אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מערכות של יבמ יחקרו את ראשית היקום צילום: shutterstock

מערכות של יבמ יחקרו את ראשית היקום

יבמ תספק את טכנולוגיות העיבוד לרדיו-טלסקופ חדש הנבנה באוסטרליה, וישמש לחקר מקורות היקום, באמצעות ניתוח גלי רדיו שנוצרו בסמוך למפץ הגדול וממשיכים לנוע בחלל

02.08.2012, 16:56 | כלכליסט

קונסורציום המחקר Murchison Widefield Array (MWA) המאגד מוסדות מאוסטרליה, ניו-זילנד, ארה"ב והודו, בחר במערכת iDataPlex של יבמ לביצוע כל פעילויות העיבוד המאסיביות שידרשו לפעילותו ושמטרתו היא חקר מקורות היקום.

הקונסורציום הוקם כדי לבנות סוג חדש של רדיו-טלסקופ המיועד לקלוט אותות רדיו בתדר נמוך המגיעים מהחלל הרחוק, יחד עם נתונים אטמוספריים מדוייקים של השמש.

האותות ייקלטו על ידי 4,096 האנטנות המרכיבות את הטלסקופ, המוצבות ברצועה ארוכה בערבות אוסטרליה, ויעובדו באמצעות מחשב IBM iDataPlex בתצורת אשכול, הממיר את האותות הנקלטים לתמונה רחבה של השמים, ברמת בהירות ובעומק שלא היו אפשריים בדורות קודמים של טכנולוגיות העיבוד.

מערכת iDataPlex של יבמ שתשרת את הטלסקופ תטפל מידי יום בכמות עצומה של נתונים: כ- 50 טרה בייט הנאספים ונקלטים בקצב של 8 ג'יגה בייט בכל שניה. 8 ג'יגה בייט כאלה שקולים ל-2,000 קבצי מוסיקה של שירים באורך ממוצע. קצב העיבוד של המערכת החדשה של יבמ יאפשר למדענים ללמוד ולהתחקות על מבנה היקום במהירות גבוהה מבעבר – וברמת דיוק מירבית.

המטרה העיקרית שלשמה מושקעים 51 מיליון דולר בטלסקופ MMA, היא ניסיון לצפות בראשית היקום, קרוב ככל האפשר לרגע ההיווצרות של הכוכבים והגלקסיות. מחקר אותות הרדיו החלשים שנפלטו בעידן שבו היקום כלל רק מימן אפל – תקופה המכונה העידן הקוסמי האפל – עשוי להוביל להבנת האופן שבו נוצרו הכוכבים, הפלנטות והגלקסיות. הטלסקופ ישמש גם למחקר ההליוספירה של השמש במהלך פעילות סולארית אקטיבית, ולמחקר אובייקטים אסטרונומיים משתני זמן, דוגמת הפולסארים.

תגיות