אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעשייה לא יציבה: 30 מנכ"לים של חברות קרנות התחלפו בתוך שלוש שנים צילום: יובל חן

תעשייה לא יציבה: 30 מנכ"לים של חברות קרנות התחלפו בתוך שלוש שנים

הלחץ הגובר מצד הבעלים, התחרות הקשה והידוק הרגולציה מערערים את יציבות הניהול בחברות קרנות הנאמנות ופוגעים בפעילותן בטווח הארוך

24.07.2012, 07:13 | ענבל פולק

במהלך החודש האחרון הודיעו שני מנכ"לים של חברות ניהול קרנות על סיום כהונתם - מאיר מזוז סיים לכהן כמנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות ושי ברק סיים את כהונתו כמנכ"ל במודלים, שניהם מנכ"לים בעלי רקורד עשיר מאוד בניהול השקעות.

סיום כהונתם של מזוז וברק בחודש שעבר, גם אם מפתיע ברמה האישית, מייצג את חוסר היציבות הניהולית של שוק הקרנות כולו. התמונה שעולה מבחינת השינויים שחלו בהנהלות חברות הקרנות בשלוש השנים האחרונות מעלה לא מעט תהיות - 30 מנכ"לים של 18 חברות סיימו את כהונתם בזמן זה.

מבין חברות אלה, חמש נרכשו ומוזגו בחברות אחרות במהלך התקופה, בשש מתוך החברות ברשימה הוחלף יותר ממנכ"ל אחד במהלך שלוש השנים האחרונות, כאשר שיאנית החילופים היא חברת ניהול הקרנות של פסגות שבה כיהנו לא פחות מחמישה מנכ"לים שונים במהלך התקופה (חלקם כיהנו מספר חודשים מועט כממלאי מקום זמניים בלבד).

אחריה ניצבות ברשימה תמיר פישמן ואקסלנס שבהן כיהנו בשלוש השנים האחרונות שלושה מנכ"לים שונים. ב־11 חברות נוספות כיהנו במהלך התקופה שני מנכ"לים שונים.

עידן אזולאי, אפסילון. מהמנכ"לים הוותיקים, צילום: יובל חן עידן אזולאי, אפסילון. מהמנכ"לים הוותיקים | צילום: יובל חן עידן אזולאי, אפסילון. מהמנכ"לים הוותיקים, צילום: יובל חן

את חוסר היציבות המאפיין את הנהלות חברות הקרנות בשנים האחרונות ניתן לייחס למגוון רחב של גורמים, חלקם הנוגעים לאישיותו של מנהל זה או אחר ולהתנהלותו מול הדירקטוריון או הבעלים. אולם חלק מהגורמים הם מבניים ועליהם יש לתת את הדעת, שכן חוסר היציבות בהנהלת החברה משפיע ומחלחל גם לחלקים אחרים בחברות ועשוי להביא לחוסר יציבות של כוח האדם בחברה באופן כללי ושל מנהלי ההשקעות של הקרנות בפרט. ניתן למנות כמה גורמים מבניים המשפיעים על התחום:

1 רצון לאקזיט

חברות ניהול הקרנות מוחזקות, כחלק מבתי השקעות, על ידי גורמים שמטרתם להשביח את ערך הנכס שבו השקיעו כדי שיוכלו למוכרו מוקדם ככל האפשר ולייצר תשואה גבוהה ככל הניתן על ההון.

2 מכירות ככוח המניע

התחרות הקשה בשוק הקרנות, בשילוב עם מטרת הבעלים להגדיל את שווי הנכסים ככל שניתן, הובילה את החברות להיות מונעות בעיקר ממכירות. לא פעם נבחרים מנכ"לים לנהל חברות קרנות שמגיעים מתחום המכירות ולא מתחום ההשקעות. כך, לדוגמה, מנכ"ל קרנות הנאמנות האחרון שמונה לפסגות, ירון דייגי, הגיע מתחום המכירות וכך גם צחי קורן שמונה החודש כמחליפו של מזוז באקסלנס.

תחום המכירות מתאפיין במהירות רבה ותוצאות מיידיות יותר לעומת תחום ניהול ההשקעות שיתרונו הוא בכך שהוא נבחן בטווחי זמן ארוכים. המנכ"לים בחברות הקרנות נבחנים בעצמם ובוחנים את הקרנות ואת מנהלי ההשקעות של הקרנות בטווחים קצרים, דבר המגביר שינויים ותחלופה של מנהלים אלה.

3 מערכות הייעוץ הבנקאיות

מערך המכירות של חברות ניהול הקרנות מושפע באופן מוחלט ממערכות הייעוץ הבנקאיות ומדירוג הקרנות בהן. המשותף לכל מערכות הייעוץ הוא שהן לא סבלניות לתנודתיות בטווח הקצר. כוחן של מערכות אלה מתבטא בתנועת כסף רב אל ומתוך הקרנות בזמן קצר.

4 רגולציה

בשנים האחרונות, בעקבות הרחבת הפיקוח על חברות הניהול, נדרשים המנכ"לים להשקיע זמן רב לנושא במתן דין מפורט בנוגע להשקעות הקרנות. ייתכן שגם השינויים בדרישות התפקיד מסייעים לתחלופה המהירה יותר.

גורמים אלה יוצרים מציאות של פיקוח הדוק ותחרות אכזרית, כאשר השוק כולו נבחן בתקופות זמן קצרות. מציאות זו מקטינה את האפשרות לניהול לטווח ארוך ולתיקון שגיאות תוך השתפרות, לא עבור המנהלים בשוק ולא עבור הקרנות עצמן. על כן שוק הקרנות מאופיין בחוסר יציבות - שינויי מדיניות תכופים של קרנות, מעברים מהירים של מנהלי קרנות מגוף אחד לאחר (הזמן הממוצע שבו ממלא מנהל קרן תפקיד בקרן ספציפית עומד על כשנתיים), וכאמור תחלופת מנכ"לים. חוסר יציבותה הניהולית של חברה מקשה על גיבושו של צוות ניהול השקעות המתווה יחדיו את הדרך הטובה ביותר לשמור ולהשביח את הכסף של המשקיעים הנותנים בגוף זה את אמונם.

השורה התחתונה: החילופים הרבים של מנכ"לי חברות קרנות הנאמנות שנובעים, בין היתר, ממספר גורמים מבניים בענף, מקטינים את הסובלנות לשגיאות ואת יכולת הניהול בחברות.

הכותבת היא אנליסטית קרנות ב־UBS Wealth Management ישראל

תגיות