אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר הוועדה לבחינת יחסי הון-שלטון: "נעלמה הבושה. יש היום בעלי מקצוע שה'סידור' הוא מקצועם" צילום: shutterstock

יו"ר הוועדה לבחינת יחסי הון-שלטון: "נעלמה הבושה. יש היום בעלי מקצוע שה'סידור' הוא מקצועם"

פרופ' רמי פרידמן בכינוס השדולה למאבק בשחיתות: "התמונה בישראל לגבי יחסי ההון והשלטון היא מאוד קשה. אין מדובר בבעיה קטנה, אלא בבעיה התנהגותית ומשטרית"

24.07.2012, 17:13 | תומר אביטל
"התמונה בישראל לגבי יחסי ההון והשלטון היא מאוד קשה. אין מדובר בבעיה קטנה, אלא בבעיה התנהגותית ומשטרית", כך הכריז היום פרופ' רמי פרידמן, יו"ר הוועדה לבחינת יחסי הון-שלטון. פרידמן אמר את הדברים בכינוס של השדולה למאבק בשחיתות בראשותו של ח"כ אריה אלדד שקיימה היום (ג') ישיבה בנושא דו"ח הוועדה ליחסי הון ושלטון. הדו"ח - אותו חיברה ועדה ציבורית בראשות פרידמן - הוגש לאחרונה למבקר המדינה הקודם, מיכה לינדנשטראוס.

לדברי פרידמן, "הבעיה היא שבהרבה מאוד פורומים נעלמה הבושה ואנשים מדברים בגאווה על כך שהצליחו לסדר עניינים. זה הפך למקצוע. יש בעלי מקצוע שהסידור הוא מקצועם. אנו נתקלים ביותר מדי מקומות ותחומים בהם דברים מסתדרים בצורה שונה לאנשים שונים, לארגונים שונים ולקבוצות שונות. לא התעוררנו מבחינת החוקים, על מערכת התקשי"ר והמינהל הציבורי להבין שאנו נמצאים במצב חירום". לדבריו, "אם לא ניצור מערכת של כללים העסק יידרדר".

מבקר המדינה לשעבר, מיכה לינדנשטראוס , צילום: עטא עוויסאת מבקר המדינה לשעבר, מיכה לינדנשטראוס | צילום: עטא עוויסאת מבקר המדינה לשעבר, מיכה לינדנשטראוס , צילום: עטא עוויסאת

עוד אמר פרידמן כי "אין כללי התנהגות של הרגולטור ולא נקבע שהוא צריך להתייחס בצורה אחידה למי שפונה אליו. ברגע שיש כללים ברורים ניתן לדבר על שקיפות בקבלת החלטותיהם של הרגולטורים. היום רגולטורים לא רוצים שקיפות מחשש שהחלטות שקיבלו במקרה אחד יהווה תקדים במקרה אחר". לדבריו, "צריך להיות קיר בין עבודה בממשלה לבין עבודה מול הממשלה. מי שעובר צריך לדעת שהמעבר לא פשוט. הצינון חייב להיות דיפרנציאלי".

ניצב בדימוס יוסי סידבון, חבר הוועדה ולשעבר ראש אגף החקירות במשטרה, אמר בדיון כי "אם איש שלטון מקבל כסף או תמיכה פוליטית לשנות את החלטותיו או ללכת לטובתו של איש הון - צריך לראות בכך קבלת שוחד או הפרת אמונים".

לדברי סידבון, "הופתעתי מאותם המקרים שהם גבוליים ולא מגיעים לחקירות משטרתית למשל, הפעלת לוביסטים שאומרים לח"כים לאן ללכת ואיך להצביע. אין בכך חובת גילוי נאות. החלטות לא מתקבלות בגלל שיקולים עניינים אלא לפי אותם אינטרסים של אותן חברות. ולכן, יש להגביר את השקיפות בפעילות הלוביסטים".

סידבון מתח ביקורת על שימוש בוועדי עובדים: "התופעה היא מטרידה כשוועדי עובדים מאיימים על הפוליטיקאי בנוסח 'נתראה בבחירות הבאות', כלומר לא תהיה יותר נבחר ציבור אם לא תעשה מה שאנו אומרים לך".

עו"ד אלדד יניב, חבר נוסף בוועדה הכריז: "הייתי במשך הרבה שנים חלק מכנופיית הון-שלטון. המצב הוא מכת מדינה ויש לטפל בה לא בצורה רכה. המעשה הראשון שצריך לעשות לייצר נתק בין פוליטיקאים ומקבלי החלטות לבין אנשי הון".

יו"ר השדולה למאבק בשחיתות ח"כ אריה אלדד הודיע כי הוא מתכוון להניח על שולחן הכנסת הצעת חוק שתעגן את המלצותיה של ועדת הון-שלטון.

"יש לתרגם את ההמלצות של ועדת הון-שלטון לחקיקה כדי לתקן את מקצת התופעות הקשות שעלו בדו"ח", אמר היום. "מדובר באחד הדו"חות החשובים שהונחו על שלחנה של המדינה במאבק לטוהר המידות".

בין היתר המליצו חברי הוועדה כי יתועד כל דיון רשמי בו יתקבלו החלטות לחלוקת משאבים לאומיים בפרוטוקול מקיף, ואף באמצעי וידאו. כמו כן מבקר המדינה יקבע נוהל לפיו כל פגישה בין בעל הון לנבחר ציבור תתועד באופן מלא והפרוטוקול יועבר למזכיר הממשלה ולמבקר שיחליט כיצד לשקף אותו לציבור. בנוסף, המבקר יפרסם דו"ח מיוחד על הפרת כלל זה.

תגיות