להוריד תוכן, ורק אחר כך יש למשתמש אפשרות ערעור. בארץ עמוסת הטרולים שבה אנו חיים, מה שקרה למיט רומני יכול בהחלט לקרות גם לכם.

ועוד קצת על אובמה ושירים: קים דוטקום, בעלי מגה-אפלוד שמנהל מערכה משפטית נגד הסגרתו לארה"ב, הקליט שיר בנושא שהוקדש לברק אובמה. השיר נקרא "אדוני הנשיא", והוא מאשים את הוליווד בכך שהיא השתלטה על הפוליטיקה האמריקאית ומכתיבה את מדיניות הממשל בארה"ב. לדברי דוטקום, "חירות הרשת שלנו מותקפת במשמרת של הנשיא אובמה". בעבר טען דוטקום כי סגן הנשיא ביידן נפגש עם בכירים בהוליווד כדי לתאם את ההתקפה על מגה-אפלוד. הבית הלבן הכחיש.

טאמבלר פופולרי בימים האחרונים הוא Rich Kids of Instagram, שמציג תמונות של ילדים מפונקים שלא מודעים לפזרנות ולבזבוז שלהם. אבל, מציינת רבקה גרינפילד, התמונות הללו הן רק סימפטום לבעיה שהיא אינסטגרם. פעם, שימוש בפילטרים העיד על יכולת אמנותית ומקצועית גבוהה, או על שימוש בפילם מיושן. היום, כל מה שצריך לעשות הוא להזיז את האצבע. אינסטגרם הוא כלי לזיוף יכולת אמנותית – וכתוצאה מכך הוא מוזיל את אמנות הצילום האמיתית ומעודד התפארות ריקה.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות