אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר באוצר: "לוחות זמנים הם אילוץ שאנו צריכים להסתדר איתו" צילום: אביב חופי

בכיר באוצר: "לוחות זמנים הם אילוץ שאנו צריכים להסתדר איתו"

אמש פורסם "בכלכליסט" כי דיוני התקציב יידחו לאחר החגים. שלי יחימוביץ': "שיא חדש של רשלנות"

15.08.2012, 08:24 | הדס שפר

הפרסום ב"כלכליסט" אתמול על דחיית דיוני התקציב לאחר החגים עורר לא מעט תגובות במערכת הפוליטית והכלכלית. בין הראשונים שהגיבו היתה חברת הכנסת שלי יחימוביץ', יו"ר מפלגת העבודה, שפרסמה תגובה באתר האינטרנט שלה שלפיה "דחיית דיוני התקציב היא שיא חדש של רשלנות וחוסר יכולת לקבל החלטות, שתוצאתו תהיה היעדר תקציב מתוכנן ומושכל למדינה, ולחלופין הצבעה בהולה על סעיפיו מבלי שאיש יקרא את ספר התקציב ואת חוק ההסדרים לעומק".

גורמים באוצר אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי דחיית התקציב אינה נובעת דווקא מחוסר רצון של ראש הממשלה לקבל הכרעה, אלא קשורה גם לעניינים טכניים לכאורה, ולוחות זמנים של גופים נוספים שאמורים להיות מעורבים בתהליך. הגורמים אמרו כי בין השאר הדחייה נעשתה לבקשת היועץ המשפטי לממשלה, שטען כי לוח הזמנים צפוף מאוד כדי לעמוד בכל הבדיקות והניסוחים המשפטיים.

"כרגע אין החלטה רשמית על דחייה", הסביר הגורם, "וגם אם תהיה החלטה כזו, אני מאמין שראש הממשלה כן רוצה להעביר את התקציב. התקציב לא משתנה, כך שגם אם זה יהיה בעוד חודש, משרד האוצר יעשה את ההתאמות. לנו אין תירוצים, אנו צריכים להיות מוכנים. אין לנו צפי לגבי לוחות הזמנים; עניין לוחות הזמנים הוא אילוצים שאנחנו צריכים לדעת להסתדר איתם".

אבי בן בסט, צילום: צביקה טישלר אבי בן בסט | צילום: צביקה טישלר אבי בן בסט, צילום: צביקה טישלר

מנכ"ל האוצר לשעבר, פרופסור אבי בן בסט מהחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית, ומהמרכז ללימודים אקדמים במכון לדמוקרטיה, אמר ל"כלכליסט": "אם דיוני התקציב אכן יידחו עד לאחר החגים, הזמן שייוותר לדיונים יהיה קצר מדי ויהיה קשה לערוך דיון מעמיק הן בממשלה והן בציבור".

פרופ' בן בסט אמר כי לפי החוק, יש להגיש את התקציב לכנסת לכל המאוחר חודשיים לפני אישורו, כלומר ב־1 בנובמבר 2012. "בממשלה מאשרים רק את עיקרי התקציב", אמר בן בסט. "לאחר האישור האוצר צריך להכין תקציב מפורט לכל משרד ומשרד ולהגיש לכנסת מסמך מפורט על התקציב וחוברת תקציבים לכל משרד. אם הדיון יתקיים אחרי החגים, הזמן שיישאר להכין את התקציב המפורט לא יספיק. אם התקציב לא יוגש עד 1 בנובמבר, זה מגדיל את הסיכוי שהוא לא יאושר עד 31 בדצמבר. החוק נותן מעין תקופת חסד של שלושה חודשים נוספים. כך, אם התקציב לא יאושר עד 31 במרץ - הממשלה תיפול".

בכל מקרה, אומר פרופ' בן בסט, אם לא יהיה תקציב עד 31 בדצמבר, מה־1 בינואר 2013 ועד אישור התקציב חדש תפעל הממשלה לפי החוק בהתאם לתקציב 2012, כלומר התקציב לכל חודש יהיה 1/12 מתקציב 2012. "משמעות הדבר היא שהחלטות הממשלה שיש להן השלכות תקציביות על התקציב המתוכנן עד 2013 לא יוכלו להתבצע עד שהכנסת תאשר אותן", אמר בן בסט. "זאת אומרת שיעוכב ביצוען של החלטות שמחייבות הגדלת תקציב (דוגמת חינוך לבני 3 בין השאר - ה"ש), או שיצטרכו להעביר כסף מסעיפים אחרים. העברת כסף מתקציב אחר מחייבת אישור של אגף התקציבים ולעתים של ועדת הכספים".

לסיכום אמר בן בסט: "אם אכן רה"מ החליט לדחות את דיוני התקציב עד לאחר החגים, ייתכן שהוא מעריך שיהיה קשה להעביר אותו, ויש רמזים להליכה מוקדמת לבחירות".

לעומת פרופ' בן בסט, ד"ר ירון זליכה, ראש החוג לחשבונאות בקריה האקדמית אונו ולשעבר החשב הכללי במשרד האוצר, אינו רואה בדחיית דיוני התקציב לאחר החגים בעיה, אלא יותר במדיניות התקציב. "אני לא רואה בעיה עקרונית בדחיית דיוני התקציב מאוגוסט לאוקטובר", אמר זליכה. "עם זאת, אני מאוד מוטרד שהמדיניות הכלכלית הנוכחית שגויה, מעמיקה את המיתון ומקרבת אותנו בצעדי ענק להזדקקות לתוכנית חירום כלכלית בשנה הבאה".

לדברי זליכה, "המדיניות הכלכלית הנוכחית, שבמוקדה העלאה חדה בתקציב הממומנת בהעלאות מסים, תוך הקפאה מוחלטת כמעט של ארבע שנים של הרפורמות הנחוצות למשק המדינה, לצד ריבית נמוכה מדי — כל אלה הביאו את המיתון הנוכחי, וממשיכים להעמיק אותו".

תגיות