אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה העור בקושי מתקמט בבריכה? צילום: שאטרסטוק

למה העור בקושי מתקמט בבריכה?

בלדד היקר, למה באמבטיה העור של האצבעות מתקמט הרבה יותר מהר מאשר בבריכה?

02.08.2012, 09:49 | בלדד השוחי

בלדד היקר, למה באמבטיה העור של האצבעות מתקמט הרבה יותר מהר מאשר בבריכה?

אדוה

אדוה היקרה,

הכל מתחיל מזה שהשכבה החיצונית של עורך חדירה למים, וכשאת שורה באמבט המים מפעפעים לתוכה. העור שסופח מים מתנפח וגדל, וכשיש הרבה עור ומעט אדוה מופיעים קמטים.

זה קורה במידה זו או אחרת בכל הגוף, אך כיוון שכפות הידיים והרגליים נמצאות בשימוש מוגבר (על כף הרגל הולכים ובכף היד אוחזים), הן עטויות שכבת עור שעובייה עולה עשרות מונים על עובי השכבה שמכסה את שאר הגוף, ולכן השפעת המים עליהן ניכרת במיוחד.

מבלים בבריכה, צילום: שאטרסטוק מבלים בבריכה | צילום: שאטרסטוק מבלים בבריכה, צילום: שאטרסטוק

התהליך הזה פועל לשני הצדדים. השכבה החיצונית של עורך מכילה, באופן טבעי, לא מעט מים. וחלק מהמים האלה מפעפעים החוצה אל האמבט (ואל תתבלבלי עם זיעה, שמופרשת דרך נקבים בעור). אבל במים שנמצאים לך בעור מומסים המון חומרים אחרים שלא יכולים לעבור דרך העור, והחומרים המומסים האלה נצמדים לפרודות המים ומפריעים להן ללכת - כמו שחקני הגנה בכדורסל. אז הקצב שבו המים עוזבים אותך אטי הרבה יותר מהקצב שבו מי האמבט, הנקיים יחסית, חודרים פנימה.

ומה בבריכה? בה דווקא יש לא מעט מומסים, ובראשם מלחי הכלור שהוספו למים כדי לקטול את כל אותם יצורים זעירים שמשתוקקים לגרום למחלות אצל המתרחצים. ולכן מי הבריכה חודרים אלייך לאט יותר ממי האמבט - המומסים עומדים בדרכם ומאטים אותם. כיוון שאת מכילה יותר מומסים אפילו ממי הבריכה, בשורה התחתונה את עדיין מתנפחת, אבל התהליך אטי יותר.

ככל שחודרים יותר מים לעור שלך כך יש יותר פרודות מים לעומת פרודות המומסים, כלומר הרבה שחקני התקפה לעומת מעט שחקני הגנה. ואם ההגנה נחלשת, קצב בריחת המים גובר. בבריכה, בינתיים, יש קצת פחות מים, אז המומסים מצליחים להאט אותם אף יותר וקצב חדירת המים יורד. בסופו של דבר את תגיעי לשיווי משקל מקומט עם הבריכה. ריכוז המומסים בשני הצדדים יהיה שווה ולכן קצב איבוד המים ישווה לקצב הספיחה.

לתופעה הזאת קוראים "אוסמוזה", ובבית הספר לומדים עליה כמין שאיפה מסתורית של המים להשוות את ריכוז המומסים בשני הצדדים; אך האמת היא שהמים מסתובבים באקראי וללא שום מטרה - אלה רק המומסים שתופסים אותם ומפריעים להם לעבור לצד השני.

וזה אומר שלא רק שאת מתקמטת לאט יותר בבריכה (ובים, העשיר במלח מסוג אחר), אלא את גם מתקמטת פחות. ובניגוד למוצרי קוסמטיקה שמבטיחים את אותו הדבר, זה גם מדעי.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות