אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יצרני הבירה דופקים את הראש צילום: גיא אסיאג

יצרני הבירה דופקים את הראש

יצרני בירות הבוטיק הישראלים פותחים במאבק נגד העלאת מס הקנייה על הבירה. "זה מסכן אלפי משפחות של תעשייה חדשה וצעירה. אם כבר, שיעלו את המס על וודקה וטקילה, ושיפסיקו לתת פטור ממס ליין", הם אומרים

30.07.2012, 09:00 | גיל קליאן

יצרני בירות הבוטיק הישראלים יוצאים למאבק: אנשי המבשלות הפרטיות מתכננים השבוע לנסות ולהתאגד נגד הגזירה החדשה שנחתה עליהם בשבוע שעבר, העלאת מס הקנייה על הבירה. העלאת מס הקנייה ב־92%, ממס של 2.18 שקלים לליטר למס של 4.19 שקלים לליטר, תחייב את כל היצרנים הקטנים, שנאבקים כיום על מקומם בשוק, לגלגל את עליית המס לצרכן. לטענת לא מעט מבשלות, מדובר בגזירה קשה מדי, בתעשייה צעירה מדי, ובחברות שבינתיים לא רושמות רווחים.

"קשה יותר לשווק"

 

אסף לביא, בעלי מבשלת מלכה, אמר אתמול ל"כלכליסט", כי "אני חושב ששר האוצר וחבר יועציו, שהטילו את הצו, כלל לא מודעים לקיום שלנו. אנחנו פחות מ־1% משוק הבירה בישראל. היו יכולים לא להתייחס אלינו בהעלאת מס הקנייה. אבל מה לעשות, אנחנו תחת קטגוריה של בירה, אין מס דיפרנציאלי בישראל ואנחנו צריכים לספוג את המס כמו טמפו או החברה המרכזית. זה חמור מאוד - גם ככה אנחנו שוק קטן בהתהוות, כל חומר הגלם מיובא, מייצרים בכמויות קטנות וכל זה מאלץ אותנו לתמחר את המוצרים גבוה. עלות מס הקנייה תעשה את הבירה שלנו עוד יותר יקרה. גם ככה אנשים מרימים גבה על המחיר, הקפצה של זה בעוד כמה שקלים תקשה עלינו עוד יותר לשווק".

אורי שגיא הבעלים של מבשת אלכסנדר, צילום: אביגיל עוזי אורי שגיא הבעלים של מבשת אלכסנדר | צילום: אביגיל עוזי אורי שגיא הבעלים של מבשת אלכסנדר, צילום: אביגיל עוזי

אורי שגיא, הבעלים של מבשלת אלכסנדר, החליט לעת עתה לספוג את מס הקנייה ולא להעלות את המחיר, אך קשה להאמין שהחלטה זו תעמוד בעינה עוד זמן. לדבריו, "עצם קיומו של מס קנייה וההעלאה האחרונה למבשלות הקטנות, שהן סטארט־אפים - הם ממש מכה קשה. זה קטסטרופה. רוב המבשלות הקטנות עדיין לא רווחיות. אנחנו בהתלבטות קשה. אם נעלה את המחיר במוצר שממילא הוא יותר יקר מהבסיס, זה יעשה את המוצר פחות נגיש.

פרשנות בירה אחת יותר מדי אם מישהו חשב שמסקנות ועדת קדמי יביאו מהפכה בענף המזון, הגיע משרד האוצר והראה שמי שמאמין הוא שיכור, ולא מבירה גיל קליאןלכתבה המלאה

אנחנו מאמינים שגם בירה איכותית צריכה להיות נגישה ועממית, ואם אנחנו לא מעלים, לא בטוח שאנחנו שורדים את האירוע הזה. יש פחות או יותר שמונה מבשלות חדשות קטנות ממוקדות איכות שצמחו פה בשנתיים־שלוש האחרונות, וזה מסכן אותן. זה מסכן מאות אם לא אלפי משפחות של תעשייה חדשה, צעירה, שעושה איכות. זה מאוד מעציב אותנו".

"מס דיפרנציאלי"

לדברי שגיא, במדינות כמו ארה"ב, בריטניה ואירלנד קיים מס קנייה דיפרנציאלי - וכך, ככל שיצרן מייצר פחות, הוא גם משלם פחות. מס כזה, לדבריו, היה משנה דרמטית את התמונה עבור המבשלות הקטנות. כמו כן שגיא לא מבין כיצד המדינה מטילה מס מוגדל על בירה, ובמקביל לא מטילה כלל מס על יין. לדבריו, "אנחנו עושים 10,000 ליטר בחודש - טמפו והחברה המרכזית עושים כל אחת בערך 3.5 מיליון ליטר בחודש, ייצור ויבוא. אם על כל היצרנים הקטנים יחד יצמצמו את המס, ברמת הכנסות המדינה לא ירגישו את זה. ההכנסה של המדינה לא תיפגע וגם יתאפשר קיומם של עסקים צעירים. חסר פה איזון. על יין אין מס קנייה בכלל. ואם מדברים על השפעה חברתית - לכו לוודקה וטקילה. אם חסר כסף למדינה, הגיוני שיהיה קצת מס קנייה על יין לפני שמכפילים את הבירה".

טלי לוין מנכ"לית מבשלת הגולן, צילום: אביהו שפירא טלי לוין מנכ"לית מבשלת הגולן | צילום: אביהו שפירא טלי לוין מנכ"לית מבשלת הגולן, צילום: אביהו שפירא

בעלי המבשלות הקטנות נפגעו גם מהכללת בירות הבוטיק ביחד עם העלאת מס הקנייה לסיגריות. "לא צריך להכניס אותנו בקטגוריה של הסיגריות", אומר איציק שפירא, מבעלי מבשלת שפירא. "גם מי שמעשן מסכים שסיגריה זה לא בריא, אבל בירה זה משקה בריא. ילדים שמשתכרים ברחוב זה מוודקה או ערק - ובטח לא מבירת בוטיק ישראלית. לנו אין השפעה שלילית על אף אחד".

לדברי טלי לוין, מנכ"לית מבשלת הגולן: "הגזירה הזאת תחזיר את שוק הבירה בארץ אחורה. בשנתיים האחרונות החל תהליך מבורך ברמה הצרכנית, נפתח סוג של תחרות בשוק הבירה שעד היום היה חד־משמעית דואופול. עכשיו לקטנים יהיה קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עם דבר כזה. הגזירה גם באה בעיתוי לא מוצלח ובימים לא פשוטים בכלכלה, ואם רצינו להגדיל צריכה, לעודד צריכה, זה לא עוזר. אנחנו ננסה לשלב כוחות ולפעול נגד זה, כי מבחינתנו, זה להיות או לחדול. ההסתכלות מצד המדינה צריכה להיות אחרת, לא על מוצר שאפשר לחיות בלעדיו, אלא על לפתח תעשייה שצומחת".

