אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המים העמוקים של פטרובראס צילום: בלומברג

המים העמוקים של פטרובראס

פטרובראס, ענקית הנפט שבשליטת ממשלת ברזיל, יכולה להפוך לאחת הספקיות הגדולות בעולם. אולם כדי לממש את הפוטנציאל עליה להגדיל את התפוקה משמעותית ולהתמודד עם מגבלות רגולטוריות נוקשות. האם המנכ"לית החדשה, שהגיעה לתפקיד נגד כל הסיכויים, תצליח להוביל את החברה לדרך המלך?

05.08.2012, 07:57 | בלומברג

בטקס השבעתה למנכ"לית קונצרן הנפט פטרובראס, שנערך לפני כמה חודשים במטה החברה בריו דה ז'נרו, הודתה מריה פוסטר לשני גורמים חשובים שעיצבו את חייה. אמה, שפיתחה את מוסר העבודה שלה והעניקה לה את הכוח להימלט משכונת המצוקה שבה גדלה, וכן פטרובראס — מפיקת הנפט ממים עמוקים הגדולה בעולם.

מהם האתגרים של פטרובראס? צפו בכל התחזיות

עבור פוסטר (58), מהנדסת בהשכלתה, מדובר בסגירת מעגל שנפתח כאשר נכנסה לראשונה לחברה לפני 33 שנה. כיום נסחרת פטרובראס בשווי שוק של 263 מיליארד ריאל ברזילאי (127 מיליארד דולר), שהופך אותה לחברה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית.

הסיפור של פוסטר מתחיל בשכונת העוני Morro do Adeus בריו, שם גדלה עם אחותה ואמה. בעוד שאמה עבדה שעות ארוכות מדי יום, אביה האלכוהוליסט בעיקר שתה. פוסטר נהגה לאסוף פחיות ועיתונים כדי לחסוך קצת כסף עד שהמשפחה עברה לגור אצל דודה בניטרוי. את לימודיה באוניברסיטת פלומיננזה היא סיימה ב־1978, והמשיכה לתואר שני בהנדסה גרעינית באוניברסיטת ריו דה ז'נרו ותואר שני נוסף במינהל עסקים.

מריה פוסטר מנכ"לית פטרובאנס, צילום: בלומברג מריה פוסטר מנכ"לית פטרובאנס | צילום: בלומברג מריה פוסטר מנכ"לית פטרובאנס, צילום: בלומברג

הרומן עם פטרובראס החל ב־1979, אז הצטרפה פוסטר לחטיבת הגילוי והייצור של החברה כמתמחה. עם השנים התקדמה בחברה ומונתה למנהלת חטיבת הקידוח, והפכה לאשה הראשונה שניהלה את הנדסת שדות הנפט של החברה, עד שמאוחר יותר אף מונתה לאחראית על חטיבת ההפצה וחטיבת הכימיקלים של ענקית האנרגיה.

בספטמבר 2007 מונתה פוסטר לדירקטורית הראשונה בחברה, דרגת הניהול השנייה בחשיבותה, וקיבלה את ניהול חטיבת הגז והאנרגיה. במקביל הספיקה להתחתן, ללדת בת, להתגרש, להינשא בשנית וללדת בן.

מספקת את כל צורכי האנרגיה של ברזיל

 

פוסטר קיבלה את המושכות על ענקית הנפט בתקופה לא פשוטה עבור ברזיל בכלל, ופטרובראס בפרט.

בעשור האחרון חוותה ברזיל תקופת שגשוג, שבמהלכה 30 מיליון ברזילאים נחלצו מקו העוני. אלא שב־2011 חלה היחלשות דרמטית, ומצמיחה שנתית ממוצעת של 4.6% נפלה צמיחת התמ"ג ל־2.7% בלבד.

