אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון: חינוך חינם לא כולל מימון מלא של הסעות תלמידים צילום: שאטרסטוק

העליון: חינוך חינם לא כולל מימון מלא של הסעות תלמידים

הרכב של שלושה שופטים המליץ למשרד החינוך לעגן הסדר מפורש ומפורט על סמך מדיניות ברורה באשר להשתתפותו במימון ההסעות, לצד הרשויות המקומיות וההורים

12.08.2012, 12:56 | מארק שון

הזכות לחינוך חינם אינה כוללת מימון מלא של עלויות הסעת התלמידים לבית הספר - כך קבע היום (א') הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט העליון, אשר המליץ למשרד החינוך לעגן הסדר מפורש ומפורט על סמך מדיניות ברורה באשר להשתתפות משרד החינוך, הרשויות המקומיות וההורים במימון הסעות תלמידים לבית הספר.

הנושא הגיע לדיון בעליון בעקבות ערעור של ועד ההורים של היישובים בנימינה וגבעת עדה על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה מינואר האחרון לדחות את עתירתם. ההורים דרשו מימון מלא של הסעות תלמידי בית הספר "אורט בנימינה" המשמש כחטיבת ביניים ותיכון.

במקרה של בנימינה, בית הספר נמצא לצד הכביש מבנימינה לזכרון-יעקב, ועד שנת 2009 שירת את חמשת היישובים שנכללו ב"איגוד ערים לחינוך השומרון". ההסעות אליו מומנו במשותף על-ידי משרד החינוך (80% מהסכום) והיישובים, כך שהורי התלמידים לא נדרשו להשתתף בתשלום. הבעיה החלה בשנת 2009 כאשר פורק האיגוד, אז נדרשו ההורים להשתתף בתשלום של 780 שקל לתלמיד (בשנה האחרונה הסכום קפץ כבר ל-975 שקל).

תלמידים (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק תלמידים (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק תלמידים (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

ההורים טענו בבית המשפט העליון כי חובת משרד החינוך והרשות המקומית לממן באופן מלא את מערך ההסעות לבית הספר במקום שבו בית הספר איננו נגיש לתלמידים, וזכות זו נובעת מהזכות לחינוך חינם.

חוזר מנכ"ל משרד החינוך קובע את הגבולות הגיאוגרפיים של המימון, במסגרתו נקבע כי מרחק של 2 ק"מ עד כיתה ד' ושלושה ק"מ מכיתה ה' ומעלה יצדיק השתתפות בהוצאות ההסעה.

השופט נעם סולברג דחה את הערעור וכתב בפסק הדין, כי "הזכות לחינוך חינם איננה כוללת זכות למימון תחבורה לבית הספר. התקנות אינן מחייבות את הרשויות לממן את העלות הכרוכה בהנגשת בית הספר לתלמיד, להבדיל מן החובה לדאוג כי תתקיים נגישות. חוזר המנכ"ל...איננו נוקב בשיעור השתתפות".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
זו מכה כלל ארצית
אנחנו גרים במושב,שההסעה ממנו היא למושב ניר צבי עד כתה ח'. מעבר לכך אנחנו שוייחנו לאזור ראשל"צ,שם זה חטיבה וגמניסה. היוצאים לתיכונים בתל אביב זכו להסעות חינם עד לשנת 2010 . אם אני רוצה שילדי יקבלו בי"ס ברמה יותר טובה מראשל"צ - זה יעלה לנו בנסיעות. אין מימון וכאן מגיעים הלבטים. זה מחיר כבד הנסיעות באוטובוס,ואצלינו זה במרחק 2 קווים שונים שצריך לקחת וזה אומר לצאת מאוד מוקדם בבוקר.צריך לקום ב-6 בבוקר.בהסעה גם היה נחסך זמן יקר. לדעתי זה מתפקידה של המדינה/מועצה מקומית לדאוג לתקציב כדי שילדינו יקבלו חינוך. לא די שהספרים כל כך יקרים?? (גם על זה הרי אין פיקוח ונראה אם השנה יעמדו בהחלטה שלא לא מחליפים כל שנה מהדורה...)לא די שמשרתים בצבא במיטב שנותיהם ובכמעט בחינם?? לא די ששכר הלימוד באוניברסיטה יקר?? איך אנחנו אמורים לעזור להם אח"כ כשירצו להתחיל חיים עצמאיים?? ואנחנו אכן רוצים שילמדו טוב.לא רק שילכו לבי"ס שיעשה להם בייבי סיטר.אז כשכבר יש הורים שמוכנים שילדיהם ישקיעו - הם עצמם שוקעים.
גבי , משמר השבעה  |  13.08.12
2.
בירושלים, שכ' רמות, שהיא השכונה הגדולה בארץ
בוטלו כל ההסעות על חשבון היעריה, וילדים קטנים נאלצים להגיע לביה"ס ולחזור ממנו ברגל, כאשר החרחקים בתוך השכונה עולים על 2-3 ק"מ. חלק גדול מהתלמידים מגיע מהצד הצפוני, זאת אומרת נאלץ לחצות את רח' גולדה מאיר, שהוא כביש מסוכן מאוד, אחד משיאני תאונות הדרכים הקטלניות העירוניות. ניר ברקת, שמשקיע המון בחינוך ובפיתוח בעיר, סגר את הברז להסעות.
שניר , רמות, ירושלים  |  12.08.12