אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחפשים אלטרנטיבה בעידן היפניזציה

מחפשים אלטרנטיבה בעידן היפניזציה

מנהלי ההשקעות מחפשים עבור ציבור החוסכים אפיקי השקעות שיצליחו לשמור על הערך הריאלי של החסכונות - מרחב האפשרויות הולך ומצטמצם מיום ליום

30.07.2012, 07:22 | אלכס זבז'ינסקי
עולם ההשקעות הפיננסיות משתנה מקצה לקצה ממש מתחת לאפינו, הוא הופך להיות קוטבי כמו שלא היה מעולם - וגרוע מכך - עלול לפגוע קשות בדור הצעיר ומעמד הביניים במדינות המפותחות, שעומל קשות בעבודה וביגיעה כדי לחסוך כל פרוטה לרגע הפרישה.

הבעיה של ציבור החוסכים, הוא הדילמה הקשה מאוד של האנשים שמנהלים עבורו את הכסף והיא מציאת השקעות שיצליחו לשמור על הערך הריאלי של הכסף. כלומר, לא רק להשיג תשואות נומינליות חיוביות, אלא למנוע מצב שבו האינפלציה תשחק את ערכו וכוח הקנייה יישמר. בינתיים, בלית ברירה, הבנקים המרכזיים ממשיכים לנפח את המערכות הפיננסיות עם כמויות עצומות של כסף. כבר השבוע, כנראה, נשמע על צעדים נוספים שינקטו על ידי הבנק המרכזי האירופאי או האמריקאי או שניהם יחד. הכסף המודפס שנזרק אל השווקים על ידי הבנקים המרכזיים מאיים בבוא העת לגרום לאובדן ערכו, ומנגד ניצבים המשקיעים בפני סיכון של פגיעה בערך ההשקעות עקב המצב השברירי של מדינות ובנקים מסוימים. המצב הזה רק מגביר את הקושי שבקבלת החלטות השקעה טובות בעת הנוכחית, האתגרים של מנהלי ההשקעות קשים מתמיד.

הניסיון העגום מאוד של יפן, שחוותה את המשבר בשני העשורים האחרונים, מובא לעיתים כדוגמא לצפוי בכלכלות המערב - בעיקר במדינות המפותחות כמו ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה. הניסיון היפני יכול לשמש גם דוגמא למשקיעים בשווקים הפיננסיים, אם כי יש לקחת בחשבון שהמצב הנוכחי הוא ייחודי מאוד ולא בכל דבר הניסיון היפני יכול לשמש כתקדים לתחזית.

בדומה ליפן, אג"ח הממשלות שנחשבות כבעלות יכולת לפרוע חובות, אם בגלל יציבותן או אם בגלל יכולתן להדפיס כסף, זוכות כעת לפופולריות רבה. בזמן האחרון לא רק האג"ח של ממשלת ארה"ב או גרמניה נחשבות למקלט בטוח. לרשימה הצטרפו גם צרפת, פינלנד, דנמרק ובריטניה. סכומי כסף גדולים מאוד זורמים לאג"ח של ממשלות רבות אחרות בעולם. תשואות האג"ח הממשלתיות במדינות רבות ירדו בשיעור חד בתקופה האחרונה.

גם ישראל נהנית ממגמה זו. תשואות האג"ח אצלנו נמצאות ברמה הנמוכה ביותר מעולם - התשואה על איגרות החוב ממשלתי שקלי הנפדת בינואר 2022 ירדה בתום יום המסחר האחרון בשבוע שעבר מתחת ל-4%. הירידה בתשואות מתאפשרת הודות לעובדה שמחזורי המסחר בשוק האג"ח הממשלתיות גבוהים מאוד והביקושים גדולים. כל זה מתרחש דווקא כאשר הגירעון הממשלתי נמצא ברמה גבוהה (יעמוד על 3.5%-4.5% השנה) והצמיחה הכלכלית בהאטה משמעותית. למעשה, המשקיעים מוכנים להסתפק בפחות, תמורת סיכון גבוה יותר.