פטרובראס אמורה לספק את צורכי האנרגיה של המדינה. היא אחראית על הפקת 91% מהנפט של ברזיל ו־90% מהגז הטבעי. אולם כיום מתמודדת החברה עם הצורך למצוא דרכים להגדיל את הייצור ולפתח עתודות לאחר ששדות נפט חדשים, שנקדחו במעמקי הים, לא הצליחו לפצות על ירידות חדות בתפוקה בשדות ישנים יותר. כתוצאה מכך, החברה נקלעה כבר היום לפיגור בכל הקשור לעמידה ביעדים שהציבה ל־2020, שעומדים על קצב הפקה של 6.4 מיליון חביות נפט ביום, כששיעור ההפקה הנוכחי עומד על 2.6 מיליון חביות ליום בלבד.

גם המשקיעים מסמנים את העלאת התפוקה כיעד מרכזי עבורם. בשנה שעברה נרשמה עלייה של 1.5% בקצב ההפקה, אולם היה מדובר בשיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2007, שנמוך בהרבה מיעדי החברה שעומדים על צמיחה של 7.7% בתפוקה כל שנה.

פוסטר חייבת לנווט את החברה דרך כמה מהמבצעים המאתגרים ביותר בתחום הנפט. נכון לחודש מרץ, 90% מייצור הנפט של פטרובראס בברזיל נבעו מקידוחים תת־ימיים — לרוב מבארות בעומק של יותר מ־300 מטרים.

אולם השדות הללו מזדקנים, ובחברה מהמרים כעת על שדות מתחת לשכבת המלח ((pre־salt fields, כלומר בעומק של 7,000 מטרים ובמרחק של 300 ק"מ מהחוף. המים הסוערים, הגיאולוגיה המסובכת ועומק הקידוח הנדרש הופכים את הקידוחים למורכבים ויקרים יותר לעומת אזור הקידוחים קמפוס באסין (Campos Basin) שבדרום־מזרח ברזיל, שבו צברה פטרובראס את מרבית הניסיון והמומחיות שלה.

אסדה של פטרובראס, צילום: בלומברג אסדה של פטרובראס | צילום: בלומברג אסדה של פטרובראס, צילום: בלומברג

פטרובראס תיאלץ להתמודד עם האתגרים בבארות העמוקות לבדה, שכן חוק שעבר ב־2010 מחייב את החברה להיות המפעילה היחידה של גילויים חדשים מתחת לשכבת המלח. חברות נפט זרות יכולות להיות שותפות בקידוחים אך לא לנהל את האתרים.

סוגיה מורכבת שעמה נדרשת פוסטר להתמודד היא בתחום הסביבתי. שברון, חברת הנפט השנייה בגודלה בארצות הברית, היתה אחראית בנובמבר לדליפה של 3,000 חביות בשדה הקידוח פרייד. בקידוח זה שותפה גם פטרובראס, ועד להפסקתו, הוא נחשב לאזור בעל התפוקה השמינית בגודלה בברזיל.

התביעה הגישה שלושה כתבי אישום נגד שברון בדרישה לפיצויים בגובה 40 מיליארד ריאל, ואילו המחוקקים דרשו לפתוח בחקירה סביב התקרית. במסמכים שהגישה ב־30 במרץ לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) מסרה פטרובראס כי האחריות שלה מכסה 30% מכל התשלומים שיועברו בגין הדליפה. החברה אף מעריכה כי תספוג הפסדים של 527 מיליון דולר כתוצאה מתביעות סביבתיות נוספות.

חזית נוספת בפעילותה של פטרובראס היא ההתמודדות מול חוקי ממשלת ברזיל, שמחזיקה ב־51% ממניותיה. החברה נדרשת לרכוש עד 70% מהציוד שלה מספקים מקומיים. ממשלת ברזיל קבעה את החוק כדי לסייע לתעשיית שירותי הנפט של ברזיל ולהפחית את התלות ביבוא. בדצמבר בוטלה תוכנית לשכור 21 אסדות קידוח לאחר שהוחלט כי ההצעות של הספקים המקומיים יקרות מדי. אחת החברות שהגישו הצעת מחיר לציוד היא Sete Brasil Participacoes, חברות בניית ספינות שפטרובראס ובנק הפיתוח הברזילאי הקימו כדי שתבנה את הפלטפורמות.

