אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרסום ראשון - תביעה נגד ההסתדרות: "הבכירים הוציאו 24 מיליון שקל מכספי העמותות" צילום: אלכס קולומויסקי

פרסום ראשון - תביעה נגד ההסתדרות: "הבכירים הוציאו 24 מיליון שקל מכספי העמותות"

לאון מורוזובסקי, לשעבר יו"ר הסתדרות המעו"ף, וראש עיריית רמת השרון כיום יצחק רוכברגר, בראש רשימת הנתבעים בתביעה נגזרת. רשם העמותות בתגובה: "נחתמו מספר הסכמי פשרה במסגרתם התחייבו ההסתדרות וחלק מנושאי המשרה להחזיר לעמותות כ-1.28 מיליון שקל"

08.08.2012, 19:32 | מארק שון

למעלה מעשור מאז התרחשות האירועים בפרשת עמותות הסתדרות המעו"ף ובכיריה הנושא מגיע לבית המשפט. במסגרת תביעה שהוגשה שלשום (ג') לבית המשפט הכלכלי בתל-אביב, דורשת שולמית בן לביא, מזכירה רפואית בבית חולים בלינסון פ"ת, לאשר לה לנהל תביעה נגזרת נגד שורת הבכירים והבכירים לשעבר שקשורים לעמותות של ההסתדרות.

בין השמות מופיעים לאון מורוזובסקי, לשעבר יו"ר הסתדרות המעו"ף, גבע שגיא, מנכ"ל הסתדרות המעו"ף, רו"ח צבי ורדי ששימש כרואה החשבון בעמותות, ראש עיריית רמת השרון כיום יצחק רוכברגר ומרדכי גלר שהיה גזבר הסתדרות המעו"ף באותו הזמן. הטענה המרכזית במסגרת התביעה היא שאותם בכירים הוציאו 24 מיליון שקל מכספי עמותות שנועדו למימון השתלמויות לעובדי מדינה. התביעה הוגשה באמצעות עורכי הדין שחר הררי, ד"ר יוסף אהרונוסון וגל תורג'מן.

למרות הגשת התביעה, הנתון שבולט הוא חוסר הטיפול האישי על ידי משרד המשפטים, הפרקליטות ורשם העמותות. מדובר בפרשה שנחקרה על ידי המשטרה שאף המליצה לפרקליטות להגיש כתבי אישום, והפרקליטות מצידה הודיעה לפני למעלה משנה על כוונה להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע.

יצחק רוכברגר . כיום ראש עיריית רמת השרון, צילום: יובל חן יצחק רוכברגר . כיום ראש עיריית רמת השרון | צילום: יובל חן יצחק רוכברגר . כיום ראש עיריית רמת השרון, צילום: יובל חן

מהדו"ח האחרון שהוגש לרשם העמותות על ידי אחת מאותן שתי עמותות עולה, כי "הפרקליטות הודיעה על כוונתה להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע בעבירות שוחד כנגד 8 אנשים אשר חלקם חברי וועדים בעבר וחלקים חברי וועדים בהווה. לדעת יועצה המשפטי של העמותה אין בשלב זה כל השלכות להמשך פעילות העמותה".

9 עמותות שונות

הרקע לפרשה הוא שבשנים  2000-1998 הוקמו 9 עמותות שונות, מתוכן 2 רלוונטיות לתביעה - "העמותה לקידום מקצועי חברתי של הפקידים עובדי המינהל והשירותים" ו"עמותת הרשויות המקומיות".

העמותות עוסקות בארגון השתלמויות מקצועיות. בהסכם קיבוצי שנחתם באוקטובר 1999 בין מרכז השלטון המקומי, המוסדות להשכלה גבוהה, הסוכנות וקופת חולים כללית – לבין הסתדרות, התחייבו המעסיקים לשאת בהחזר דמי חבר שנתיים של העובדים שחברים בשתי עמותות, בסכום שעמד בשנת 2000 על סך 580 שקל לעובד כל שנה.

מהתביעה עולה כי מספר העובדים עליהם חל ההסכם הקיבוצי מונה כ-250 אלף עובדים, אך בפועל רק כ-95 אלף מקבלים החזר מהמעסיקים ולכן תקציב העמותות השנתי עמד על כ-50 מיליון שקל בשנה.

פעילות ההשתלמויות הועברה לטיפולה של חברה שכלל לא עסקה בנושא עד אז בשם רימונים. ב-2001 הוקמה חברת שחר און על ידי הסתדרות הפקידים שתפקידה הרשמי היה ביצוע פיקוח חשבונאי על הפעילות. מורוזובסקי, שגיא, גלר ויניב התמנו כדירקטורים בשחר און. "המטרה העיקרית לשמה הוקמה החברה היה כדי לשמש צינור לגזל כספי העמותות", נטען בתביעה.

