אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חשיפת "כלכליסט": הצעת חוק להגבלת ההשקעה בתושבים מחוץ לגבולות המדינה צילום: עמית שעל

בעקבות חשיפת "כלכליסט": הצעת חוק להגבלת ההשקעה בתושבים מחוץ לגבולות המדינה

"כלכליסט" חשף בשבוע שעבר את ההשקעה הממשלתית בתושבים המדינה, לפיה בהר חברון מקבלים פי 5 מברמלה; חנין: חנין: "סכומי עתק מוזרמים להתנחלויות ללא כל בקרה"

24.07.2012, 17:25 | תומר אביטל

הוצאה מכספי המדינה לטובת פעילות אזרחית מחוץ לגבולות ריבונותה של מדינת ישראל תיעשה רק בהחלטה של מליאת הכנסת - כך קובעת הצעת חוק חדשה אותה הגישו חברי הכנסת דב חנין ומוחמד ברכה.

הצעת החוק - אם תתקבל - צפויה לבצע הפיכה בסדרי העדיפות התקציביים של ישראל.

ההצעה הוגשה על רקע בדיקה מעמיקה שערך "כלכליסט" בשבוע שעבר ומצאה כי ההשקעה הממוצעת בכל תושב יהודה ושומרון עמדה על 3,269 שקל ב־2010 - פי 2.1 מההשקעה הממוצעת בכל אחד מתושבי המרכז, פי 2.2 מההשקעה הממוצעת בכל אחד מתושבי מחוז ירושלים, ופי 1.7 מההשקעה הארצית הממוצעת בתושב, העומדת על 1,947 שקל.

החוק מבקש לתקן את חוק יסודות התקציב כך שכל בקשה להוצאה כספית מחוץ לקו הירוק תדרוש מהממשלה להניח בקשה בכתב להוצאה כספית שתכלול את פרטי ההוצאה ואת הנימוקים לה וההצבעה במליאת הכנסת תתקיים לאחר חלוף שבועיים.עם זאת, החוק מחריג הוצאות ממשלתיות לצרכי השירות הדיפלומטי או לצרכי פעולות הצלה הומניטאריות דחופות.

באמצעות החוק מבקשים הח"כים להבטיח שקיפות ודיון ציבורי בכל הקשור בהשקעת כספי המדינה בשטחים שמחוץ לתחומיה. בדברי ההסבר נכתב "לאורך שנים רבות, ממשלות ישראל מקצות תקציבי עתק להקמת התנחלויות ולפיתוחן. השקעות אלה, הנעשות מטעמים פוליטיים ובכדי לקבוע עובדות בשטח שתמנענה את הקמתה של מדינה פלסטינית לצידה של ישראל, יצרו בהתנחלויות תשתיות פיזיות וחברתיות והסדרי רווחה וחינוך שאין כדוגמתם בתחומי מדינת ישראל. ראוי שהשקעות מעין אלה תעשנה בהליך שקוף ובהחלטה של הריבון, דהיינו, הכנסת".

נציין כי אם הממשלה הנוכחית – החתומה על ההעברות התקציביות המרובות ליישובים אלו- תמשיך לכהן אזי היא צפויה להתנגד ולגייס את הקואליציה להפלת החוק בקריאה טרומית במושב החורף, דהיינו באוקטובר.

חנין: "סכומי עתק מוזרמים להתנחלויות ללא כל בקרה"

ח"כ חנין אמר ל"כלכליסט" כי "תחקיר 'כלכליסט' משבוע שעבר מגלה שמה שחשדנו לאורך כל הזמן הוא נכון. המתנחלים מקבלים פי כמה מאזרחי ישראל שבתחומי הקו הירוק. למרבה הצער, עדיין רב הנסתר על הגלוי בתחום זה. בחסות העמימות והערפול, מוזרמים סכומי עתק להתנחלויות ללא כל בקרה וללא פיקוח פרלמנטרי אמיתי". לדבריו "תהליך האישור שאנחנו מציעים יבטיח גם שקיפות וגם אפשרות לוויכוח ציבורי אמיתי בשאלת ההשקעות בהתנחלויות ומקומן בסדר העדיפויות הכללי".

חנין אף ביקש מוועדת הכספים לדון בממצאי הבדיקה, אולם עקב פגרת הקיץ הדיון יתקיים ככל הנראה רק באוקטובר.

נזכיר כי הבדיקה מצאה שחמש הרשויות בצמרת דירוג ההשקעה הממשלתית לתושב נמצאות מעבר לקו הירוק. ב־2010 השקיעה הממשלה 1.018 מיליארד שקל ב־311 אלף היהודים שמתגוררים ביישובי יהודה ושומרון. וזו רק ההוצאה האזרחית, שאינה כוללת הוצאות ביטחוניות או את ההשקעה העצומה בתשתיות באזורים אלה.

ביחס לחלקם באוכלוסייה מקבלים יישובי יהודה ושומרון 70% יותר. מדובר ב־4% מהאוכלוסייה שמקבלים 7% מהתקציבים. לשם השוואה, הירושלמים מקבלים 25% פחות מחלקם היחסי והתל אביבים מקבלים 30% פחות. במועצה האזורית הר חברון, שנמצאת במקום הראשון בדירוג ההשקעה הממשלתית, הושקעו ב־2010 בכל תושב 10,620 שקל. הסכום הזה גבוה פי 14 מההשקעה הממשלתית בתושבי יהוד.

תגיות