אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריבית לחודש אוגוסט תישאר ללא שינוי, ברמה של 2.25% צילום: בלומברג

הריבית לחודש אוגוסט תישאר ללא שינוי, ברמה של 2.25%

זאת בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון; בין היתר, ההחלטה נובעת מרצון הוועדה המוניטרית בבנק ישראל "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה במשבר החובות בגוש היורו; פסגות: "בנק ישראל מעדיף לחכות ולראות כיצד תטפל הממשלה בבעיה התקציבית ל-2013"

23.07.2012, 17:30 | אמנון אטד

בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 2.25%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחיתה הוועדה את הריבית ב-0.25%. מאז חודש ספטמבר בשנה שעברה הופחתה הריבית במשק ארבע פעמים, בשיעור מצטבר של 1%.

ההחלטה להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי בולטת על רקע הנתונים שפורסמו לאחרונה, התומכים בהמשך הפחתתה. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ירדה בחודש החולף מרמה של 1.6% לנקודת שפל חדשה של 1% בלבד, המציב אותה על הגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). רמה כה נמוכה של האינפלציה בפועל נרשמה בפעם האחרונה רק בחודש אוגוסט 2007. גם האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל צנחה בשבוע האחרון לנקודת שפל חדשה של 1.9%, והיא למעשה האינפלציה הצפויה הנמוכה ביותר מאז חודש מאי 2009.

בתחום הפעילות הריאלית, המשק ממשיך להראות סימני חולשה. בשבוע שעבר עדכנה הלמ"ס בפעם השנייה ברציפות כלפי מטה את אומדני הצמיחה לרבעון הראשון של השנה, ועכשיו היא מעריכה שהמשק הישראלי צמח בתקופה זו רק בשיעור שנתי של 2.7%.

על גלישת המשק להאטה מעיד נתון נוסף שפרסמה אז הלמ"ס: כתוצאה מעדכון האומדנים, הפך אומדן נתוני יצוא הסחורות והשירותים ברבעון הראשון של השנה מעלייה בשיעור שנתי של 3.4% בפרסום הקודם לפני חודש לירידה של 2.5% באומדן שפורסם בשבוע שעבר. הורדת הריבית מפחיתה את עלויות היצרנים ומצד שני היא מקטינה גם את הרצון לחסוך ומגבירה בכך את הביקושים במשק. בדרך זו היא עשויה לעודד את הפעילות הכלכלית ולתרום להגדלת הצמיחה.

אולם למרות מכלול נתונים זה, החליטה כאמור הערב הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי. החלטה זו נובעת משילוב של כמה סיבות: רצונם של חברי הוועדה "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה של ממש במשבר החובות בגוש היורו וההשפעה השלילית שתהיה לה על המשק הישראלי, החשש שלהם שהפחתת הריבית תחדש את ההסתערות על המשכנתאות ותגרום לעלייה נוספת במחירי הדירת, וההערכה שהפחתת הריבית תחזק עוד יותר את הדולר שעלה כבר בשיעור חד בחודשים האחרונים.

לפי רונן מנחם, מנהל השקעות בבנק מזרחי, בנק ישראל נעשה מוטרד יותר מבעבר לגבי פרמטרים מרכזיים של המשק ושוק ההון. "פישר חושש מהאטה נוספת בפעילות הכלכלית מחד, אך מאותת כי לא יוכל להתעלם מסימני השחיקה במשמעת התקציבית ומהפיחות האחרון בשער השקל מנגד", הוסיף. "לגבי שוק הדיור – בנק ישראל טוען כי מוקדם לדעת אם התחדשה בו הגיאות".

לדברי אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, הותרת הריבית ללא שינוי בחודש אוגוסט אינה מפתיעה. "הגורם העיקרי להותרת הריבית הוא ככל הנראה אי הוודאות לגבי הסביבה הפוליטית והמדיניות הפיסקאלית בשנה הקרובה. בנק ישראל מעדיף לחכות לפחות חודש נוסף, ולנסות לראות כיצד תטפל הממשלה בבעיה התקציבית שנוצרה לשמת 2013, ובמידת הצורך, ימשיך להפחית ריבית לאחר מכן".

 

לפי גרינפלד, מכיוון שכנראה לא יגובש תקציב עד סוף השנה וגם לאחר מכן, חופש הפעולה של הממשלה מוגבל, נטל התמיכה במשק במידה והמשבר יחריף יפול כולו על בנק ישראל. "בנק ישראל מעדיף לשמור לעצמו כמה שיותר תחמושת מוניטארית על מנת שיוכל להשתמש בה במידת הצורך".

תגיות