אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לרשות ההגבלים במאבק נגד הבנקים צילום: עמית שעל

מכה לרשות ההגבלים במאבק נגד הבנקים

רשות ההגבלים קבעה ב־2009 כי הבנקים הגדולים חלקו מידע על עמלות, ופירטה שלושה סוגים "כדוגמה בלבד". ל"כלכליסט" נודע שבית הדין להגבלים החליט שעמלות אלו ישמשו בסיס להמשך הדיון. כעת הממונה הודיע לבנקים על שימוע נוסף

08.08.2012, 21:07 | מארק שון

קביעת הממונה על הגבלים עסקיים מ־2009 בנוגע להעברת מידע בין הבנקים על עמלות שונות, תוגבל לשלוש עמלות בלבד - כך עולה מהחלטת בין הדין להגבלים שהותרה לפרסום אתמול. בעקבות החלטת בית הדין, הממונה על ההגבלים מנסה להרחיב את הקביעה והוציא השבוע הודעות לכל הבנקים על שימוע נוסף.

הרשות הגישה תשובה במסגרת ההליך המשפטי החסוי שמתנהל בימים אלה בבית הדין להגבלים, שבה הוסיפה הרשות עוד שלוש עמלות ושש דוגמאות נוספות להעברת מידע בין הבנקים. בית הדין קיבל את עמדת הבנקים והורה למחוק את כל האלמנטים שנוספו.

מדובר לכאורה בהצלחה לבנקים על חשבון המהלך של הרשות. במסגרת הקביעה מאפריל 2009 של הממונה על ההגבלים לשעבר, רונית קן, פורטו שלוש עמלות: משפחת העמלות בגין עריכת מסמכים משפטיים, עמלת הקצאת אשראי ועמלות בגין מסחר בניירות ערך זרים. אך לפני כל אלה נכתב בקביעה כי מדובר רק ב"מספר דוגמאות להמחשת הדברים".

סניף של בנק דיסקונט בת"א, צילום: עזרא לוי סניף של בנק דיסקונט בת"א | צילום: עזרא לוי סניף של בנק דיסקונט בת"א, צילום: עזרא לוי

קביעה דרמטית של הממונה

 

בחלקים שהוגשו לבית הדין ונמחקו כעת קיימות ראיות נוספות שהרשות רצתה להגיש בעניין העברות מידע על סגירת סניפים יום בשבוע, העברות מידע בנוגע לעמלות במגזר העסקי (בעוד שהקביעה עסקה רק בלקוחות פרטיים), ובהעברות מידע בענייני רגולציה. "הקביעה חייבת להתייחס לעניינים קונקרטיים, שאם לא כן אין בידי הבנקים יכולת להתגונן", קבעה השופטת נאוה בן אור. "בהצגת הדוגמאות שנבחרו הצביעה הממונה את גדרי הקביעה".

הממונה אמנם כתבה כי מדובר בדוגמאות להמחשה בלבד, אבל מההתנהלות שלה ברור כי הקביעה "אינה יכולה לעמוד על אמירות כוללניות המופיעות בה", כפי שכותבת השופטת. המסקנה של בית הדין היא שאי אפשר לכלול טענות וראיות לעמלות ועניינים נוספים שלא הוזכרו בקביעה ובשימוע שקדם לקביעה.

הרקע להליכים הוא הקביעה הדרמטית של הממונה על ההגבלים לשעבר על העברת מידע בין הבנקים על עמלות. הממונה קבעה כי התקיימו הסדרים כובלים בין חמשת הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי - בכל הנוגע לעמלות מסוף שנות ה־90 ועד 2004. החקירה שהתנהלה בעניין היתה המקיפה ביותר של הרשות.

הגישור נכשל

הבנקים הגישו ערעור על הקביעה לבית הדין להגבלים, ובחודש מאי בשנה שעברה עבר התיק לגישור, בהמלצת השופטת בן אור. "כלכליסט" חשף בסוף 2011 כי המגשר בתיק, יהונתן עדיאל, העביר במסגרת הדיונים ביקורת על הקביעה ואמר כי "קן הלכה רחוק מדי עם הקביעות ובלי מספיק ראיות". התיק חזר לבית הדין לאחר שהצדדים לא הגיעו להסכמות במסגרת הגישור וכעת הנושא נבחן על ידי בית הדין להגבלים.

את עוצמת ההדים של הקביעה מ־2009 הרגישו הבנקים לראשונה בנובמבר האחרון, אז היועץ המשפטי לממשלה הפך את קביעתו הראשונית ותמך בתביעה ייצוגית בגובה 7 מיליארד שקל שאושרה ב־2008 נגד הבנקים הגדולים. עמדת היועץ שנחשפה ב"כלכליסט" הוגשה לעליון לקראת הכרעה עקרונית מול הרכב מורחב של שבעה שופטים. בחוות הדעת של היועמ"ש נכתב: "קביעת הממונה מהווה גורם מצרפי, באופן המצדיק אישורה של הגשת תובענה ייצוגית". מרשות ההגבלים נמסר: "החלטת בית הדין קובעת שלגבי חלק מהעברות המידע לא ניתנה לבנקים זכות שימוע, אך היא לא מתייחסת לקביעה".

תגיות