הממשלה גם מגבילה את הסכום שפטרובראס יכולה לגבות עבור דלק במטרה לבלום את האינפלציה, שטיפסה במרץ לשיעור של 5.2%.

מחיר הדלק בבתי הזיקוק עמד בתחילת מאי על 4.38 ריאל לגלון — נמוך ב־21% בהשוואה לשווקים הבינלאומיים. עם זאת, נהגי המכוניות בברזיל משלמים יותר לעומת נהגים אמריקאים בשל הוספת מסים על הדלק. אולם מאחר שהמחירים המקומיים נמוכים, פטרובראס מפסידה כסף על כל ליטר של דלק מיובא שהיא מוכרת בברזיל.

הקרבה לנשיאת ברזיל תפגע בחברה?

המגבלות מצד ממשלת ברזיל עשויות להעמיד במבחן את החברות החמה בין פוסטר לבין נשיאת ברזיל, דילמה רוסף — שלה היא חייבת במידה לא מבוטלת את קידומה למנכ"לית פטרובראס. השתיים החלו לעבוד יחד ב־2003, כשפוסטר שימשה כעוזרת של רוסף, שרת האנרגיה דאז. השתיים המשיכו לעבוד גם ב־2005, כשרוסף שימשה כיו"ר פטרובראס, והתייחסה לפוסטר. "כשהמושכות אצל פוסטר, אני יודעת שאני משאירה את פטרובראס בידיים טובות", אמרה רוסף בטקס המינוי של בת טיפוחיה והשתמשה בשם החיבה של פוסטר — גראקה. "אני מכירה את יכולות העבודה, המיומנויות והרצינות שפוסטר מקדישה לא רק לחברה הזו, אלא לכל דבר שהיא עושה".

סוגיה שעליה השתיים עשויות להתעמת היא מחיר הנפט בברזיל. התקציב של פטרובראס ל־2012 מתבסס על כך שמחיר הנפט יעמוד על 90 דולר לחבית. אלא שבאפריל האחרון אמרה פוסטר בכנס מטעם המכון הברזילאי לנפט, גז ודלקים אורגניים כי אם המחיר יטפס אל מעל 110 דולר, יצטרכו לבצע כמה התאמות.

"העובדה שהיא קידמה את הטענה הזו לחזית, ומתנהגת מעט באגרסיביות, פירושה שהיא בוחנת את הממשלה", אומר ניק רובינסון, מנהל חברת ניהול התיקים אברדין. "אם ממשלת ברזיל לא תאפשר לחברה להעלות את המחירים, יהיה זה סימן ברור למדי שבכוונתם להשתמש בפטרובראס ככלי למדיניות כלכלית ולא לטובת בעלי המניות מקרב הציבור".

סקוט בלאק, נשיא חברת ההשקעות האמריקאית דלפי, מציין את הפיקוח על מחיר הנפט כדוגמה לאופן שבו הממשלה פוגעת בחברה. לדבריו, חברות ציבוריות מתחרות הרוויחו כאשר מחיר הנפט עלה ב־8.3% ברבעון הרביעי אשתקד, אולם פטרובראס הפסידה מאחר שהיא פועלת כזרוע ממשלתית ולא מתחרה בשוק החופשי. הרווח הנקי באותו הרבעון נפל ל־5.05 מיליארד ריאל — צניחה של 52% לעומת הרבעון המקביל. "לפטרובראס יש את פרופיל הקידוח הטוב ביותר מכל חברות הנפט הלאומיות", הוא מבהיר. "יש להם שדות נרחבים הרחק מהחוף. הבעיה היא שהממשלה ממשיכה להעלות את הדרישות".

בעיה אחרת שמעיבה על פעילותה של החברה היא שממשלת ברזיל רואה בה כ"יצרנית משרות", שתסייע לה לפתור את הבעיות הכלכליות שלה. "נראה שהמטרה של ברזיל היא לספק תעסוקה לאזרחים שלה", אומר ג'ים קרנדל, אנליסט בדלמאן רוז. "ברזיל עשויה לגלות שהיא תצטרך לשלם יותר עבור ציוד ושירותים אם ברצונה להתקדם. ישנו בהחלט הסיכון לעיכובים מהותיים".

