אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקורבים לפדרל ריזרב בניו יורק טוענים: "טימותי גייתנר השתיק ידיעות על המניפולציה בריבית הליבור" צילום: איי אף פי

מקורבים לפדרל ריזרב בניו יורק טוענים: "טימותי גייתנר השתיק ידיעות על המניפולציה בריבית הליבור"

שר האוצר של ארה"ב, ומי ששימש כראש הפדרל ריזרב של ניו יורק ב־2008, ככל הנראה לא העביר הלאה את העדויות שהיו לו על מניפולציה שביצעו בנקים בבריטניה בריבית בשיא המשבר הכלכלי. גייתנר יעיד היום ומחר בקונגרס על הפרשה

25.07.2012, 19:26 | סוכנויות הידיעות

שר האוצר בממשל האמריקאי טימותי גייתנר לא דיווח למקורביו  על ידיעותיו בדבר מניפולציה בריבית ההלוואות  הבין־בנקאיות (ליבור) שביצע בנק ברקליס, זאת בשעה שכיהן כיו"ר הבנק הפדרלי של ניו יורק ב־2008 - כך מסרו מקורבים לפרשה ל"וושינגטון פוסט".

מסמכים שחשף החודש הפדרל ריזרב של מדינת ניו יורק  גילו כי הבנק ידע  ב־2007 וב־2008 כי בנקים בבריטניה, ובהם בנק ברקליס, ביצעו מניפולציה בשיעור הליבור במטרה לשוות למצבו הפיננסי מראית יותר יציבה בשיאו של המשבר הכלכלי ב־2008. בדברים שמסרו המקורבים ל"וושינגטון פוסט", הם אמרו כי בפדרל ריזרב של ניו יורק לא קיבלו אף פעם הוראה כלשהי לחקור את העובדה שקיימות ראיות לכך שהבנקים בבריטניה מעוותים את ריבית הליבור. ברויטרס לא הצליחו להשיג את תגובתו של הפדרל ריזרב לדברים.

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", אתמול והיום גייתנר משתתף בדיונים בגבעת הקפיטול, שבמהלכם יציג את גרסתו לדברים. השאלה המרכזית שהוא יישאל היא האם הוא והמוסד שבראשו הוא עמד - אולי ממעצבי המדיניות הפיננסית המשפיעים ביותר בעולם - עשו מספיק כדי לעצור את ההונאה שהם היו עדים לה בבריטניה. גייתנר מצדו טען בימים האחרונים כי הוא והבנק עשו כל שביכולתם. "פעלנו בזריזות והבאנו לידיעת הבריטים את הבעייתיות שהבחנו בה וניסינו ביחד איתם למצוא לה פתרונות", אמר גייתנר ביום שני.

הבעיה היא שלא מדובר רק בבנקים מחוץ לארה"ב, שכן לפי החשדות גם בנקים אמריקאיים מעורבים בוועדות הקובעות את ריבית הליבור, והפדרל ריזרב של ניו יורק מפקח גם על הסניפים של בנקים זרים בשטח המדינה.

שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר, צילום: בלומברג שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר | צילום: בלומברג שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר, צילום: בלומברג

כמו כן, לפי דיווחים עובדים שהועסקו בפדרל ריזרב של ניו יורק באותה העת ממשיכים להעמיק ולחפש תכתובות אימייל או כל חומר אחר שעשוי לשפוך יותר אור על האופן שבו טיפל גייתנר בפרשה בשעתו. לפי הדיווח, העובדה שהמידע לא הגיע למחלקות השונות לא נובעת בהכרח מזדון, אלא ממבנהו של הפדרל ריזרב: המחלקה האחראית על רגולציה והמחלקה העומדת בקשר ישיר ויומיומי עם הבנקים לא עובדות בהכרח יחד, כך שפעמים רבות קורה שמידע שמגיע לאחת לא מגיע לשנייה. סביר להניח כי עדותו של גייתנר תשפוך יותר אור על הדברים.

בתוך כך, כעת מתברר שהפרשה - שנחשפה בתחילת החודש בעת שבנק ברקליס הודה בגלוי בביצוע המניפולציה ונקנס בחצי מיליון ליש"ט - הביאה כעת למצב שבו חברות ביטוח העלו באופן דרמטי את הפרמיות שהם גובים ממנהלים במגזר הבנקאות.

לפי דיווח של סוכנות רויטרס, הסיבה לכך היא החששות של חברות הביטוח שמנהלים שונים ייתבעו באופן אישי (כפי שכבר התחיל לקרות בארה"ב ובבריטניה) על חלקם בפרשה, מה שעשוי לגרור אותם להוצאות משפטיות כבדות. עליות אלה יצטרפו לעליות ביטוח אחרות שהחלו השנה, והגיעו כבר ל־5% ואף יותר מתחילת 2012.

"אם מנהל יגיע אלינו ויבקש לרכוש לעצמו ביטוח, השאלה שתטריד אותנו היא: 'מדוע עכשיו? מדוע לא לפני שנה?' חשדנות זו תתורגם לעליות מחירים", אמר לרויטרס ריצ'רד קאנטר מחברת SKCG, המספקת ייעוץ בענייני ביטוח לחברות פיננסיות.

תגיות