אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפיתוח: תקשורת נתונים אלחוטית שתעבור דרך פני כדור הארץ צילום: shutterstock

בפיתוח: תקשורת נתונים אלחוטית שתעבור דרך פני כדור הארץ

מדענים מנסים לקצר את זמני ההמתנה בתקשורת אותות כדי להאיץ פעולות סחר אוטומטי במניות. הפתרון: תקשורת חלקיקי ניוטרינו, שמסוגלים לעבור דרך חומר

06.08.2012, 12:17 | הראל עילם

עולם ללא לגים: בעוד חברות התקשורת ממהרות להקים תשתית רחבת פס במדינות העולם השלישי, בעולם המערבי המפותח חברות רבות מנסות כעת להתמודד עם בעיה קשה הרבה יותר - הורדת זמן ההמתנה, או לג.

מספר מדענים, חוקרים ומרצים טוענים כי הדרך היחידה להתמודד עם הבעיה היא לעבור לתקשורת מבוססת חלקיקי ניוטרינו, שמסוגלים לעבור דרך כדור הארץ.

כל אלפית שניה משפיעה

הלג נוצר מהמרחק בין הנקודות, ביחד עם העיכוב שיוצרות המרכזיות ומערכות התקשורת עצמן. תקשורת מבוססת אור וחשמל נעה במהירות של 300 אלף קילומטר לשניה, מהירות אדירה לכל הדעות אבל עדיין אינה מספקת כאשר אפילו חלקיקי השניה הם משמעותיים - למשל, בתוכנות סחר אוטומטיות.

יותר ויותר מהתקשורת הפיננסית הבינלאומית היום מבוססת על אלגו-טרדיינג - מחשבי על שמבצעים מיליוני עסקאות בשניה, מחפשים פרצות בתקנות ודרכים לפעול הרבה יותר מהר מבני אדם. במערכות האלו כל שבריר שניה חשוב, ולכן יש כיום פרויקטים בעלות של מיליארדי דולרים להנחת סיבים אופטיים דרך הקוטב הצפוני במטרה לקצר את זמני ההמתנה.

האצת הסחר האוטומטי בבורסה - אתגר טכנולוגי, צילום: בלומברג האצת הסחר האוטומטי בבורסה - אתגר טכנולוגי | צילום: בלומברג האצת הסחר האוטומטי בבורסה - אתגר טכנולוגי, צילום: בלומברג

  

לפי הערכות, 55% מכל הסחר במניות בארצות הברית מתבצע על ידי מחשבים. מגזין Wired ציין שהנהלת וול סטריט משקיעה היום בעיקר בטכנולוגיות שמאפשרות מסחר מהיר - דבר שהרשות לניירות ערך בארה"ב ומספר רב של מומחים הזהירו מפניו. קבוצת ההשקעות טאב העריכה שהתעשייה משקיעה יותר מ-2 מיליארד דולר בשנה בהקמת תשתיות יעודיות להורדת זמני ההמתנה.

החלקיקים שחודרים כל חומר

פרופסור אלכסנדר ויסנר-גרוס מאוניברסיטת הארוורד אמר כי בעתיד הקרוב חברות סחר וקבוצות השקעות לא יסתפקו בסיבים אופטיים יעודיים, ויתחילו להשתמש בחלקיקי ניוטרינו לתקשורת מהירה אף יותר.

ניוטרינו הם חלקיקים שמסוגלים לעבור דרך כל חומר עם התנגדות זעומה במיוחד. הם נחשבים לחלקיקים מאוד לא מובנים, ובעבר סברו מדענים שהם נטולי מסה. הם כיכבו בכותרות במהלך השנה האחרונה בעקבות ההשערה שהם מסוגלים "לנוע מהר יותר ממהירות האור", תוצאות של ניסוי שהופרך לבסוף.

הרעיון הוא לשדר קרני ניוטרינו דרך כדור הארץ אל הצד השני, במקום להעביר את השידורים דרך כבלים שיאלצו "ללכת מסביב". הפער יכול להגיע ל-80 מילי-שניות. אבל היתרון הגדול של ניוטרינו בתקשורת הוא גם החסרון הגדול שלהם, ועצם העובדה שהם לא מגיבים כמעט עם חומר רגיל הופכת את התקשורת לאיטית במיוחד; הניוטרינו גם לא יגיבו לאנטנה.

"זה רק עניין של זמן עד שקבוצת השקעות אחת תרצה מאיץ חלקיקים על מנת לתקשר עם מרכזים פיננסיים ברחבי העולם, וברגע שחברה אחת תעשה זאת, כולן ירצו את זה", אמר ויסנר-גרוס.

לא מספיק לאינטרנט - אולם מספיק למסחר במניות

כבר ב-2008, מעבדת פרמילאב בשיקגו הצליחה לפתח אב טיפוס של מערכת תקשורת מבוססת ניוטרינו ששדרה בהצלחה מידע למרחק של קילומטר ב-0.1 ביט לשניה. כמו כן, יהיה כמעט בלתי אפשרי להסתיר או להצפין מסרים כאלו.

בעתיד, ויסנר-גרוס מקווה, חוקרים יוכלו להעלות את קצב העברת המידע בכמה מידות. בעוד שחיבור במהירות 1 קילו-ביט לשניה אינו מספיק לרוב היישומים בעולם, הוא יכול להספיק להעברת הוראות בנקאיות. חיבורי האינטרנט של זמננו כוללים תוכן וידאו HD ורכיבים אחרים שמחייבים פס רחב יותר. לפיכך, ככל הנראה שטכנולוגיית תקשורת מבוססת ניוטרינו תשמש קודם באלגו-טריידינג ובמערכות צבאיות בטרם נוכל לגלוש בעזרתה לפייסבוק ויוטיוב או להתקשר בעזרתה לחברים בחו"ל.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הדבר הכי חשוב כאן: עוד הרס של הקפיטליזם בכך שרק עשירים יכולים לעשות כסף
בורסה מאפשרת גם לאדם עם מעט מאוד אמצעים פיננסים להרוויח כסף, אם יש לו ראש. אבל מול מחשבים גם לאיינשטיין אין סיכוי, גם מבחינת חישובים וגם מבחינת מהירות. זה חוסר שיוויון מוחלט וזה לא שונה כמעט מהרעיון של סחר על-בסיס מידע פנים. בתחומים אחרים כמו למשל בחיזוי מזג-אוויר וכו', זה לא מפריע, אבל בבורסה, במקום שמנסה להקפיד על שיוויוניות בין הסוחרים, זה פשוט פשע, והתירוץ היחיד של מי שמפעיל את המערכות האלו, הוא שאין חוק שאוסר במפורש שימוש בסחר בורסאי מונחה מחשב וסחר בורסאי מבוסס חיזוי מואץ מחשב. אבל אני לא אתפלא אם האנשים האלו גם דואגים לשמן את מי שצריך כדי שלא יעבירו חוקים כאלו.
אייל  |  19.08.12
לכל התגובות