אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה בעצם מטיס חלליות?

מה בעצם מטיס חלליות?

עומרי: כיצד מנוע של מעבורת חלל מניע אותה בוואקום של החלל? איך יכול להיווצר דחף בריק? איך החללית ממריאה חזרה לכדור הארץ מיעדה? הרי אין לה את כן השיגור, המנוע הרקטי הגדול ודלק הטילים שהיו לה כשהמריאה מכדור הארץ.

26.07.2012, 09:31 | בלדד השוחי

עומרי היקר,

לפני בערך 300 שנה, כשהעולם עמד על קו התפר בין האלכימיה למדע, קם איזה אלכימדען בשם ניוטון וניסח שלושה חוקים קצרים שמתארים כיצד גופים נעים כשמפעילים עליהם כח. כדי לדחוף את עצמן בריק, ספינות החלל נשענות על השני מבין שלושת החוקים הללו: לכל פעולה מתלווה פעולה שכנגד, שווה בעוצמתה והפוכה בכיוונה.

בוא נבדוק את ניוטון בעזרת ניסוי פשוט. שב במרכז החדר על כיסא מתגלגל וקח בידיך חפץ כבד ורך (כרית גדולה עובדת נהדר). כשאתה יושב בנוחות וביציבות, זרוק בחוזקה את החפץ שאתה אוחז לכיוון שבו הוא יגרום למינימום נזק. אם הזריקה היתה מספיק חזקה, אתה תתגלגל עם הכיסא בדיוק לכיוון ההפוך ותסב הרבה נחת לניוטון. ככה זה עובד. כוחות באים בזוגות, בסימטריה בלתי נמנעת, ואם אתה זורק משהו לכיוון אחד אתה גם זורק את עצמך לכיוון ההפוך.

מה הטיל זורק? את הדלק שלו, כמובן. או, ליתר דיוק, את מה שהדלק הופך להיות אחרי שהוא נשרף. בתוך הלהבה הזו שבוקעת לו מהאחוריים יש דלק שרוף שנזרק במהירויות של כמה ק"מ לשנייה (!) בדיוק לכיוון ההפוך מזה שאליו שאר הטיל מתקדם. ולא צריך בשביל זה אוויר. להפך, אוויר רק מפריע.

אבל מה שהכי מפריע זו הכבידה של כדור הארץ. כדי להתגבר עליה בשיטה הזו יש להשליך לעברה כמויות עתק של דלק, ולכן מעבורת החלל משוגרת על גבו של מכל דלק עצום שמשני צדיו קבועים מאיצים רקטיים. כך לפחות היא היתה משוגרת עד שהיא הוצאה לפנסיה בשנה שעברה, אך נראה שמחליפתה העתידית (שזכתה לשם הקליט "החללית המאוישת הרב־תכליתית", ולא, זה לא נשמע יותר טוב באנגלית) תשוגר באופן דומה.

המאיצים מסיימים את תפקידם כשתי דקות לאחר השיגור, בגובה של כ־50 ק"מ, והם מוצנחים מטה ונאספים לשימוש עתידי. מכל הדלק העצום, לעומת זאת, מושלך לאוקיאנוס ככלי אין חפץ בו.

בשאלתך דיברת על המראה מהיעד, אך מעבורת החלל, כרובם המכריע של רכבי החלל, לא נוחתת ביעד. וזה מזל גדול, כיוון שהיעד שלה הוא תמיד מסלול (במרחק של בין 200 ל־600 ק"מ) סביב כדור הארץ. לכן היא לא זקוקה לכמות גדולה של דלק כדי לשוב – הדרך חזרה נעשית כולה בירידה, בעזרת כבידת האדמה ולא כנגדה, ודברים תמיד קלים יותר כשמשתפים פעולה.