בקוטב האחר של שוק האג"ח הממשלתיות נמצאות האג"ח של המדינות הבעייתיות, בהן המשקיעים לא מעוניינים לגעת. בין המדינות הללו אפשר למנות את מדינות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, יוון, איטליה וספרד) תשואות האג"ח של ספרד ואיטליה מזנקות לשיאים ומאיימות לגרום לחדלות פירעון של הממשלות.

לעומת זאת, יש באירופה מדינות שמשקיעים מוכנים לשלם ריבית (ולא לקבל ריבית!!!) כדי לתת הלוואות לממשלותיהן. כך לדוגמא, פינלנד, גרמניה ואוסטריה מגייסות לאחרונה כספים בתשואה שלילית - מצב שבזמנים אחרים היה יכול להיחשב כאבסורדי לכל הדעות. התפתחות זו היא מעניינת וייחודית מאוד בעולם ההשקעות, במיוחד אם מסתכלים על המצב בפרספקטיבה של כמה עשורים. ככל הנראה, המשקיעים לא רק מחפשים ביטחון באג"ח של המדינות הללו, אלא גם מהמרים בגדול. אם גוש היורו יתפרק וכל מדינה תחזור למטבע המקורי שלה, ערך המטבעות של המדינות "הבטוחות" עשוי לזנק ביחס לאירו ומשקיעים באג"ח של המדינות בתשואה שלילית יוכלו לצאת עם רווח גדול לעומת משקיעים במדינות שמטבעותיהן יחלשו.

עוד אפיק שנהנה מהביקושים החזקים בזמן האחרון, נוגע לאג"ח החברות, בעיקר החברות האמריקאיות היציבות והבטוחות כמו אינטל, מקדונלד'ס IBM. החברות יושבות על כמות עצומה של מזומנים, שערכם נשחק. הן לא מוכנות ליטול סיכונים לטובת בעלי המניות באווירה הכלכלית הנוכחית ולא מוכנות לבצע השקעות משמעותיות בציוד או בעובדים חדשים . המזומן במאזנים מעניק בטחון רב למחזיקי האג"ח.

מאידך, גם האפיק המנייתי לא נהנה מפופולריות רבה. במקרה של יפן שוק המניות רק נשחק בשני העשורים האחרונים, והמשקיעים אינם מוכנים להיכנס למשחק.

באירופה וארה"ב כבר נוהרים לנדל"ן

שחיקת רווחיות מנכסים פיננסיים והעלייה בסיכונם, מובילות משקיעים לחפש השקעה בנכסים ריאליים. אחד הנכסים הבולטים הוא תחום הנדל"ן. אנחנו רואים לאחרונה סימנים ראשוניים אך מאוד ברורים של התאוששות ענף הנדל"ן בארה"ב, בו לוקחים חלק לא רק רוכשי הדירות לצורכי מגורים, אלא גם המשקיעים. גם במקומות אחרים בעולם, כגון ברזיל, הודו, קנדה, מלזיה ומדינות נוספות, ניכרת עלייה במחירי הנדל"ן. אפילו באירופה, במדינות שלא סבלו מבועת הנדל"ן, הביקוש לנדל"ן גובר. היעדים המועדפים למשקיעים בנדל"ן באירופה הם גרמניה, אוסטריה, שוויץ ונורבגיה, בהן נרשמו עליות ניכרות במחירי הדירות בשנה האחרונה. גם בישראל מורגשים לחצי הביקוש של המשקיעים בשוק הדיור.

מדד המניות של חברות הבנייה באירופה ובארה"ב הכה משמעותית את מדד המניות הכללי מתחילת השנה. השיפור בנדל"ן יכול להיות "הקטר" שיוציא את המשקים מהאטה, אך הוא מהווה גם גורם סיכון. התפתחות בועתית בשוקי הנדל"ן עלולה להוביל למשברים שבדרך כלל מתלווים אליהן.

יתכן שבשלב הבא החיפוש אחר השקעה בנכסים ריאליים יוביל משקיעים להשקעה בסחורות או במניות הקשורות לסחורות. זהב, נפט ומתכות עשויות להפוך למועדפות על המשקיעים. כמובן שהדבר עלול להביא נזק לכלכלה העולמית שתצטרך להתמודד עם התייקרות העלויות לצרכנים וליצרנים.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות

תגיות