אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למדינה אין מושג מי יישאר ללא מעון צילום: אלעד גרשגורן

למדינה אין מושג מי יישאר ללא מעון

המדינה מפקחת על המעונות, העיריות בונות והמלכ"רים מנהלים בפועל. אולם אף גורם לא יודע כמה ילדים יישארו ללא מעון בשנה הקרובה

24.07.2012, 08:22 | חן פונדק

החלת חוק חינוך חינם מגיל 3 והמחסור בגנים לשנה הקרובה, הסיטו את תשומת הלב מהמתרחש במעונות. את מצב ההרשמה במעונות, על־פי בדיקת "כלכליסט", ניתן לסכם כך: לאף גורם מהמעורבים במעונות היום לילדים בגילי 0–3, אין נתונים מסודרים לגבי כמה ילדים שעמדו בקריטריונים של התמ"ת נדחו לשנה הקרובה והבלאגן של השנה שעברה חוזר על עצמו גם השנה.

רק בתל אביב, באר שבע ונתניה, העיריות מנהלות מעקב מסוים אחר הביקושים העודפים. בתל אביב נדחו 1,790 ילדים, בבאר שבע 172 ילדים ובנתניה נדחו כ־700 ילדים. בעכו מעריכים כי ל־800 ילדים מדי שנה אין מעון.

עיריות אחרות יודעות כמה ילדים נמצאים במסגרות מוכרות, אך אין להן מידע על מספר הנדחים. בירושלים אמרו ש־12% מהילדים בגילי 0–3 נמצאים במסגרות מוכרות, אך לא כמה ילדים נדחו. מויצ"ו מסרו שהמעונות שלהם בירושלים דחו 270 ילדים, אך מדובר רק ב־19 מעונות מתוך 63 בעיר, ובנוסף לאלו פועלים עוד 350 משפחתונים. בגבעתיים ובשדרות הפנו את האחריות לאיסוף הנתונים לרשתות החינוך, ובכרמיאל ובפתח תקווה אמרו כי התמ"ת הוא מי שמבצע את המעקב.

התמ"ת פונה לרשויות להגיש בקשה להקמת מעונות יום. המדינה מפקחת על המעונות, אך מי שמנהל אותם הם מלכ"רים כנעמ"ת, ויצ"ו ואמונה. העירייה רשאית לבקש תמיכה מהתמ"ת, אף אם אין בכוונתה להפעיל או לבנות בעצמה את המעון. בשנתון יש כ־165 אלף ילדים, כחצי מיליון ילדים בגילי 0–3. כ־75 אלף ילדים עד גיל חצי שנה נשארים עם האם בבית. כ־100 אלף ילדים נמצאים במסגרות של נעמ"ת, ויצ"ו ואמונה, ו־120 אלף ילדים נוספים נמצאים במסגרת פרטית. לפי התוכנית, התקציב שניתן לתמ"ת לפני שלוש שנים לבניית מעונות אמור להכניס לתוך הסבסוד עוד כ־60 אלף ילדים.

גן בתל אביב, צילום: אלעד גרשגורן גן בתל אביב | צילום: אלעד גרשגורן גן בתל אביב, צילום: אלעד גרשגורן

התמ"ת מסביר כי המידע על מספר הילדים בגילי 0–3 הנמצאים במעונות מרוכז על ידי העיריות - "מבחן התוצאה מוכיח שהעיריות יודעות את צרכיהן ויודעות כיצד לפנות לתמ"ת. הראיה היא מספר הבקשות לבינוי, שגברו בהרבה על יכולת התמ"ת לעמוד בהן".

חברת מועצת העיר תל אביב מיטל להבי שהחזיקה את תיק גיל הרך עד פרישתה מהקואליציה לפני שבועיים מסבירה כי "הייתי צריכה לאסוף נתונים בשביל להביא תקציבים ממשרד התמ"ת, כי אחרת על פניו עיר במצב סוציו אקונומי גבוה לא זכאי לקבל, אבל הסתבר שיש לנו הרבה אמהות חד הוריות".

בוועדה לקידום מעמד האישה הועברה ביקורת על התמ"ת שקיבל כבר לפני שלוש שנים 1.2 מיליארד שקל לבניית והרחבת מעונות, אך רק לפני שנה החל בבניית מעונות ועד כה לא השלים אף מעון. בתמ"ת מסבירים כי היקפי הבנייה עמדו בשנתיים האחרונות על 425 מיליון שקל ובימים אלו מסיימים במשרד לעבור על 352 בקשות שנשלחו. שליש מהבקשות נדחו בשל אי־עמידה בקריטריונים ושליש נוסף בשל חוסר תקציב. לדברי מיכל צוק, הממונה על תחום התעסוקה בתמ"ת, "אנו נותנים עדיפות לרשויות שבהן מעט מעונות מפוקחים ביחס למספר הילדים בגילי 0–3. בהקצאה האחרונה לבינוי, היקף הביקושים לבניית מעונות ציבוריים היה גבוה ב־200 מיליון שקל מהתקציב שלנו".

התהליך הממשלתי ארוך וכרוך בפרסום הנחיות התמ"ת לרשויות, הגשת בקשות להרשאות מצד העיריות, אישור הבקשות על ידי משרד המשפטים ובחינת בעיות מקרקעין שונות. הבעיה מתחילה עוד קודם, כי בעת בניית שכונה חדשה, אין תכנון לבניית מעונות. כפי שמסבירה צוק: "אין דרך לחייב את הרשות לבנות מעונות. אנו בוחנים איך לתמרץ את הרשויות לסיים את הבנייה מהר ככל הניתן".

התמ"ת קוצב את זמן השגת היתרי הבנייה. אם העירייה לא השלימה את התהליכים במועד שנקבע, היא עלולה לאבד את זכאותה לתמיכה ולכן עליה להגיש מכתב בקשה להארכה מוועדת התמיכות. בתמ"ת מסבירים כי "הוועדה נוטה לאשר הארכות וגם אישרה בעבר בתנאי שהסיבה סבירה. חשוב להדגיש כי הרציונל הוא שבסוף התהליך אכן ייבנו מעונות".

לא נולדו ביום הנכון: 51 אלף ילדים יחכו למענה עד הרגע האחרון

 

ילדים שנולדו בין 1 בספטמבר 2009 ל־17 בדצמבר 2009 יתקשו להירשם לגן או למעון בשנה הקרובה. מי שנולדו מ־18 דצמבר 2009 מתקבלים למעונות התמ"ת עם עדיפות לילדים הקטנים יותר. בגני הילדים של משרד החינוך קולטים ילדים שנולדו עד 17 בדצמבר 2009, עם עדיפות בקבלה לילדים הגדולים יותר. כך נוצר מצב שילדים שנולדו בין 1 בספטמבר ל־17 בדצמבר 2009 - כ־51 אלף לפי מרשם האוכלוסין, נמצאים בעדיפות אחרונה של שתי האופציות. אם הביקוש גובר על ההיצע בשתי המסגרות, קבוצה זו נופלת בין הכסאות. בוועדה לזכויות הילד עלה נתון שהוזכר ב"כלכליסט" לפני שבועיים: רק 8,000 מתוך 130 אלף ילדים שצפויים להיקלט במשפחתונים של התמ"ת בתשע"ג, שלחו טפסים לקבלת סבסוד מהתמ"ת.

תגיות