אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": נתניהו רוצה לבטל את סמכויות רשות החברות ולהעבירן לחשכ"ל צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": נתניהו רוצה לבטל את סמכויות רשות החברות ולהעבירן לחשכ"ל

ראש הממשלה שוקל ביצוע רפורמה לביטול רשות החברות הממשלתיות והעברת תכניה וסמכויותיה לחשב הכללי, כדי לקדם הפרטת חברות ממשלתיות כמו תעש, תע"א ורפאל. שטייניץ מתנגד, באגף התקציבים תומכים. גורם באוצר: "ההפרטות יכניסו מיליארדים"

13.08.2012, 07:00 | הדר קנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוקל את אפשרות ביטולה של רשות החברות הממשלתיות שבמשרד האוצר והעברת תכניה וסמכויותיה לתוך החשב הכללי. כך נודע ל"כלכליסט". הסיבה היא שראש הממשלה נחוש לעשות רפורמה ברשות החברות כדי לקדם הפרטות של חברות ממשלתיות כגון תע"ש (שכבר בהליך מתקדם), התעשייה האווירית, רפאל, רכבת ישראל, מעצ, מקורות ועוד.

לרפורמה המיועדת מתנגדים באופן תקיף שר האוצר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האוצר דורון כהן ששימש עד סוף יוני בתפקיד (מאוקטובר 2009). עתה ממלא את מקומו רוני פרידמן. עם זאת לא כל צמרת האוצר מתנגדת למהלך, כאשר ברפורמה תומכים הממונה על התקציבים באוצר גל הרשקוביץ והחשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו.

מיכל עבאדי בויאנג מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר | צילום: אוראל כהן מיכל עבאדי בויאנג

"זה גוף אנכרוניסטי"

גורם בכיר באוצר הסביר ל"כלכליסט" מדוע הצעד נשקל: "רשות החברות הוא גוף אנכרוניסטי, כאשר מי שמנהל את נכסי המדינה בפועל הוא החשב הכללי. יש חברות שההפרטה שלהן מתבקשת: תעש, התעשייה האווירית, מעצ ועוד. יש נכסים ולא קורה כלום - למה לא מפריטים?".

הגורם המשיך: "המטרה של המהלך היא הפרטה של כל החברות הממשלתיות, זאת כיוון שאנחנו בתקופה לא קלה וצריך כסף. מהלך כזה יכניס מיליארדי שקלים לקופת המדינה בתמורה למניות. זה יעיל וממצה את נכסי המדינה מבחינה כלכלית".

על פי הגורם, הסיבה להעביר את הרשות לתוך החשב הכללי היא מעמדם של שני הגופים: "רשות החברות הממשלתיות היא אגף דרג ב' באוצר בעוד החשב הכללי הוא אגף חזק ומקצועי. מדובר בנכסים של אזרחי ישראל ואין סיבה שהם ינוהלו בצורה לא יעילה. לאגף החשב הכללי יש קבלות בניהול נכסי המדינה - הוא הנפיק בעבר את מניות הבנקים". הגורם מדבר על מכירת מניות הבנקים באוקטובר 2010 בניצוחו של שוקי אורן החשב הכללי דאז, שהביא למכירת חלק ניכר ממניות הבנקים שהיו אז בידי המדינה, מלוא מניות בנק דיסקונט (25%) תמורת יותר מ־1.8 מיליארד שקל, ו־5% ממניות בנק לאומי בתמורה ל־1.3 מיליארד שקל.

ועדת האיתור תחוסל

ברגע שיסכימו הצדדים על המהלך הוא יצטרך לעבור תהליך חקיקתי בכנסת. מבחינה טכנית הכוונה היא להעביר את אנשי הרשות לאגף החשב הכללי.

בעיה נוספת שתצטרך להיפתר היא קיומה של הוועדה לאיתור מנהל רשות החברות הממשלתיות. בימים אלו מחפשת ועדת איתור מנהל קבוע לרשות החברות הממשלתיות, כיוון שדורון כהן משמש בתפקיד כפול: מנהל רשות החברות ומנכ"ל האוצר החל מאוגוסט 2011. על פי הגורם הבכיר: "זו המלחמה כעת. צריך לחסל את ועדת האיתור ולהתחיל בהליך איחוד האגף, הבעיה ששטייניץ מתנגד".

בלשכת ראש הממשלה ובמשרד האוצר סירבו להתייחס לנושא.

תגיות