אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקורב להנהלת מנופים: "מנהל מנופים בקזחסטן פועל מביתו ולא מעדכן את החברה" צילום: קובי קנטור

מקורב להנהלת מנופים: "מנהל מנופים בקזחסטן פועל מביתו ולא מעדכן את החברה"

הרשויות שלחו מכתב המתריע על הפקעת קרקעות מנופים במדינה ביוני, אך החברה שבשליטת מרכוס וובר ואברהם נניקשווילי טוענת כי הוא הובא לידיעתה רק אתמול. מקורב להנהלה: "בן דודו של נניקשווילי מנהל את העניינים מבלי ליידע את החברה"

23.07.2012, 08:02 | לירוי פרי

סאגת הקרקעות של חברת הנדל"ן מנופים בקזחסטן נמשכת, וכמעט בכל שבוע נחשפים פרטים חדשים. מנופים, אשר בשליטת מרכוס וובר (49%) ואברהם נניקשווילי (24%), רכשה את הקרקעות בקזחסטן בשנים 2008-2007, באמצעות החברה־הבת (81%) ליאור. לאחרונה פועלות הרשויות בקזחסטן להפקעת הקרקעות ולביטול חד־צדדי של הסכמי החכירה. אתמול דיווחה החברה שבראשות המנכ"ל יואל ביסמוט על בקשתה של החברה־הבת לבצע הסדר־קרקעות מול הרשויות המקומיות.

לחברת מנופים שלוש חלקות קרקע סמוכות בעיר אסטנה, ברית קזחסטן. החלקה המרכזית בת 580 דונם והשתיים האחרות בנות 60 ו־100 דונם. ערך החלקות בדו"חות מנופים מוערך בכ־90 מיליון שקל, כ־30% משווי השיא בו רשמה את הקרקעות ב־2008. כבר בחודש מאי ביקשה עיריית אסטנה להפקיע את הקרקעות מידי מנופים, בשל העובדה שמנופים לא עמדה בתנאי החוק הקזחי שקובע שיש לפעול למימוש ייעוד הקרקע בתוך שנתיים ממועד הרכישה.

יועציה המשפטיים של מנופים מסכימים כי היא לא עמדה בתקנות החוק, אולם לדבריהם "החברה בוחנת את המצב המשפטי, משמעותו והשלכותיו וכן את הפעולות שעליה לנקוט כדי להפחית את החשש מנקיטת ההליכים על ידי הרשויות בקזחסטן. בשלב זה, אין ביכולתה של החברה להעריך את מלוא ההשלכות האפשריות של ההליכים". אם יוחלט על הפקעה או על ביטול הסכמי החכירה, מנופים תידרש למחוק את יתרת השקעתה בדו"חות.

התראה נוספת

אתמול דיווחה מנופים כי קיבלה התראה נוספת ממינהל המקרקעין באסטנה, וכי החברה־הבת ביקשה להגיע להסדר קרקעות עם הרשויות בקזחסטן, במסגרתו היא מציעה לוותר על כ־25% מהקרקעות, תוך ביצוע שינוי בחלק מהסכמי החכירה ולהפכם להסכמי בעלות.

בדיווח נאמר כי למנופים נודע לראשונה רק בשבוע שעבר על ההתראה שקיבלה החברה־הבת, וכן על הצעת ההסדר מול הרשויות המקומיות. "יודגש, כי עד ליום 19 ביולי 2012, החברה לא היתה מודעת הן להודעת העירייה והן למכתב התגובה, והחברה מעולם לא הסכימה או אישרה את תוכנו של המכתב", נאמר בדיווח. זאת למרות שההתראה והצעת ההסדר נשלחו כבר בתחילת יוני. מקורב להנהלת מנופים אמר אתמול ל"כלכליסט" כי הפער בזמנים טמון בעובדה "שדוד בן־נאני, בן דודו של נניקשווילי שמחזיק בכ־10% מהמניות של ליאור בקזחסטן, מקבל את כל המסמכים לביתו ומנהל את העניינים שם בלי ליידע את מנופים".

יואל ביסמוט, מנכ"ל מנופים, צילום: קובי קנטור יואל ביסמוט, מנכ"ל מנופים | צילום: קובי קנטור יואל ביסמוט, מנכ"ל מנופים, צילום: קובי קנטור

בן־נאני אשר מנהל את ענייניה של ליאור בקזחסטן הוא זה אשר רכש את חלקות הקרקע מהמדינה ומכר אותן כמה חודשים מאוחר יותר למנופים. הדיווחים של מנופים מגלים כי בן־נאני רכש את הקרקעות במחיר של 2.6 מיליון דולר, ומכר אותן למנופים בתמורה לכ־40 מיליון דולר רק כמה חודשים לאחר מכן. במקרה של הפקעת הקרקעות מידי מנופים, הן יוצעו למכירה פומבית, כאשר החברה תהיה זכאית לקבל בחזרה רק את עלות הקרקע ששולמה למדינה שהיא כאמור 2.6 מיליון דולר.

"לא קיים כל סכסוך"

חילוקי הדעות הללו והפיגור של כחודש ימים בין התרחשות האירועים בקזחסטן לבין מועד הדיווח של של מנופים בישראל מעלים תהיות באשר למהות הקשר בין בעלי השליטה בחברה, כאשר המנכ"ל ביסמוט הגיע למנופים לאחר היכרות עם בעל השליטה הגדול מרכוס וובר ואילו בן־נאני הוא כאמור בן משפחתו של נניקשווילי.

במנופים מיהרו להפריך את הספקולציות ומסרו כי "לא קיים כל סכסוך בין בעלי המניות ולא בין הנהלת החברה לבין דוד בן־נאני. הדיווחים שיצאו בשבועות האחרונים בכל הקשור לקרקע בקזחסטן הנם פועל יוצא מעבודות פיקוח ובקרה של הנהלת החברה על נכסי החברה בקזחסטן".

תגיות