אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשי המחוזות בלשכה לנאמן: לשקול השעייה זמנית של אלשיך צילום: עמית שעל

ראשי המחוזות בלשכה לנאמן: לשקול השעייה זמנית של אלשיך

מבקשים משר המשפטים להעביר את הטיפול בעניינה של השופטת לוועדה לבחירת שופטים, או שיגיש נגדה קובלנה לביה"ד המשמעתי של השופטים

13.08.2012, 08:24 | משה גורלי

ראשי חמשת המחוזות בלשכת עורכי הדין פנו לשר המשפטים יעקב נאמן כדי שיפעיל את סמכותו ויעביר את הטיפול בעניינה של השופטת ורדה אלשיך לוועדה לבחירת שופטים, או שיגיש נגדה קובלנה לבית הדין המשמעתי של השופטים. "עם הגשתה של קובלנה כאמור, מן הראוי שתפנה לכב׳ הנשיא בבקשה שישקול השעיה זמנית של כב׳ השופטת", מייעצים ראשי המחוזות לשר.

המהלך מבטא את מורת הרוח מהתגובה המתונה של נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס - להסתפק בנזיפה חמורה. "על השר להפעיל את שיקול דעתו באופן עצמאי... לשר יש סמכות מקבילה לזו של כב׳ הנשיא, והוא רשאי, ואף מחויב, לשקול עשיית שימוש בסמכות זו במנותק מהחלטתו של כב׳ הנשיא...", מזכירים ראשי המחוזות לשר שביכולתו לפעול גם בניגוד לדעת הנשיא.

השופטת ורדה אלשיך, צילום: אלכס קולומויסקי השופטת ורדה אלשיך | צילום: אלכס קולומויסקי השופטת ורדה אלשיך, צילום: אלכס קולומויסקי

במכתב הם מפרטים את הפגמים בהחלטת גרוניס. למשל, את ניסיונו לחלץ הקלות לאלשיך מדוח הנציב גולדברג. גרוניס הסיק שאלשיך אמנם תיקנה את הפרוטוקול שלא כדין, אבל באופן המשקף את המציאות. "הוא (גרוניס – מ.ג.) מסיק שהשינויים מהווים 'תיקוני אמת'. ואולם קריאה מדוקדקת בהחלטת הנציב מגלה שלא כך הם פני הדברים", כותבים ראשי המחוזות. לעניין העדר ההמלצות בדוח גולדברג הם כותבים: "אין להבין את היעדרן של המלצות כאלה מהחלטת הנציב כ'הסדר שלילי', כאילו הנציב אינו רואה הצדקה לנקיטת צעדים כאמור".

יעקב נאמן, שר המשפטים, צילום: מיקי אלון יעקב נאמן, שר המשפטים | צילום: מיקי אלון יעקב נאמן, שר המשפטים, צילום: מיקי אלון

המכתב מפרט את התוצאות הקשות מהטיפול המרוכך: פגיעה קשה באמון הציבור במערכת השיפוטית ופגיעה בערך השוויון – הטיפול באלשיך, אל מול החומרה שבה טופלה בעבר השופטת הילה כהן שהודחה בידי הוועדה לבירת שופטים.

ראשי המחוזות מסיימים בגינוי החלטתה של השופטת אלשיך, בתיק שנדון בפניה בשבוע שעבר ובו התייחסה לפרשה: "במסגרתה הגדישה כב' השופטת את הסאה והגדירה את דו"ח הנציב בלא פחות מ"עורבא פרח". כל מילה נוספת בעניין מיותרת!".

שר המשפטים, לפי הנאמר במכתב, ממתין לחוות דעת של היועצת המשפטית של משרד המשפטים עו"ד לאה רקובר. חוות הדעת טרם הוכנה, אולם ההערכה היא שהשר נוטה לאמץ את מסקנותיו של הנשיא גרוניס ולא להחמיר את הטיפול בשופטת. השר ומשרד המשפטים בחרו שלא להגיב לדברים.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
פגיעה באמון הציבור במערכת המשפט - האמנם ?
טועים חבריי הנכבדים ראשי המחוזות באומרם כי הטיפול בתלונה על השופטת אלשיך הוא פגיעה באמון הציבור במערכת השיפוט . אין פגיעה באמון במקום בו האמון לא קיים. חבריי ראשי המחוזות צריכים היו ללמוד את תגובתי המקצועית ולהסיק ממנה כי הם עצמם לא מיצו את ההליכים השיפוטיים ואל להם לבוא בטרוניה כלפי שר המשפטים. עליהם מוטלת החובה לעשות ואל להם לגלגל חובה זו לפתחו של שר המשפטים אשר אימץ את מסקנותיו של נשיא בית המשפט העליון. שר המשפטים לא יכול גם אם רצה לפעול בניגוד למסקנותיו של נשיא בית המשפט העליון. לכן , פתוחה בפני חבריי ראשי המחוזות הדרך אל הממונה על המשמעת בשירות המדינה. החוק לא מקנה ולא מעניק חסינות לשופט בפני הליכים על פי הדין המשמעתי שמקורו בחוק שירות המדינה (משמעת). אין בחוק זה הוראת חסינות. הוראת החסינות חקוקה רק בחוק העונשין ובפקודת הנזיקין וזהו זה. אשר להכללה בדברי חבריי ראשי המחוזות : " מערכת השיפוטית " היה עליהם לאבחן בין אמון הציבור בשופטים לבין אמון הציבור במערכת המשפט. ( ראה האבחנה בספרו של הפרופ. ברק שופט בחברה דמוקרטית.). שופטים באים ושופטים הולכים אך בתי המשפט נשארים. אם וכאשר אזרחי המדינה יאבדו את אמונם במערכת המשפט קרי בבתי המשפט , להבדיל מאיבוד האמון בשופטים , אזי זה סופה של מערכת הממשל הדמוקרטית כלומר ממה שנשאר ממנה אחרי הרחבת סמכויות ראש הממשלה . חברים יקרים פרשת אלשייך מתגמדלנוכ ההשתלטות הדיקטטורית של נתניהו על הכנסת ועל הממשלה באמצעות השינוי לכאורה בתקנון לפיו הוא יוכל לקבל החלטה בטלפון על פתיחה במלחמה . להבנתי הצנועה התגובה לשינוי זה היא אחת בלבד - התקפת רקטות אר. פי גי. או , שבית המשפט העליון יחרוג ממנהגו ויחליט כי העניין שפיט ואין לראש הממשלה סמכות כזו ועליו לקיים דיון מדיני בכנסת על יציאה למלחמה יזומה מבלי שמתקיים איום ממשי וודאי על מדינת ישראל. במיוחד כאשר כל המטה הכללי של צהל מתנגד למלחמה. חברים אנו נהיה עדים להמשכו של המהלך הדיקטטורי הזה בהכרזה על מי שיחליף את השר וילנאי. באופן חשוד שומרים על זהותו בסוד למעט חשיפת העובדה כי הוא אישיות צבאית בכירה. כלומר - לא העורף מעניין את נתניהו אלא צירופו לממשלה של קצין בכיר התומך בו ביציאה למלחמה. זאת הפיכה במלוא מובנה של המילה ונגד הפיכה מגיבים בדרכים המוכרות לנו...... שלום חבר ....
עו"ד נפתלי גור אריה , תל אביב  |  13.08.12
לכל התגובות