אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירי תעשיית ההון סיכון חוזים 10 אקזיטים בחצי השנה הקרובה איור: ליאב צברי

בכירי תעשיית ההון סיכון חוזים 10 אקזיטים בחצי השנה הקרובה

סקר שערכה חברת דלויט בריטמן אלמגור זהר מראה מגמה של פסימיות זהירה בקהילת ההון סיכון הישראלית. רק 10% מהבכירים סבורים שיחול שיפור במצב הכלכלי בישראל

14.08.2012, 12:20 | מאיר אורבך

בכירי תעשיית ההון סיכון בישראל מצפים לראות בחצי השנה הקרובה 10 אקזיטים, לכל היותר, בהיקף של למעלה מ-25 מיליון דולר לכל אקזיט. כך עולה מסקר ה-VC Indicator לרבעון השני של שנת 2012, שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט בריטמן אלמגור זהר.

הסקר נערך בקרב מנהלים ושותפים בקרנות ההון סיכון בישראל. 59% מהמשיבים מאמינים שנראה לפחות שישה עד עשרה אקזיטים בסדר גודל שצוין, ו-41% מהמשתתפים צופים שנראה עד חמישה אקזיטים בהיקף של למעלה מ-25 מיליון דולר.

נושאים עיניים אל המדען הראשי

מהסקר עולה כי מסתמנת פסימיות זהירה בקרב בכירי קהילת ההון סיכון בישראל, בפרט לגבי המצב הכלכלי. כשליש מהמשיבים סברו שהמצב יחמיר בששת החודשים הקרובים, 64% מהמשיבים אמרו שהמצב ישאר כפי שהוא ואילו פחות מ-10% מהמשיבים סבורים כי יחול שיפור.

המדען הראשי, אבי חסון. עד כמה ישפיע על צמיחת ההייטק?, צילום: טל שחר המדען הראשי, אבי חסון. עד כמה ישפיע על צמיחת ההייטק? | צילום: טל שחר המדען הראשי, אבי חסון. עד כמה ישפיע על צמיחת ההייטק?, צילום: טל שחר

עוד עולה כי תעשיית ההון סיכון מכירה בתפקידה של המדינה בכלל והמדען הראשי בפרט בכל הנוגע לעידוד היזמות הטכנולוגית בישראל. 82% מהמשיבים רואים בגורמים אלה מקור לעידוד היזמות, 36% מאמינים כי תקציב המדען הראשי מהווה אבן יסוד ביזמות הטכנולוגית בישראל וכי קיצוץ בתקציב המדען יפגע בה קשות. זאת, לצד 46% מהמשיבים, אשר סבורים שקיצוץ בתקציב המדען הראשי אמנם יפגע ביזמות המקומית במידת-מה אך לא יסב נזק משמעותי.

השוק בארה"ב מתחזק. ובסין?

נתון נוסף המעיד על זהירות בכירי תעשיית ההון סיכון בישראל הינו התחזקותה של צפון אמריקה כשוק יעד עבור חברות פורטפוליו של קרנות הון סיכון. 95% מהמשיבים רואים בצפון אמריקה כשוק יעד מרכזי. עלייה של 12% מהרבעון הקודם. לעומת זאת, מסתמנת ירידה בתפיסת מערב אירופה וסין כשווקי יעד. 43% מהמשיבים רואים במערב אירופה כשוק יעד מרכזי ו-19% בלבד רואים את סין ככזה - ירידה של 13% ו-16% בהתאמה.

לדברי רו"ח טל חן, שותף וראש מגזר ההיי-טק בפירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט בריטמן אלמגור זהר: "ההיי-טק הישראלי ממשיך לראות במערב את שוק היעד המרכזי. הקושי לבנות מערך שיווק ומכירות ולקדם תהליכים מול השוק במזרח אסיה, משפיע וימשיך להשפיע על ביצועי החברות, בפרט בתקופה בה המערב חווה האטה ומיתון כה משמעותי".

צמיחה שתימשך, או מגמה זמנית?

השינויים שמאפיינים את שוק ההון המקומי והשפעתם על חברות הטכנולוגיה הישראליות, נמדדו אף הם בסקר ומשקפים מגמה חיובית. על פי ממצאי הסקר, כ-50% מבכירי התעשייה בישראל מאמינים כי העובדה שהשווי המצרפי של חברות טכנולוגיה ישראליות במדד ת"א 25, עולה על 25 מיליארד שקלים, מהווה ביטוי לפריחת השוק  והם צופים שהמגמה תימשך. לעומתם 24% מהמשיבים סבורים שזוהי מגמה זמנית וחולפת.

מהסקר עוד עולה, כי קיימת תמימות דעים בקרב תעשיית ההון סיכון בנוגע להשפעתם של הקמת מרכזי פיתוח בישראל על ידי חברות בינ"ל. אף לא אחד מהמשיבים מאמין שפתיחת מרכזי פיתוח זרים, בעקבות תהליך רכישת חברות הזנק ישראליות, יפגע ביזמות הטכנולוגית הישראלית. יתרה מכך, 50% מהמשיבים אמרו שפתיחתם של מרכזים אלו תאיץ את ההתפתחות הטכנולוגית.

תגיות