אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חיכינו לשווא לשינוי תפיסתי מצד הממשלה"

"חיכינו לשווא לשינוי תפיסתי מצד הממשלה"

לדברי השמאי הממשלתי, "אנשים שחיכו עד אותם ימים לשינוי תפיסה מצד הממשלה שיביא לשינוי במצב השוק, הבינו בעקבות הדיון בדו"ח כי המתנתם היתה לשווא"

13.08.2012, 08:35 | שי פאוזנר ודותן לוי

אם לשפוט על פי דבריו של השמאי הממשלתי טל אלדרוטי, הרי ששינוי המגמה במחירי הדירות ברבעון השני של 2012 נובע ראשית כל מהתנהלותה של הממשלה בתחום הדיור. בשיחה עם "כלכליסט" אמר אלדרוטי אתמול כי קו השבר הבולט ביותר שאפשר לסמן בעניין המחירים נקבע בסוף מרץ, כשדיוני הממשלה על פרק הנדל"ן בדו"ח טרכטנברג לא הניבו כל בשורה.

"אנשים שחיכו עד אותם ימים לשינוי תפיסה מצד הממשלה שיביא לשינוי במצב השוק, הבינו בעקבות הדיון בדו"ח כי המתנתם היתה לשווא", אומר השמאי. "הממשלה, שהרי לא יכולה להשפיע על צד הביקוש לדירות, יכולה להשפיע על השוק על ידי הסטת ביקושים לפריפריה או על ידי סבסוד הענף בדרכים שונות. בעניין הראשון אפשר רק בעקיפין להשפיע על הביקוש, למשל באמצעות השקעות בתשתית בפריפריה. אלה דברים שקורים עכשיו, אבל נראה את השפעתם בעוד זמן רב. לכך אפשר להוסיף גם את התוכנית לפינוי מחנות צה"ל שקורמת עור וגידים, אך תשפיע על הענף בעוד זמן רב עוד יותר".

במקביל אומר אלדרוטי: "הממשלה יכולה לסבסד את הדיור על ידי הפחתת מחירי קרקע במקומות מסוימים ומתן הקלות ליזמים. אלה דברים שאני בספק אם יקרו עכשיו, כיוון שנכנסנו לתקופת קיצוצים עמוקים כל כך בתקציב".

אופיר גרינברג, מנכ"ל חברת אזורים, מחברות הבנייה לדיור הגדולות במשק, התייחס אתמול גם כן לנתונים וטען כי אין פתרונות קסם לבעיות. לדעתו, "הפתרון למשבר בשוק הנדל"ן טמון בפיתוח התשתיות לפריפריה ובשיפור הנגישות התחבורתית, שיסייעו בפיזור נכון של האוכלוסייה". לאור זאת, הוא סבור כי הפרסום המדאיג ביותר של הימים האחרונים הוא על כוונת האוצר להקפיא את תוכנית פיתוח התשתיות בפריפריה.

"בשנתיים האחרונות אנו עדים לגידול בביקושים בערים כמו אשקלון, יבנה ורחובות, וביישובים לאורך כביש 6. זוגות צעירים מוכנים לצאת מחוץ לתל אביב, והממשלה יכולה לעודד את המגמה על ידי שיפור הנגישות ליישובים ויצירת אלטרנטיבה לאזורי הביקוש".

מי שמתקשים לקבל את הנתונים החדשים שפורסמו אתמול הם הבנקים: גורם בכיר בענף הבנקאות אמר אתמול ל"כלכליסט" כי קשה לומר שבניתוח של הבנקים המגמה הנתפסת היא שאנו נמצאים בשוק עולה. "אני לא רואה עלייה. ברבעון השני, המצב אולי אפילו הפוך. הנתונים שעליהם מדווחים משרדי הממשלה הם כל כך בשוליים שקשה להתייחס אליהם ברצינות", אמר הגורם.

לדבריו, ניתן לומר היום כי הקונים שהמתינו בציפייה לירידות מחירים משמעותיות חזרו אל השוק בהדרגה, וכיום המכירות סבירות בעיקר בקצב הבנייה. עם זאת, לדבריו, מי שעדיין יושבים על הגדר בצורה מובהקת הם דווקא היזמים, שרוצים למכור ומנסים לשכנע את הקונים שהכל בסדר.

תגיות