אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרנות הגמישות קיבלו את ההגה אבל נסעו למקום הלא נכון

הקרנות הגמישות קיבלו את ההגה אבל נסעו למקום הלא נכון

ב־18 החודשים האחרונים אף אחד ממנהלי הקרנות לא הצליח להשיג תשואה חיובית. האחרונה בדירוג, הראל פיא, איבדה 47%

07.08.2012, 07:53 | בועז בן נון

הקרנות הגמישות, כשמן כן הן, אינן מוגבלות לאפיק השקעה זה או אחר, ובניגוד לרוב הקרנות במשק, שמציבות בתשקיף רף של מדד ייחוס מובהק ומוגדר, הקרנות הגמישות שואפות "לנסות להשיג תשואה חיובית לאורך זמן".

המשקיעים בקרנות הגמישות נותנים את ההגה למנהל הקרן וסומכים לגמרי על כושר שיפוטו והבנתו את הרוחות המנשבות בשווקים הפיננסיים. ציבור המשקיעים עשוי למצוא בקטגוריה הזאת מקום שבו כספו מפוזר בבטחה בתוך קרן אחת, במקום להשקיע בכמה אפיקים נפרדים, שכן מנהל הקרן אמור לעשות זאת עבורו. זאת, בתקווה שמנהל הקרן, שאצבעו על הדופק ושנתמך על ידי האנליסטים של בית ההשקעות, יידע להגיב מהר ונכון לשינויים בשווקים הפיננסיים. המשקיע, מצדו, מקווה לטוב.

גיא שיקר, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים גיא שיקר, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים גיא שיקר, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים

נכשלות במבחן

הגמישות שניתנת למנהלי הקרנות מעמידה אותם ואת בתי ההשקעות במבחן. מנהל טוב של קרן גמישה יספק תשואה גבוהה לאורך זמן, תוך שהוא מנצל את כל שלל אפיקי ההשקעה הנתונים - אג"ח לסוגיהן, מניות מקומיות וזרות, מט"ח וכו'. במקרה הזה, תוצאות המבחן של 18 הקרנות בקטגוריה, המנהלות יחד 876 מיליון שקל, טעונות שיפור. ב־18 החודשים האחרונים אף קרן לא השיגה תשואה חיובית. שבע קרנות אף השיגו תשואה שלילית בכל טווחי הזמן (מתחילת השנה, 18 חודשים ושלוש שנים).

בשלוש השנים האחרונות השיגו תשע קרנות תשואה חיובית, אך רק ארבע יכולות להתפאר בתשואה של מעל 20%. לשם השוואה, מדד ת"א־100 השיג 25% בתקופה המקבילה. ארבע קרנות השיגו תשואה חיובית חד־ספרתית ושבע קרנות רשמו תשואה שלילית.

פערי התשואות בין הקרנות מגיעים עד 37% מתחילת השנה, עד 45% ב־18 החודשים האחרונים ועד 66% בשלוש השנים האחרונות.

מבט על זרימת המזומנים בקטגוריה הגמישה מלמד שבהתאם, המשקיעים לא סומכים כל כך על כושר השיפוט של מנהלי הקרנות. ב־12 החודשים האחרונים לא נרשם אפילו חודש אחד עם זרימה חיובית של מזומנים לקרנות בקטגוריה.

רק נראה זול

הראשונה בדירוג ל־18 חודשים שלנו היא כלל יעד, שהשיגה תשואה שלילית של 2.2% בתקופה זו. הקרן רשמה את התשואה הגבוהה ביותר גם בשלוש השנים האחרונות עם 33%. הקרן משקיעה 45% מכספה באג"ח קונצרניות לא צמודות ו־30% במניות. השאר מפוזר בין מניות חו"ל, אג"ח קונצרניות צמודות ולא צמודות, מט"ח וכסף נזיל. לדברי מנהל הקרן עדי גוברמן, "כרגע אנחנו משקיעים פחות במניות שנכללות במדדים הגדולים, ועושים יותר סטוק פיקינג לצד הגדלת הנזילות".

על פניו, כלל יעד היא הזולה ביותר בקטגוריה עם דמי ניהול של 0.45%, אך יש לשים לב לשיעור ההוספה הגבוה, העומד על 5%. בכלל פיננסים מסבירים שהמטרה היא "להבטיח שהלקוח יישאר איתנו בקרן לאורך זמן".

גם אקסלנס אפולו המדורגת רביעית גובה דמי ניהול מאוד נמוכים יחסית - 0.52% - אך מבקשת שיעור הוספה של 5% כדי להבטיח השקעה לטווח ארוך.

לכלל פיננסים קרן נוספת בקטגוריה, כלל השקעות, המדורגת שנייה וגובה דמי ניהול של 2.9%, ללא שיעור הוספה. "זוהי קרן יותר אגרסיבית, ולטווחים קצרים יותר", אומר גוברמן.

מי שסוגרת את הדירוג שלנו ל־18 חודשים - הראל פיא גמישה (היובל) - גבתה דמי ניהול גבוהים יחסית של 2.9%, אך השיגה תשואה שלילית בכל טווחי הזמן עם 19.7% מתחילת 2012, 47.7% ב־18 חודשים ו־32.5% בשלוש השנים האחרונות.

השורה התחתונה

בשלוש השנים האחרונות רק ארבע קרנות גמישות השיגו תשואה של יותר מ־20%. שבע קרנות השיגו תשואה שלילית בכל טווחי הזמן

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות