אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התוכנית של נתניהו הצליחה לבלום, אבל לא הביאה לתנופה צילום: אלכס קולומויסקי

התוכנית של נתניהו הצליחה לבלום, אבל לא הביאה לתנופה

באפריל 2009 הכריז ראש הממשלה על תוכנית "בלימה ותנופה" כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי העולמי. שלוש שנים לאחר מכן התברר כי התוכנית, שכללה הפחתת מסים ישירים, לא עמדה ביעד להגברת הצמיחה ופגעה משמעותית בהכנסות המדינה

30.07.2012, 07:01 | כתבי כלכליסט

באפריל 2009 הציגו ראש הממשלה ושר העל לענייני כלכלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ את תוכנית "בלימה ותנופה" להתמודדות עם המשבר הכלכלי העולמי. האירוע זכור בשל תנועת הידיים של ראש הממשלה, שהמשיל את המשק למטוס שנמצא בצלילה, ואמר כי לתוכנית יהיו שני שלבים: בלימת הצניחה ודחיפה לצמיחה.

בשלוש השנים שחלפו מאז התהדרה לא פעם הצמרת הכלכלית של מדינת ישראל, בכך שהצליחה לחסום את זליגת המשבר הכלכלי גם אלינו. בסוף השבוע האחרון התברר כי המציאות מורכבת יותר, וראש הממשלה ושר האוצר הציגו תוכנית חדשה להצלת המשק. התוכנית החדשה מנוגדת במידה רבה לתוכנית הקודמת. "כלכליסט" חזר כעת לתוכנית "בלימה ותנופה" ובדק מה קרה להחלטות הכלולות בה, כדי ללמוד מה צפוי להיות גורלה של התוכנית החדשה שמציגים נתניהו ושטייניץ.

נתניהו, צילום: נועם מושקוביץ נתניהו | צילום: נועם מושקוביץ נתניהו, צילום: נועם מושקוביץ

טרכטנברג שינה את כיוון הרפורמה במסים

תוכנית "בלימה ותנופה" שהוצגה באפריל 2009 כללה הפחתה במסים הישירים, מס הכנסה לשכירים ועצמאים ומס החברות. הפחתות אלו במסים ישירים היו אמורות לקדם צמיחה שתגדיל בסופו של דבר את הכנסות המדינה ממסים. אולם, חלום זה, שהסתמך על תיאוריה כלכלית שנויה במחלוקת שאימץ נתניהו, לא התממש בפועל. הצמיחה במשק לא התיישרה לפי התיאוריה של נתניהו וכתוצאה מכך נוצר אובדן עצום בצד ההכנסות בתקציב, שדורש כעת את הגדלת שיעור המע"מ ומס ההכנסה לשכבות הביניים.

בשנים 2009–2011 גרעה הרפורמה במס הכנסה על יחידים מקופת המדינה סכום כולל של כ־7 מיליארד שקל. כ־2.5 מיליארד שקל נוספים נגרעו מהקופה הציבורית כתוצאה מהפחתת שיעור מס החברות. על פי הערכות שונות, חלקים גדולים מסכומי כסף אלה זרמו לכיסיהם של שלושת העשירונים העליונים בלבד.

בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג בתחילת השנה, השתנתה לחלוטין מדיניות המסים שנקבעה בתוכנית בלימה ותנופה. הוועדה, שהוקמה לאחר המחאה החברתית בקיץ שעבר, עסקה בשינוי סדרי עדיפויות במטרה להקל את הנטל של אזרחי ישראל, באמצעות, בין היתר, שינוי תמהיל המסים. כך, בוטלה הרפורמה במס החברות, שאמורה היתה להפחית את שיעורו עד ל־18% ב־2016. הוועדה המליצה להעלות בחזרה את מס החברות לשיעור של 25%.

כמו כן, בוטלה הרפורמה להפחתת שיעורי מס הכנסה והוחלט על העלאת מדרגת מס ההכנסה העליונה של יחידים מ־44% ל־48%. בהצעת המחליטים שתעלה היום לאישור הכנסת יעלה באחוז נוסף מס ההכנסה לבעלי משכורות של 8,800 שקל ומעלה, והוסף מס עשירים שמשמעותו העלאת שיעור המס בשיעור 2% למי שמשתכר מעל 67 אלף שקל בחודש.

בתוכנית "בלימה ותנופה" הוצע להטיל מע"מ על פירות וירקות ושירותי תיירות. נושא זה נשקל והטלת המע"מ על פירות וירקות היתה קרובה לביצוע, אך בוטלה ברגע האחרון בשל לחצים פוליטיים.

בכל זאת, כמה מהשינויים שהוגדרו בתוכנית בלימה ותנופה אכן יושמו בפועל. בתוכנית הוצע להוסיף נקודות זיכוי לאמהות, החלטה שיושמה בשינויים (ניתנו הטבות גם לאבות). כמו כן, כפי שהוגדר בתוכנית הורחב מס הכנסה שלילי, הועלה המס על הסיגריות ורפורמת המע"מ המקוון יצאה לפועל.

במסגרת תוכנית "בלימה ותנופה" המדינה התחייבה לערבות בגובה של עד 6 מיליארד שקל לגיוס הון מיידי על ידי הבנקים. ההערכה היתה כי ערבות זו תוזיל את עלות גיוס ההון ותאפשר לבנקים להגדיל את האשראי שהם נותנים. בתוכנית הוגדר כי במידת הצורך תורחב הערבות בעוד 6 מיליארד שקל. אולם, בפועל הבנקים לא ניצלו שקל מערבויות אלה. הסיבה הראשונה היא שלא היה צורך אמיתי לכך מאחר שתסריטי האימים שהיו אז בשוק לא התממשו. בנוסף, אם הבנקים היו לוקחים כסף מהמדינה היתה זו עדות לחולשתם, מה שהיה מעיב על אמון הצרכנים והמגזר העסקי בהם.

בעקבות התוכנית הוקמו גם קרנות מנוף שיתנו אשראי בהיקף של 2 מיליארד שקל, לחברות עם מחזור הכנסות של מעל ל־100 מיליון שקל. בפועל, קרנות אלו העניקו אשראי בהיקף של 4.4 מיליארד שקל בשלוש השנים מאז הקמתן, כאשר האוצר הזרים אליהן 1.1 מיליארד שקל. במהלך שלוש השנים האחרונות גבו קרנות המנוף דמי ניהול בהיקף של 132 מיליון שקל.

יצרני החשמל הפרטיים עדיין לא נכנסו לשוק

בתוכנית "בלימה ותנופה", המדינה "גילתה" את מה שראשי משק האנרגיה ידעו הרבה קודם - מבנה משק האנרגיה בישראל ריכוזי מדי, נמצא בידיים של מונופול לא יעיל שמעסיק 13 אלף איש ודורש התערבות כירורגית כל פעם שיש להגדיל את יכולת הייצור. במסגרת התוכנית נקבע כי יש לקדם יצרני חשמל פרטיים, שיוכלו להתחרות בחברת החשמל בדרך להפרטת משק האנרגיה. בשורה התחתונה יצרני החשמל הפרטיים לא נכסנו למשק, וחברת החשמל עדיין מייצרת 95% מהתצרוכת הארצית. יצרני החשמל הפרטיים יגיעו רק ב־2013 עם הפעלת שתי תחנות - הראשונה היא OPC של החברה לישראל וואוליה (440 מגה־ואט) שמיועדת להתחיל לעבוד בינואר הקרוב, והשנייה היא דוראד (800 מגה־ואט) שמיועדת לעבוד בקיץ 2013 בתפוקה חלקית או בדצמבר 2013 בתפוקה מלאה.

במסגרת התוכנית היתה התייחסות לחשיבות הגז הטבעי ולצורך לקדם את השימוש בו. אך כוונות לחוד ומציאות לחוד: מאגר הגז "תמר", שאמור להחזיק על כתפיו את משק האנרגיה הישראלי, תוכנן להתחבר ברבעון השלישי של 2010 מלב הים ישר למטעי קיבוץ מעיין צבי שבקרבת זיכרון יעקב, ואז לספק לחברת החשמל גז טבעי להנעת תחנות הכוח. אולם קומץ תושבי סביבה וארגונים חברתיים מנעו את החיבור לחוף בטענה שהוא יתמקם בלב שמורת חוף דור. בעלי המאגר נאלצו למתוח צנרת חדשה דרומה לאשדוד באורך כ־140 ק"מ, מה שהוביל לעיכוב של שמונה חודשים ולעלויות יקרות למשק. מאז נלמד הלקח ונתניהו מכין תכנית להקמת שלוש נקודות חיבור לגז בהליך מקוצר ועד אוגוסט 2013.

הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שנכללה בתוכנית "בלימה ותנופה", אושרה בכנסת ביולי 2009 וארבעה חודשים לאחר מכן על ידי מועצת מקרקעי ישראל. החלטות הליבה של הרפורמה כמו העברת הבעלות על הקרקע לידי בעלי הדירות ברחבי המדינה נמצאות בימים אלה בטיפול מתקדם. העברת הבעלות מבקשת להפחית את העומס על אנשי המינהל. עד כה המינהל שלח כ־200 אלף מכתבים לבעלי דירות שזכאים לקבל את הבעלות על דירתם בחינם. עם זאת עדיין לא נפתרה סוגיית בעלי דירות הממוקמות על קרקעות בבעלות קק"ל, כ־320 אלף בסך הכל.

השתתפו בהכנת הכתבה: אמנון אטד, הדר קנה, מישל אודי, ליאור גוטמן ודותן לוי

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
מדינת רווחה עלק ? מה ההבדל בין התקופה שלנו לימי הביניים ?
מדינת רווחה עלק ? מה ההבדל בין התקופה שלנו לימי הביניים ? בעבר היו אדונים בעלי טירות שהיו לוקחים את כל כספם של הצמיתים עובדי האדמות והיו משאירים להם מעט אני לא רואה כל כך הבדל לא התקדמנו ב1000 שנים האחרונות עדיין אותם כספים נלקחים לאדונים שמשתמשים בכסף לקניית יאכטות מטוסים פרטיים ומסבים את הכסף כ"מיסים" ותועלת למדינה ! אותה גברת בשינוי אדרת !
עידו , רחובות  |  30.07.12
16.
"בלימה" וייצוב- על חשבון החלשים ומ. הביניים
פעם נוספת ביבי והאוצר מייצבים את המשק ע"ח החלשים ומעמד הביניים. קודם העלאת המע"מ דבר שפוגע בשכבות החלשות. אחר כך העלאת מס -הכנסה על שכר מ-8800 ברוטו(שזה שכר לא גבוה!) באחוז נוסף. וכך שוב מעמד הביניים, שהכי נוח וזמין לקחת ממנו, ישא בנטל הגזירות החדשות. למה שלא יעלה את מס ההכנסה ב-2 עד 3 אחוז-החל משכר-20,000 שח. וב-5 אחוזים למשתכרים החל מ-60,000 ש"ח ? כי זה לא כ"כ נוח...
רונן , תל אביב  |  30.07.12
לכל התגובות