"ההתקשרות נעשתה בדרך לא מקצועית ובניגוד לכללים"

הבסיס לתביעה הוא דו"ח שערך עו"ד אמיר איבצן עבור רשם העמותות ואומץ על ידי הרשם בשנת 2009. למרות הדו"ח הרשם לא נקט בהליכים להחזר כספים שהוצאו מהעמותות. "החקירה העלתה ממצאים חמורים בנוגע לאופן התנהלות העמותות, חברי הוועדים המנהלים של העמותות וראשי ההסתדרות הפקידים", נכתב באותו הדו"ח, "קבלת ההחלטה על ההתקשרות עם חברת רימון דווקא על ידי יו"ר הסתדרות הפקידים מורוזובסקי, בהמלצת רוכברגר, נעשתה בדרך לא מקצועית ובניגוד לכללים בסיסיים של מנהל תקין ובאופן המעלה שאלות כבדות בנוגע למניעים".

בתביעה נתב כי "הסתדרות הפקידים וראשיה ראו בעמותות ונכסיהן כמקור למשיכת כספים". אחת ההמלצות בדו"ח היתה לגבות מחברי הוועדים המנהלים ונושאי תפקידים אחרים את כל ההפסדים והנזקים שנגרמו לעמותות, בגובה למעלה מ-15 מיליון שקל. בנוסף הומלץ להעביר את הדו"ח למשרד האוצר, משטרת ישראל (במסגרת חקירה שכבר נפתחה באותו הזמן), לרשות המסים לבחינת חשדות לעבירות מס.

לאון מורוזובסקי, לשעבר יו"ר הסתדרות המעו"ף, צילום: אלכס קולומויסקי לאון מורוזובסקי, לשעבר יו"ר הסתדרות המעו"ף | צילום: אלכס קולומויסקי לאון מורוזובסקי, לשעבר יו"ר הסתדרות המעו"ף, צילום: אלכס קולומויסקי

נכון להיום העמותות ממשיכות לפעול. מהדו"חות שהוגשו לרשם העמותות לגבי 2010 עולה כי בינואר אותה שנה נחתמה תוכנית הבראה במסגרתה מונה עו"ד טל אליאסף כגורם מלווה לצורך וידוא תיקון הליקויים, ובהסכמה עם רשם העמותות מונה עו"ד אבי שץ לצורך בדיקת האפשרות להגשת תביעות משפטיות נגד נושאי המשרה שכיהנו בעבר בעמותות.

עו"ד שץ עצמו סירב להגיב לכתבה. בדו"ח של העמותה נכתב כי "ב-4 במאי 2011 התקבלה טיוטת חוות דעת משפטית מעו"ד שץ לעניין סיכויי הגשת התביעה. בהקשר לכך מתנהל משא ומתן לסיום ההליכים". בתביעה שהוגשה שלשום נטען, כי עו"ד שץ קבע באותו הדו"ח כי "יש להגיש תביעות אישיות כנגד נושאי המשרה שהוציאו כספים וגזלו את כספי העמותות, אולם העמותות גנזו את הדו"ח".

מהפרקליטות לא נמסרה תגובה באשר להגשת כתבי אישום.

מההסתדרות המעו"ף נמסר: "טרם קיבלנו את כתב התביעה וכאשר נקבלו נלמד את הנושא ונגיב בצורה מסודרת בבית המשפט".

מרשם העמותות נמסר: "בעקבות הממצאים שנתגלו בדו"ח החקירה שנערך לעמותות לקידום מקצועי, הוחלט על ידי רשם העמותות על ביצוע תוכנית הבראה מקיפה אשר נמשכה כשנתיים. הרשם מינה לעמותות גורם מלווה חיצוני, אשר ערך במסגרת תוכנית ההבראה, פעילות נרחבת לתיקון הליקויים שנמצאו במסגרת דו"ח החקירה ובכלל זה גובשו נהלים, תקנונים ותוכניות למניעת ניגודי עניינים ולהגברת השקיפות בעמותות.

"בניגוד לאמור בפנייה, פעל הרשם באמצעות הגורם המלווה ובשיתוף העמותות, להחזר הכספים אשר הוצאו מהן שלא כדין. במסגרת פעילות זו נחתמו מספר הסכמי פשרה במסגרתם התחייבו ההסתדרות המעו"ף וחלק מנושאי המשרה אשר כיהנו בעמותות בתקופות הרלוונטיות, להחזיר לעמותות סכום כולל של כ -1.28 מיליון שקל, אשר חלקו הארי כבר הועבר לעמותות.

אשר לחקירת המשטרה, יש לפנות אליה בשאלה זו".

תגיות