האנליסט גוסבו גאטס מבנק BTG מוסיף כי "אם פטרובראס לא תעזור לברזיל על ידי הגברת צמיחת הייצור, ישנו סיכוי סביר שברזיל תיסוג חזרה למצב של יבוא נפט ותאבד את מעמדה כיצרנית המספקת את צרכיה".

עובדי החברה מנגד מאמינים שעליה לסייע לתעשיות המקומיות ולפעול לקידום האינטרסים של ברזיל. "פטרובראס איננה יכולה להפיק נפט לפי הצרכים של אחרים", אומר סילביו סינדינו, שמייצג בדירקטוריון את העובדים. "זו אינה יכולה להיות חברה שדואגת להכנסות רק לשם ההכנסות".

"ברזיל תוכל להאפיל על כל האזור"

 

אלא שלצד כל הבעיות, עמידה באתגרים השונים שעומדים בפני פוסטר — או לפחות במרביתם — עשויה להפוך את פטרובראס מחברה שמספקת את כל צורכי הנפט והגז של ברזיל ליצואנית למדינות אחרות, ובראשן ארה"ב. נשיא ארה"ב ברק אובמה ציין בביקורו בברזיל ב־2011 כי הוא מעוניין לראות את ברזיל הופכת להיות ספקית נפט מרכזית לארה"ב.

טי. ג'י. קונאווי, מנהל מחקר וייעוץ באנרג'י אינטליגנט גרופ בניו יורק, מוסיף כי להערכתו, החברה תיאלץ למצוא את האיזון בין הדרישות המקומיות והיצוא. "ברזיל בהחלט יכולה להיות תורמת לשווקים העולמיים ושחקנית חשובה, ואולי אפילו להאפיל על שאר האזור בכל הקשור ליצוא".

לאור זאת, פוסטר תצטרך להחליט האם לנהל את פטרובראס כחברה בירוקרטית בבעלות ממשלתית או כחברה ציבורית מודרנית. עם זאת, ההחלטה על פני החברה לא תהיה שלה בלבד: ממשלת ברזיל היא זו שממנה כיום שבעה מתוך עשרת חברי הדירקטוריון, ולכן לבעלי המניות בה אין סמכות ממשית.

בינתיים, פוסטר מנסה לדחוף את פטרובראס קדימה. מאז כניסתה לתפקיד, היא יצרה מחלקת ניהול חדשה שנועדה לפקח על תהליכי הרכישה וההתקנה של פלטפורמות, אסדות קידוח וצינורות גז. המחלקה תנסה להימנע מעלויות מוגזמות ועיכובי בנייה, שפגעו בהתקדמות החברה בקידוחים הקיימים. ימים יגידו האם החברה תצליח לממש את הפוטנציאל שלה ולהפוך לספקית אנרגיה בינלאומית או לכרוע תחת נטל הרגולציה הממשלתית. פוסטר, בחליפה ורודה וחולצת סאטן צולמה במטה, שנה לפני המינוי שלה למנכ"לית, ואמרה כי עליה להיות 100% מחויבת לעבודה שלה. "יש לי שני ילדים", סיפרה בראיון שהעניקה בינואר 2011 שהתקיים במשרדה בקומה ה־23 המשקיף על מפרץ גואנברה. "ויתרתי על הרבה למען הקריירה שלי, ואני שלמה עם כך. עשיתי את מה שחשבתי שהוא הטוב ביותר עבורי ומשפחתי".

פוסטר מצפה למחויבות דומה מצד העובדים שלה. היא אוהבת להתבדח ולומר שהיא רוצה שיעבדו רק יום אחד בשבוע – שיתחיל בשני ויסתיים בשבת. "פעם התקשרתי לאחד המנהלים שלי, והוא ענה בעודו מקלח את שני ילדיו", היא נזכרת. "באמצע השיחה הטלפון נפל לו לאמבטיה, אז הוא פשוט הרים אותו והמשיך לדבר".בנאום שנשאה בטקס חילופי התפקיד, פוסטר הודתה כי מצפה לה עבודה רבה.

