אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל פנתה לקבלת אשראי מבנקים בארץ ובחו"ל צילום: אלעד גרשגורן

חברת החשמל פנתה לקבלת אשראי מבנקים בארץ ובחו"ל

עוד בטרם קיבלה תשובה ממשרד האוצר לדרישתה מסוף השבוע האחרון לתוספת תקציבית דחופה של 3 מיליארד שקל, חברת החשמל פרסמה אתמול פנייה לקבל קו אשראי או הלוואה קצרת מועד. זאת בשל עלויות הדלקים הגבוהות בחודשים האחרונים

06.08.2012, 08:22 | ליאור גוטמן ואסף גילעם

חברת החשמל פרסמה אתמול פנייה לגופים בארץ ובחו"ל לצורך קבלת אשראי. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מעוניינת לקבל קו אשראי, אפשרות למשוך כסף לפי הצורך עד לסכום מוגדר, או הלוואה קצרת מועד בהיקף מינימלי של 3 מיליארד שקל.

לא מדובר בפנייה ראשונה של חברת החשמל לגופים לא ממשלתיים לקבלת אשראי, כאשר בדצמבר האחרון זכה בנק הפועלים במכרז למתן הלוואה של מיליארד שקל לשלוש שנים, בתמורה לשעבוד נכסים.

בחשב הכללי מתנגדים להנפקה נוספת של אג"ח

 

גם במהלך הנוכחי תפנה חברת החשמל לכמה בנקים ועל פי ההערכות האשראי הנדרש לה ינתן על ידי כמה גופים. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", דירקטוריון חברת החשמל פנה לשר האוצר יובל שטייניץ בבקשה לתוספת תקציבית דחופה, לצורך כיסוי עלויות הדלקים הנדרשים להפעלת מערכת החשמל בחודשים אוגוסט וספטמבר. זאת לאחר שבדיקת תזרים המזומנים של חברת החשמל העלתה כי קיים פער גדול בין תחזיות החברה לגבי עלויות הדלקים לבין כמות הכסף שנמצא בקופה. מכיוון שחברת החשמל זקוקה למימון בדחיפות, היא אינה ממתינה לתשובת המדינה אלא בודקת אופציות נוספות במקביל.

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "היא מכינה אופציות שונות למימון עלויות הדלקים המתוכננות עד לסוף שנת 2012. במסגרת זו, מתכוננת החברה גם למימון עלויות הדלקים העודפות בדרך של ההסדר המימוני שסוכם עם הממשלה. במסגרתו המדינה תעניק ערבות, או פתרונות מימוניים אחרים לעלויות הדלקים שאינן מכוסות בתעריף".

מהחברה נמסר עוד כי "היקף המקורות הנדרשים עד לסוף השנה לצורך מימון סל הדלקים, ושאינם מכוסים בתעריף החשמל, מוערכים בלמעלה מ־3 מיליארד ש"ח, תלוי בתרחישים ובפרמטרים נוספים. ההצעות לקבלת הצעות להלוואות מבנקים ייבחנו מול חלופות מימון אחרות ובהתאם לחלוקת הפתרונות הממשלתיים. בשלב זה חברת החשמל אינה יכולה לאשר שזו אכן תהיה הדרך שתיבחר".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "הנהלת המשרד טרם גיבשה את מתווה הפתרון, סוג הסיוע והיקפו שיינתן על ידי המדינה לחברת החשמל". הנושא מרוכז על ידי מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן.

אתמול ניסו באוצר לבחון אם ניתן להגדיל את הנפקת אגרות החוב שהחברה ביצעה מתחילת השנה. החברה הנפיקה אג"ח בהיקף של כ־6.4 מיליארד שקל, מתוכם כ־4.4 מיליארד שקל בישראל ובערבות מדינה. אולם, מקורבים לחשב הכללי באוצר מסבירים כי קיים חשש שהמדינה מתקרבת לרף תקרת הערבויות הכספיות שמותרת בשנה קלנדרית. התקרה לשנת 2012 היא כ־26 מיליארד שקל והיא מיועדת למגוון תחומים לרבות תמיכה בייצוא של תעשיות ביטחוניות כמו גם הענקת רשת ביטחון פיננסית לעסקים קטנים.

חברת החשמל קיבלה כבר כ־17% מעוגת הערבויות. בחשב הכללי לא ששים להגדיל את ערבויות המדינה לחברת החשמל מכיוון שהיא נמצאת במצב של מינוף יתר של יותר מ־70%. בנוסף, הגדלת הערבויות לחברה עלולה לבוא על חשבון תחומי עיסוק אחרים.

בתוך כך, ברשות החשמל נדהמו לקרוא את בקשת חברת החשמל לתוספת תקציב והחלו בבדיקה מקיפה של, לצד ניסיון למצוא מקורות מימון פנויים. מקורבים לרשות הסבירו שחלק מטענות חברת החשמל בנוגע לזינוק בעלויות הדלקים אולי נכונות, אך ברשות לא ימהרו לאשר העלאה בתעריף החשמל כדי לממן את העלויות. זאת כיוון שמאוגוסט 2011 נרשם זינוק של 25% בתעריף החשמל, מתוכם 8.9% רק באפריל האחרון.

ברשות החשמל מבקשים שחברת החשמל "תפשפש בכיסיה העמוקים" לפני שהיא פונה למדינה בבקשה לקבל צ'יק פתוח. ברשות מפנים את האצבע לקרן התגמולים של עובדי החברה, שממנה אמורים להפריש כ־600 מיליון שקל לרכישת דלקים לפי החלטת בית המשפט המחוזי בפתח תקווה. עד היום הוצאו מקופת התגמולים כ־200 מיליון שקל, וברשות החשמל מבקשים להוציא מיידית את שאר הכסף כדי לתת מענה חלקי לעלויות הדלקים של חברת החשמל. במשרד האוצר טוענים בנוסף שבקופה זאת שוכנים 1.8 מיליארד שקל שלא הופקו כדין ולכן יש למשוך משם יותר כסף, אך פסק דין של בית המשפט מונע זאת.

המוסדיים לא ייכנסו להנפקה ללא ערבויות מדינה

 

שאלה נוספת שעולה בהקשר לאפשרות של הנפקת אג"ח נוספת של חברת החשמל, היא האם הגופים המוסדיים שהשתתפו בהנפקה האחרונה יסכימו לחזור ולקנות אג"ח של החברה. יניב פגוט, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות איילון, הסביר ל"כלכליסט" כי "אין ספק שהבעיות המבניות של חברת חשמל פוגעות באטרקטיביות של האג"ח האלה אצל המוסדיים, ואף אחד לא רץ לקנות. יש ספק גדול האם הם מסוגלים לגייס הון בשוק בלי המדינה".

פגוט אומר עוד כי "אני חושב שאם תבוא הנפקה, עם מחיר שמפצה על הסיכון, הדבר הזה יבחן לגופו של עניין. החברה לא ברשימה שחורה ואינה מצורעת. צריך לזכור שזאת עדיין חברה של המדינה ולפסול אותה זו אמירה קיצונית. אני באופן כללי אומר שלכל דבר יש מחיר".

בניגוד לקו הזהיר שמציג פגוט, מרבית המוסדיים לא עומדים להיכנס להנפקה עתידית של חברת החשמל ללא ערבות מהמדינה. מקבוצת הלמן אלדובי, שגם השתתפה בהנפקה האחרונה, נמסר כי "ערבות מדינה היא תנאי הכרחי להשתתפותנו בגיוס של חברת החשמל".

תגיות