אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: פייסבוק יוצאת להגן על עובד שפוטר בגלל Like צילום: shutterstock

ארה"ב: פייסבוק יוצאת להגן על עובד שפוטר בגלל Like

עובד מדינה בווירג'ינה פוטר לאחר שעשה לייק ליריב של הבוס שלו. הנהלת פייסבוק התייצבה לימינו והצהירה שלייק הוא הבעת דעה - ולכן מוגן על ידי סעיפי חופש הביטוי שבחוקת ארצות הברית

08.08.2012, 10:54 | יוסי גורביץ
באופן חריג, יצאה פייסבוק השבוע להגנתו של אחד ממשתמשיה מול בית המשפט: הנהלת הרשת החברתית מסרה תצהיר שלפיו פיטוריו של דניאל ריי קרטר, סגן שריף מווירג'יניה - אינם חוקיים. מדוע? משום שהעילה לפיטוריו היתה לייק שעשה.

ראשית הפרשה ב-2009, כשקרטר עשה לייק לעמוד פייסבוק ששייך ליריבו של מעסיקו, במהלך קמפיין שערך היריב במטרה להיבחר לשריף. המעסיק של קרטר זכה לבסוף להישאר בתפקידו - ופיטר את סגנו זמן קצר לאחר מכן. עובדים נוספים במשרד השריף מסרו כי הבוס שמע על הלייק, הבינו את שעתיד לקרות ואף הזהירו את קרטר שימיו בעבודתו ספורים. 

עם זאת, בית משפט בווירג'יניה פסק באפריל כי פיטוריו של קרטר תקינים, משום שלייק אינו דיבור או טקסט ולכן לא מוגן בחוקי חופש הביטוי שבחוקת ארצות הברית. השופט סבר שהיות ומדובר בלחיצה על כפתור, זהו ביטוי עמדה "זניח" מכדי להיחשב לביטוי מוגן. קרטר הגיש ערעור על הקביעה - וגילה שלצידו התייצבה במפתיע, פייסבוק עצמה.

פייסבוק: לייק הוא ביטוי דעה - וראוי להגנה

הנהלת הרשת החברתית, שעד כה נמנעה בדרך כלל מלהתייצב בבית המשפט לצד משתמשיה הגישה תצהיר נגדי. לטענת החברה, הקלקת לייק היא ביטוי ומעידה על תמיכה - ולכן שקולה להדבקת סטיקר של מועמד פוליטי או שלט בחצר הבית. שתי דרכי ביטוי אלו נקבעו בעבר כמוגנות על ידי סעיפי חופש הביטוי.  

יצוין כי התייצבותה של פייסבוק לצד משתמש בנושא פוליטי חריגה במיוחד. החברה מעדיפה להמנע ממחלוקות, עד כדי כך שאם סטטוס בפייסבוק זוכה למספיק תשומת לב שלילית, הוא נמחק אוטומטית.

כתוצאה מכך, פייסבוק משמשת לעתים קרובות ככלי להשתקת דעות, ולא לחשיפתן. בעבר, עם זאת, נמנעה פייסבוק ממחיקת דפי שנאה, כולל קבוצות של מכחישי שואה, בתואנה שהיא מחויבת לשמירה על זכות הביטוי של מפעילי הקבוצות. פייסבוק מסירה בעקביות גם תמונות של הנקה, בתואנה שהן תמונות תועבה, ומסירה גם תמונות של פסלים המציגים עירום.

תגיות