אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רילוקיישן: העובדים חוזרים לנדוד צילום: בלומברג

רילוקיישן: העובדים חוזרים לנדוד

מספר העובדים שעוברים לחו"ל במסגרת רילוקיישן נמצא במגמת עלייה מתמדת ותעשיית ההייטק עומדת לאבד אלפי עובדים מוכשרים. הפתרון: ייבוא מתכנתים ומומחים אחרים מחו"ל

30.07.2012, 16:57 | מאיר אורבך
הנתונים של חברת רילוקיישן ג'ובס על תנועת הישראלים לעבר העולם הגדול מלמדים כי יצר הנדודים שפסק בשנים האחרונות חזר, ובגדול. אם ב-2011 רק ‭3,000‬ ישראלים עברו לעבוד בחו"ל, הרי שכבר במחצית הראשונה של 2012 נרשמו ‭2,220‬ איש שעברו אל מעבר לים, והמחצית השנייה של 2012 אף צפויה להניב מספר גדול יותר. על פי ההערכות, בסיכום שנתי יירשמו יותר מ‭4,500-‬ ישראלים שמצאו מקום עבודה חדש מחוץ למדינה.

המשמעות המיידית היא שתעשיית ההייטק בישראל עומדת לאבד הרבה מאוד מומחים טובים שלה. מתוך אלפי העוזבים את הארץ, חלקם הולכים לעבוד במקצועות האנרגיה והחקלאות, אבל אחוז גבוה ומשמעותי שייך לתעשיית הטכנולוגיה המקומית - תעשייה שמשוועת כל העת לכוח אדם מנוסה, אשר אינו מגיע בקצב הראוי מהאוניברסיטאות בישראל.

הדילול בכוח האדם אינו רק במספרים, אלא גם באיכות: העוברים לחו"ל אינם עובדים צעירים או זוטרים, אלא כוח העבודה המנוסה והמוכשר. התעשייה המקומית שילמה לאותם אנשים את שכרם וסייעה בהכשרתם - ואילו את הפירות של יכלותיהם יקטפו חברות בחו"ל.
 

רילוקיישן לרוב משמעותו עזיבה לתקופה קצרה, אבל הזמני הוא לעתים הקבוע ביותר וישראלים רבים אשר עברו לחו"ל בחרו להישאר שם, בעיקר כשמדובר במדינות שבהן איכות החיים גבוהה יותר.

סוג חדש של עובדים זרים

האם זו בעיה שניתן למצוא לה פתרון או שזהו כורח המציאות, והגירה של אנשים בעקבות צורכי עבודה היא טבעית? נראה שלא ניתן למנע את המעברים האלה והגירה כזו היא טבעית לחלוטין. בישראל עובדים כיום מאות אלפי זרים אשר מוכיחים את הנקודה הזו, רבים מהם הגיעו לישראל ברישיון ובונים את הבתים שלנו, מטפלים בנו ומה לא. חלקם אף הגיעו לכאן בדרכים לא כשרות ומחפשים עבודות דחק שונות. מבין כל העובדים הזרים לא ניתן למצא כאן את הזן האחר של העובדים הזרים - המקצוענים.

בעבר נשמעו טענות על הצורך של מדינת ישראל לייבא ארצה מתכנתים מכמה מדינות בעולם, ובכך אולי להוריד מעט את שכר העבודה ולהקל במעט על מצוקת כוח האדם. הטענות האלה הושתקו על ידי בכירים בתעשייה ודרישה זו נתקלה בהתנגדויות כה רבות, עד שתומכיה אפילו לא מסוגלים להגיד כיום מילה טובה בעדה.

אבל זו נקודה מאוד ראויה למחשבה בשוק שמשווע לכוח אדם איכותי ולירידה במשכורות העובדים. עד אז יסתפקו מרבית החברות בישראל בפתרון הקל ויעבירו עבודה - ולא רק עובדים - להודו, סין, מזרח אירופה וכל מקום שיציע כוח עבודה זמין ובמחיר נוח.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
תגובה ל-16
אחלה. שכיר חרב שמוכר את הנשמה בשביל חצי מליון, ומעודד אלימות לחימה (ובנוסף מוסר לכל דורש את הידע שקיבל בצהל). יותר טוב שהיה כבר שודד בישראל איזה בנק וגונב מהטייקונים כסף. בכלל לדעתי זה בזיון שצהל מאפשר לחייליו לשעבר למסור לכל דורש את הידע והנסיון, החל מהדרג הזוטר ועד האלופים שהופכים להיות יועצים של שרי בטחון במדינות דמיקולו. הרי בדיוק כמו ארה"ב ואפגניסטן- בסוף זה יכול לחזור אליך כמו בומרנג.
רוני  |  06.08.12
19.
my 2c
we relocated in 2005 by big billing company in raanana("just for 3 years contract"), because we wanted to see the world,now we have 3 kids ,house,and we home by 4:30(working from home 2 days a week), life is very easy and fun, growing with the kids,saving money and living large with 8hr working day, the biggest lesson we learned: stop living for the country, and start living for your family !! your kids and your career is what important !!! you can live better and enjoy !! dont be afriend from changes !! you will not regret it,
from Raanana to Canada , Toronto  |  31.07.12
18.
אני מעסיק כ 12 מתכנתים מאוקראינה, רומניה ורוסיה..
הכל בשלט רחוק, אין לי מושג איך הם נראים ומתי הם קמים בבוקר, אבל הם עובדים עבור 7$-11$ לשעה והם מתכנתים חריפים ומעולים עם משמעת ולו"ז שבארץ אפשר לחלום עליו. אני משלם רק על שעות עבודה נטו ולא גלובלי. בלי חגים בלי חופשות, בלי בזבוזי זמן ומנהלות. איפה תמצאו מתכתנים מעולים במחיר כזה? בארץ כל פישר שגמר איזה קורס רוצה 17K לפחות ובסוף מתברר שהוא מתכנת חובבן במקרה הטוב וחצי מהזמן הוא חולה או בחופשה.
אסף, תל איוב  |  31.07.12
17.
הבעיה בארץ היא שקשה למצא עבודה אחרי גיל 45
עובד היי-טק שחושב קדימה, גם אם הוא מאוד רוצה לחיות בישראל, צריך לחשוב על היום שבו הוא כבר לא יהיה צעיר מבטיח. לרכוש כמה שנות נסיון עבודה בחו"ל ואולי גם לקבל אזרחות אמריקאית יכול להיות מה שיאפשר לו להמשיך לעבוד עוד 20 שנה אחרי שבארץ כבר לא ירצו אותו. אז במקום לחשוב על יבוא עובדים, תחשבו איך לשלב עובדים יותר מבוגרים בהי-טק ותגלו גם שלא חסר כוח אדם כמו שחושבים וגם שכשיש אופק תעסוקתי אז יותר אנשים נשארים.
אחד , ארה"ב  |  30.07.12
16.
נכון יש הרבה שבורחים מכאן
הרבה בורחים מהמציאות. יש סיבה טובה. חוץ מזה בתפקידי מפתח העובד עובד כפול. בשעות ישראל ובשעות עמק הסיליקון. לא משאיר הרבה זמן איכות וברירה למי שרוצה להתפתח. בתור אחד שעובד בתעשיה אני מבין כל אחד שעושה את הבחירה הזו. דבר אחד ראוי לציין לאנתמיד אלו מיטב המוחות שעוברים. לפעמים אלו עובדים ברמה סבירה רק שלעומת המקבילים שלהם הם מבריקים. הכל יחסי בהייטק. הכל יחסי למקום.
ערן , תל אביב  |  30.07.12
לכל התגובות