אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה TED עושה לספרות העיון? צילום: cc-by Magnify.net

מה TED עושה לספרות העיון?

ולמה לא כולם מברכים על מהפכת ספרי ה־TED

09.08.2012, 08:20 | שיזף רפאלי

ספר הנייר המודפס ותחליפיו האלקטרוניים ממשיכים להתגושש. מחד גיסא, מדיום הנייר מסרב להיעלם. מי שהבטיחו את המשרד נטול הנייר עדיין לא קיימו, ואלה שניבאו את מותו של הדפוס חולקים בינתיים ספסל עם אלה שהפיצו את השמועות המוקדמות על מות שידורי הרדיו. יותר ספרים נמכרים מאי פעם, מדווחת לנו הסטטיסטיקה מנקודות המכירה. העיתונים ממשיכים לעניין מאוד את הציבור, גם אם כמה מהם מושכים תשומת לב בכך שהם מחולקים חינם.

מאידך גיסא, נסיגת הספר המודפס בהחלט ממשיכה. המסכים - של המחשב, הסמארטפון, הטאבלט והקורא האלקטרוני - ממשיכים לשמש כאמצעים חליפיים לקודקס הדפים הכרוך. רשתות חנויות הספרים האמריקאיות בורדרס וולדנבוקס קרסו בשנה שעברה, ו־686 סניפיהן נסגרו. סביבן נסגרו הרבה חנויות קטנות. השנה הופסקה ההדפסה של אנציקלופדיה בריטניקה, שתהיה נגישה רק ברשת, וגם איקאה שינתה את עיצוב הדגם הפופולרי ביותר של כונניות הספרים שלה, Billy, לטענתה כדי להתאימו לצורכי הקהל, שקורא פחות ספרים. גם אנשים כמוני, שרואים בספר המודפס שריד הולך ונעלם, וגם אלה שדבקים בו בסוג של פטישיזם מרגישים את ההכרעה ההולכת וקרבה.

החודש נורה מטח יריות חדש במערכה הקודרת, הפעם מכיוון האנשים שמאחורי מותג הכנסים וההרצאות חובק העולם TED. כנסי TED "המציאו מחדש" את הז'אנר של הרצאה קצרצרה בת 18 דקות או פחות, שמועברת בידי השמות הגדולים בתחומם ומעבירה רעיונות וחידושים בדרך נהירה ומסקרנת. ההשתתפות בכנסי TED יוקרתית, כרטיס הכניסה לאולם ההרצאות הפיזי יקר במיוחד - 6,000 דולר ויותר - ויותר ממיליארד צפיות באינטרנט בהרצאות השונות הפכו את המודל למושא לחיקוי, והולידו שורת כנסים מתחרים או "בהשראת TED" ושורת אתרים שמעבירים הרצאות ושיעורי אוניברסיטה.

הרצאה ב- TED, צילום: cc-by Magnify.net הרצאה ב- TED | צילום: cc-by Magnify.net הרצאה ב- TED, צילום: cc-by Magnify.net

מפיקי TED רתמו את הצלחת המותג שלהם כדי לחדש גם בשוק הספרים, והפיקו סדרת ספרים דיגיטליים קצרצרים מפרי עטי מרציהם. ה־TED Books התפתחו השנה לסוגה חדשה של ספרות עיון אטרקטיבית ומוכנה לעיכול מיידי, שכעת גם נמכרת דרך חנות האפליקציות של אפל. כמו עם ההרצאות, יש פה לא רק לידה של אפליקציה, App חדש, אלא ייסוד אמיתי של ז'אנר חדש. הסיסמה של TED היא "Ideas Worth Spreading", רעיונות ראויים להפצה. והספרים הצעירים האלה הם אכן צורה חדשה להפצה.

כל ההנחות המסורתיות על אופיו של ספר, מבנהו, אורכו ואורחותיו נפתחות, בסדרת ספרי TED, לבחינה מחודשת. לא רק שהספרים האלה קצרים הרבה יותר מספר מקובל - כ־20 אלף מילה במקום פי שניים ושלושה מכך. הם גם גורסים שספר יכול, ואף צריך, להכיל צלילים, וידיאו ושיח עם הקוראים, ממש בתוך עמודיו. גם המודל העסקי למכירת הספרים חדשני: אפל מאפשרים לעשות מינוי לכמה חודשים, ובמהלכו להחליף את הספרים במכשיר מדי שבועיים.