ברשות המסים טוענים בתגובה כי העלאת מס הקנייה על הבירה היתה למעשה השוואה של המס על הבירה עם משקאות בעלי אחוז אלכוהול דומה, כמו למשל בריזרים. אנשי הרשות רואים את המהלך כתיקון של עיוות קודם במיסוי, ולא כהחמרה מיוחדת על תעשיית הבירה. לפני כשנה יצאה לדרך הרפורמה במיסוי האלכוהול, שאמורה בתהליך הדרגתי לאורך שנים לגרום לכך שמשקאות ימוסו על פי אחוז האלכוהול שלהם. כך אמורה המדינה לדאוג לכך שבקבוק וודקה כבר לא יהיה זול וזמין לבני נוער. בנוגע לבירות הבוטיק אומרים ברשות המסים כי אינם יכולים להפלות במיסוי בין חברות קטנות לגדולות. ברשות גם טוענים כי במרבית המדינות המיסוי אינו דיפרנציאלי בין חברות הבירה. בנושא היין הסבירו ברשות המסים כי בישראל הוחלט שלא למסות את היין, כמו במדינות אחרות בעולם.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
זה עוד הרבה יותר גרוע ממה שהם אומרים....
רוב האנשים כולל הטפשים באוצר פשוט לא מבינים עד כמה חמורה ההשפעה של המס הזה. נכון שמחירי בירות הבוטיק בארץ גבוהים, אלא כשאתה בודק את זה באמת אתה רואה שהעלות האדירה של פתיחת ותחזוקת עסק לייצור בירה היא כזו שאין ברירה אלא לדרוש מחירים גבוהים עבור בירות הבוטיק גם אם הם היו יכולים להתאמץ ואולי להוריד שקל, שקל וחצי מהמחיר לצרכן במאמץ. מה שעשו שטייניץ והאנשים חסרי ההבנה בכלכלה ובמציאות באוצר הוא למעשה להעלות את המחיר ב2 שקל הלכה למעשה על כל חצי ליטר. למעשה העליייה של ה1.16 שקל לבקבוק חצי ליטר ברמה הסיטונאית תורגמה ל1.9 בערך ברמה הקימעונאית ואני מדבר אתכם לאחר בדיקה עם חנויות שמוכרות בירות בפועל. לא בגלל שהם גזלנים אלא כי ככה עובד מסחר ומי שעצמאי יודע את זה. לשקל ו16 אגורות יש להוסיף את המעמ ואת המרווח הממוצע שמעמיס כל בעל עסק על העלות של המוצר ואת המיסים שהוא משלם. איך שאתה לא סופר את זה אתה מגיע לתוספת לבקבוק של לפחות שקל ושמונים אגורות לבקבוק חצי ליטר. התוצאה היא הרסנית כמובן. בנוסף לכך גם כך בגלל עליה בדולר ועליות במחירי החיטה שהיו ועוד יהיו וכדומה עלויות היבוא של כל המבשלות עלו ועומדות לעלות בצורה משמעותית. גם כך הם היו צריכות להעלות מחירים בצורה כזו או אחרת ועכשיו גמרו אותם לגמרי. אני לא בעלים של מבשלת בירה או עובד של אחת מהם סתם אחד שאוהב לשתות בקבוק מפעם לפעם וצריך להודות שמישהו באוצר ירד מהפסים לגמרי. בירה לא הייתה בהיסטורייה ולא באף מקום בעולם משקה של עשירים אלא של פשוטי העם גם אם מוכרים לנו בירות בוטיק במחירים מפולפלים. מישהו שם באוצר פשוט משתין על כולנו. בעלי המבשלות צריכים לעשות צעדים דרסטיים נגד המס ולא להוציא מכלל אפשרות גם שיתופי פעולה עם חנויות, יבואנים וגם החברות הגדולות. פשוט אין להם ברירה אם הם רוצים להציל את הענף שלהם.
אחד ששת הבירה ועכשיו לוקח משכנתא בשביל זה  |  31.07.12
14.
בירה לא רווחית בגלל מיסוי על ציוד
שלום לפני שנה וחצי ביצענו בחינת תוכנית עסקית להקמת מבשלת בירה קטנה בסף רוחיות, הבירוקרטיה והמיסוי ועצם הציוד שעולה המון (מיכלי נירוסטה חימום וקירור). גם יש מיסוי על הגרעינים שלא מייצרים בארץ יוצרים נקודת איזון גבוהה. גם לבירה יש מיתוג של משקה עממי של בריונים ופאבים ומאצ'ו, נשים בארץ כמעט לא שותות בירה 0בניגוד לחו"ל) רק השקעה עיקשת בפרסום תשנה זו, לאור כך המלצנו למשקיע לא להקים את המבשלה. אני מאמין לבעלי המבשלות שהם לא מרויחים. עלות הבירה עצמה ל330 מל נע בין 3.5 ל5.5 עלות אמיתית. השאר הוצאות מסביב כמו מס על בקבוקים למשל. ארנונה, חשמל, בלה בלה בלה . חבל כי אני אוהב בירה. ככה אנחנו נראים.
קובי , מרכז  |  30.07.12
13.
שטויות!!
יצרני הבירה בארץ הם זללנים מטונפים! למה בירה תוצרת ישראל צריכה לעלות כמו תוצרת חו"ל? תעשיית הבירה מרוויחה המון כסף על הצרכנים בארץ, כאשר בארצות אחרות בעולם אפשר לקנות בירה מקומית ב 5-10 שקל ובירה לא מקומית ב 15 שקל מקסימום(לחצי ליטר מהחבית) והם בטוח לא מפסידים על זה ובארץ החזירים מבקשים 25-34 שקל לחצי ליטר- זה ביזיון! אם יפשטו רגל זה ייהיה בגלל המחיר היקר ולא המס. פשוט טינופת!
30.07.12
לכל התגובות