אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשולי הרשת: הקולר שקרא "זאב" צילום: shutterstock

בשולי הרשת: הקולר שקרא "זאב"

פיתוח חדש יאפשר בקרוב לרועי צאן באירופה לדעת מתי העדרים שלהם מותקפים על ידי זאבים וטורפים אחרים. בעתיד, תוכל הטכנולוגיה, שמבוססת על קולרים ותקשורת סלולרית - גם להבריח את הטורפים בגלי קול וחומרים כימיים

05.08.2012, 18:06 | הראל עילם
רועה צאן הוא אחד המקצועות העתיקים ביותר בהיסטוריה. כבשים בויתו לפני 11 אלף שנה, ומאז הן אינן מסוגלות לשרוד ללא בני אדם. ממלכות עתיקות קמו ונפלו בזכות עדרי הכבשים שברשותם, ונתיני המלך שאול שילמו מס על בסיס כמות הכבשים שברשותם. במהלך אלפי השנים, בני האדם השתמשו בלא מעט כלים על מנת להגן על הכבשים מפני טורפים, דרך כלבי שמירה ועד גדרות. עכשיו, הגיע גם זמן הטכנולוגיה.

ניסוי שנערך לאחרונה בהצלחה בגבעות שוויץ הצמיד לעדר של תריסר כבשים קולרים שמסוגלים למדוד את הדופק שלהן. כאשר הדופק עולה - ברוב המוחלט של המקרים בגלל נוכחות של טורף - הקולר משדר לרועה הצאן התראה דרך הודעת טקסט. אנו מאוד מקווים שהטקסט שנשלח הוא "זאב זאב". הקולר עצמו צפוי להימכר כבר בשנה הבאה בשוויץ, צרפת ונורבגיה.

מאחורי הפיתוח לביולוג ג'ין-מארק לנדרי, שאמר שזו הפעם הראשונה שמערכת כזאת נבדקת בתנאי שטח. לנדרי שילח זוג כלבי-זאב מאומנים בעדר הכבשים, שהגיבו בהתאם ושלחו אותות מצוקה. הוא הציע בעתיד גם לפתח קולרים שיהיו מסוגלים להרחיק את הטורפים בעזרת טכנולוגיה, על ידי שליחת קולות בתדרים גבוהים או שחרור חומרים כימיים שידחו את הטורפים.

פרויקט דומה, שמיועד דווקא להילחם בתופעה של גניבת כבשים וכולל קולר מבוסס אותות רדיו, פעיל בדרום אפריקה מאז 1993 ומנע לפי הדיווחים "את הגניבה של יותר מ-300 אלף כבשים".

הקולר הוא פתרון זול לעדרים קטנים ומאפשר לרועי הצאן גם לוותר על כלבי שמירה, שהם לעיתים קרובות יקרים, קשים לאימון ותוקפניים כלפי תיירים ומבקרים. אפשר גם להניח שהקולר יקסום לדור חדש של בני איכרים הרוצים לשלב טכנולוגיה ומסורת, במיוחד באירופה ואוסטרליה. בשנים האחרונות נצפו שוב זאבים בשוויץ, לראשונה מזה מאה שנה, ואף נטרפו מספר כבשים מקומיות.

תגיות