המקום היחיד מחוץ לכדור הארץ שממנו אנשים המריאו הוא הירח. הכבידה הנמוכה והיעדר האטמוספרה הפכו את ההמראה מהירח קלה יותר, אבל זה נעשה בעזרת אותו חוק. וזה גם המקום הכי רחוק שבו דרכה כף רגל אנושית. לפני 40 שנה. אולי הגיע הזמן לעשות עוד צעד.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
תשובה ליעקב או לכל מי שתהה
אם אתה מרחף בחלל לחלוטין לבדך, אכן נתקעת. אבל אם הבאת איתך משהו שאתה יכול להשליך כמו למשל כדור, הרי שלפי החוק של ניוטון אתה תנוע לכיוון הנגדי. מנוע פרופלור או סילון אכן לא יניעו אותך לשום מקום בחלל כיוון שהם צריכים לינוק חמצן כל העת על מנת לפלוט אותו. מנוע רקטי לעומת זאת מביא איתו מהבית משהו לפלוט, דלק, כך שאתה בעצם לא נע בריק מוחלט, יש איתך דלק שהמנוע שורף ומשליך החוצה במהירות אדירה, חלקיקי הגז האלו שלא נפלטים ממנועים רגילים הם שגורמים לך להצליח לנוע בחלל
מני ספ  |  22.02.19
21.
הסבר
התופעה הזאתי נקראת חוק שימור התנע, החוק קובע שסכום התנע הכולל בהתחלה שווה לסכום התנע בסוף. במילים אחרות, המסה * המהירות של גוף 1 + המסה בהתחלה * המהירות של גוף 2 בהתחלה = המסה * המהירות של גוף 1 בסוף + המסה * המהירות של גוף 2 בסוף. תופעת חוק שימור התנע היא תקפה גם לרתיעה מרובה\אקדח ולירי רקטה ועוד... לדוגמא, אם אתם נתקעים על קרחון בהעדר חיכוך, הפעולה הראשונה שצריך לעשות כדי להחלץ ממנו היא לזרוק משהו בכיוון ההפוך כדי להחלץ ממנו. לנדב, יש מיכלים של חמצן בתוך החללית והדלק נשרף בתוך החללית ונזרק למבחוץ. יאיר, החללית מגיעה לירח עם 10% אפילו פחות מהדלק הכללי שהיא הייתה בהתחלה לפני הזריקה, היא רק צריכה לצאת מהשדה כבידה של הירח (שהוא הרבה פחות מהשדה כבידה של כדא"ה - וכשהיא יוצאת היא נשאבת לשדה כבידה של כדא"ה - כן בחלל יש כבידה!!!!! הכבידה מזערית - אבל הכבידה היא אנסופית - כלומר גם אם תסע עד לאנסוף 1000000000 קילומטר מפה, המחשב שלך (לא טעות דפוס, כל חפץ מושך משהו) ישאב אותך אליו (כמובן שזה יהיה אפסי ביותר ולא ישפיע אליך - אבל במונחי פיזיקה - יש כבידה) (אגב ראה כוכבית *). גדי, 11 קמ"ש זה מהירות המילוט, המהירות שהיא יכולה לצאת משטח הכבידה והאנרגיה של כדא"ה - בהנחה שאין עוד כוכבים !! כמובן שאם היא תצא מ11 קמ"ש היא תחלוף על איזה כוכב נגיד מאדים, והמהירות שלה תיהיה 10 ומשהו - במונחי פיזיקה - היא חוזרת לכדא"ה. * כאשר החללית בחלל - אי איננה צריכה לזרוק עוד דלק - כי היא בתנועה קבועה - בהעדר חיכוך עם האוויר אי אפשר להעצור , ואז צריך לזרוק דלק נגדי. כמובן שאת תנועתה היא עושה עם זריקת דלק לצדדים כשי שלא "תשאב" לשדה כבידה של כוכבים אחרים.... ** איך החללית עוצרת? החללית נעה בתנועה כמו חצי-פרבולה בתוך האטמוספרה - למה? כדי להרוויח זמן בחיכוך עם האוויר - כדי להרוויח זמן ולהבלם.
פיזיקאי מומחה , כל העולם  |  28.07.12
לכל התגובות