על כנסי TED נמתחה ביקורת רבה. יש שהאשימו את הכנסים, והז'אנר החדש כולו, בהיותם בידור קרקסי כמעט, שמכוון כולו כדי לגרום לאנשים להרגיש חכמים יותר, אך שבפועל אינו באמת מרחיב את הדעת ואינו מעמיק את ההבנה של רזי המציאות. TED, אומרים החריפים שבמבקרים, מרדד את השיח האינטלקטואלי. על ספרי TED החדשים תימתח אולי ביקורת דומה.

אבל יש סיבה להאמין שהחידוש שהם מביאים לעולם הספר יהיה עמוק וארוך טווח. ההשלכות לא ייפלו מהשינויים שהביאה הכריכה הרכה, או שהביא פורמט ההרצאות ה־TEDי עצמו. אולי אפילו יתקרבו לשינויים של המעבר ממגילה לספר כרוך.

המילים האחרונות נשמעות כמו חזון קצת מרחיק לכת, אז בואו פשוט נחכה ונבחן את האורך, התוכן, היכולות הטכנולוגיות ומודל ההפצה של הספרים שיתחילו לצאת בשנים הקרובות.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
רוב האנשים לא צריכים יותר מאשר "על קצה המזלג" - זה מספיק כדי לעורר ענין, ומי שרוצה להעמיק - תפאדל!
זו שיטה טובה במיוחד עם ילדים/בני נוער: צריך לחשוף אותם לדברים חדשים/מעניינים/מסקרנים, ועם האוכל יבוא התאבון. סקרנות היא הדבר הכי חשוב להעביר לדור הבא, וחוזר חלילה. רק הסקרנות מביאה להתפתחויות מדעיות - כל מה שצריך זה את הטריגר לשאלות: אבל למה? איך? מתי? באיזה אופן? והכי חשוב- "מה אם...?" אייזק אסימוב, סופר המד"ב וכותבם ועורכם של עשרות ספרי לימוד מדע לגילאי תיכון אמר פעם ש: "האמירה הכי מרגשת שאפשר לשמוע במדע, וזו שמבשרת את רוב התגליות, איננה אאוריקה!, כי אם "זה מוזר...." כל מה שאנחנו צריכים זה אנשים שירצו להגיע לרגע הזה, ו-TED מאד-מאד תורם לכך.
11.08.12
9.
צופה כבר שנתיים ב TED - טיפ לשיפור אנגלית בעזרת האתר
לדעתי זה אתר מדהים עם כל כך הרבה דברים מעניינים, יצירתיים, ופורצי דרך בתחומם! לכל דבר תמיד יהיו מתנגדים וזה בסדר. אני אישית משתמש בהרצאות גם לשיפור האנגלית. למי שרוצה - להלן הסבר איך לעשות את זה: כל ההרצאות מועברות באנגלית, וכמעט לכולם יש תרגום בכתוביות להרבה שפות, כולל אנגלית ועברית. אפשר לבחור את הכתוביות שמוצגות על הוידאו, ואפשר בנוסף להציג את כל הטקסט של הוידאו במלואו ע"י לחיצה על "show transcript". (וגם להעתיק אותו לוורד) אפשר לראות את ההרצאה פעם אחת עם כתוביות בעברית, פעם אחת עם כתוביות באנגלית, ופעם אחת בלי כתוביות, לשנות את הסדר של הפעמים או לקצר, כל אחד לפי מה שמתאים לו. אני שיפרתי מאוד את האנגלית שלי בעזרת האתר, ותוך כדי השקעה שהיא כיפית והרחבת הידע הכללי. בקיצור ממש מומלץ. בדף הראשי מוצגות ההרצאות הכי חדשות, לכן לפעמים אין להם עדין תרגום. תעשו חיפוש/מיון או כל דבר שיוציא אתכם מהדף הראשי ותקבלו הרצאות מתורגמות בטוח. דרך אגב התרגום לעברית נעשה ע"י ישראלים בהתנדבות (יש כמה שתרגמו ממש הרבה), ומגיע להם המון תודה על כך. שבוע טוב!
יהודה , צפון  |  11.08.12
6.
את כל הידע שלי בתולדות האומנות למדתי מספר אחד שקוראים לו "תולדות האונות למטומטמים"
יש אינציקלופדיה צרפתית של ספרים שטחיים בכל התחומים, שמתיימרים לכסות את כל מה שצריך לדעת בתחום מסוים le cons , המציאות היום מצריכה בעיקר את אותו הידע השטחי שכולם מסתייגים ממנו, הספרות העיונית לא תמות, גם לא בצורתה הקלאסית - היא רק משנה צורה.
עד היום חושבים שיש לי תואר  |  11.08.12
לכל התגובות