"ניהול החברה מהווה אתגר משמעותי, גדול יותר מכל האתגרים ביחד שהתמודדתי איתם עם היום", אמרה. היא הושיטה את ידה ללב כמחווה לעובדי פטרובראס וקראה: "אני חייבת את הרגע הזה לכולכם".המשקיעים נוטים להאמין כי פוסטר היא האדם המתאים לתפקיד. יום לאחר שהוכרז על מנויה למנכ"לית זינקה מניית פטרובראס ב־4% ־ העלייה הגבוהה ביותר מזה שמונה חודשים.

ניק רובינסון, מנהל תיקים בחברת ניהול הנכסים אברדין, מסביר כי פוסטר היא מנהלת מיומנת שביכולתה להתמודד עם אותם הכשלים שהובילו לסגירות לא מתכוננות של אתרי קידוח. "סקטור הנפט והגז הוא בעל חשיבות הולכת וגדלה לכלכלה, וצפוי לצמוח בהיקף ובייבוא", אומר כריסטופר גרמן, אנליסט המתמחה בחברות שבאמריקה הלטינית בקבוצת יוראסיה בניו יורק. "היכולת של פטרובראס לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה היא בעלת חשיבות עצומה".

בעיות בדמות עיכובים בבניית פלטפורמות, והפסקות חשמל מתגברות שמונעות עבודות תחזוקה החלו לצוץ כבר במהלך כהונתו של המנכ"ל הקודם חוזה סרחיו גבריאלי. אולם הוא, שהיה בעל רקע כלכלי ואקדמאי, התמקד יותר באספקטים של מימון מאשר בהתנהלות היומיומית. פוסטר דוחפת את פטרובראס לחתוך דרך צוואר הבקבוק. במאי היא יצרה מחלקת ניהול חדשה, שתפקידה לפקח על תהליכי הרכישה וההתקנה של פלטפורמות, אסדות קידוח וצינורות גז. המחלקה תנסה להימנע מעלויות מוגזמות ועיכובים בבנייה במגרשים מקומיים, שנחשבים לגורמים שהאטו את ההתקדמות בחברה, המונה 80 אלף עובדים ומגלגלת 244 מיליארד ריאל בהכנסות שנתיות.

"מישהי כמוה, שהיא חזקה יותר בצד התפעולי, יכולה להתגלות כנכס חשוב", אומר רובינסון שהחברה שלו החזיקה נכון ל־29 בפברואר ב־5.8 מיליון מניות של פטרובראס.מנואל פרננדס, שעומד בראש חטיבת הנפט והגז הבינלאומית של KPMG בריו, פגש את פורסטר לראשונה כשהיא הייתה אחראית על חטיבת הגז הטבעי של פטרטבראס ו־KPMG שימשו כמבקרי החשבונות של החברה.

"לא מצפים מאישה בעמדה שלה שתבדוק את כל הפרטים הקטנים, אבל זה בדיוק מה שהיא עושה", הוא מספר. "ככה היא מתוכנתת".במידה ופוסטר תצליח להתגבר על מכשולי הקידוח שעומדים בפני פטרובראס, לרצות את בעלי המניות, לספק את העובדים ולהגדיל את התפוקה לפי התכנון, ברזיל תוכל להפוך ממעמד שבו היא כמעט מצליחה לספק את כל צרכי הנפט שלה לספקית גדולה עבור ארצות הברית וצרכנים אחרים. הנשיא האמריקאי ברק אובמה אמר במהלך ביקורו במדינה ב־2011 כי ברצונו לראות את ברזיל הופכת להיות ספקית מרכזית לארה"ב.

הפיקוח על מחיר הנפט והמעורבות העמוקה של ברזיל בהנהלת פטרובראס מקשים על החברה לצמוח, אולם מנגד, אם החברה תצליח לעמוד ביעדים ובאתגרים, היא תהפוך לאטרקטיבית בהרבה עבור משקיעיה

תגיות