אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשרוף את וול סטריט

לשרוף את וול סטריט

דגם ענק של מרכז העסקים המוביל בעולם יוצת בפסטיבל ברנינג מן בעוד שבועיים. המסר דווקא הפוך: די עם המיצגים, בואו לפוליטיקה

16.08.2012, 09:53 | טלי שמיר

ב־31 באוגוסט אוטו ואן דיינג'ר ישרוף את וול סטריט. "כשאנשים יראו את זה אני רוצה שהם יחייכו מאוזן לאוזן ויחרבנו במכנסיים, בו בזמן", הוא אומר בראיון ל"מוסף כלכליסט". והוא רוצה שהם יעשו זאת אף שאינו שורף את וול סטריט האמיתית, אלא דגם ענק שלה: חמישה בניינים מעץ, 100 מ"ר כל אחד, בגובה של בניינים בני שש עד תשע קומות. אפשר יהיה למצוא שם את פארק החירות, שבו החלה תנועת "לכבוש את וול סטריט", את הבניינים של מריל לינץ', גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן צ'ייס, וכמובן את הבורסה של ניו יורק ובנק אוף אמריקה, או "בנק אוף אן־אמריקה", כמו שואן דיינג'ר קורא לו. "הבניין של בנק אוף אן־אמריקה יכוסה צווי עיקול לבתים שאנשים קיבלו מבנקים שחולצו, ובבניין הבורסה של ניו יורק תהיה מרפסת של ה־1%, אנשים יוכלו לעלות בחליפה ועניבה או שמלת ערב, לשתות משקאות יקרים ולצחוק על ההיפים בפארק, ויהיה לנו כספומט של וולס פארגו שרק לוקח כסף, וגם שור אחד ענק שיעלה באש".

השור שיישרף עם בנייני וול סטריט. פרויקט משותף לאנשי שמאל וימין השור שיישרף עם בנייני וול סטריט. פרויקט משותף לאנשי שמאל וימין השור שיישרף עם בנייני וול סטריט. פרויקט משותף לאנשי שמאל וימין

את כל זה ואן דיינג'ר בונה כבר חמישה חודשים בסטודיו בנבאדה, עם כ־30 מתנדבים מכל העולם. עלות הפרויקט היא 100 אלף דולר, שגויסו מתורמים פרטיים. ב־27 באוגוסט כל מבני העץ ינדדו למדבר בלאק רוק בנבאדה, שם יעמדו במשך חמישה ימים במרכז פסטיבל האיש הבוער (ברנינג מן), ואז יישרפו עד אפר. הפסטיבל, שנוסד ב־1986 כאירוע שולי עם 20 משתתפים, נהפך עם השנים לאחד מאירועי התרבות הפופולריים בעולם, שבמסגרתו קמה בלב המדבר עיר אוטופית מלאה תחפושות משוגעות, כלי רכב מוזרים, אמנות מטורפת, אווירה קהילתית וחלוקת מתנות, כי אסור להשתמש שם בכסף. השנה כ־60 אלף אנשים ימרדו בכסף גם בטקס פולחן המוני שהולם את הרוח של המערב החדש - וישרפו את וול סטריט. "זה אחד הפרויקטים הכי גדולים שנעשו אי פעם לברנינג מן", אומר ואן דיינג'ר, ששמו האמיתי הוא בכלל אוטו אוון, בנאי ואמן ששורף מיצגים בברנינג מן מאז 2001.

ולמה וול סטריט, ודווקא השנה?

"חבר שלי היה מבואס מבנק אוף אמריקה, שכמו כל הבנקים רימה אותו, והציע שאעשה העתק של הבנק ואפוצץ אותו. אמרתי: למה לעצור בבנק אוף אמריקה? הם רק אחד מסדרה של תאגידים. ככה החלטתי לשרוף את וול סטריט. אני אדם מאוד מעורב פוליטית אבל לרוב אני לא מכניס את זה לאמנות שלי. עם כל מה שקורה בארצות הברית ובעולם הרגשתי שעכשיו זה צריך להיעשות".

ואן דיינג'ר, חייל מארינס שנפצע ובעל אחוזי נכות, הגדיר את עצמו בעבר כרפובליקני. שריפת וול סטריט היא מבחינתו אקט על־מפלגתי. "אני מקבל תגובות חיוביות וחשיפה תקשורתית גם משמאל וגם מימין. עובדים איתנו על הפרויקט מתנדבים גם מ'לכבוש את וול סטריט' וגם ממפלגת התה. נקודת המוצא ניטרלית: כולם מסכימים שוול סטריט זקוקה לרגולציה אמיתית, לא לאוסף של פרצות שמאפשרות לרמות אותנו. כולנו מסכימים שצריך להוציא את הכסף מהפוליטיקה. כי מי שיש לו כסף יכול היום לקבוע מי ייבחר. האזרח הקטן לא מיוצג כי הוא לא יכול להתחרות בכמויות הכסף האלה".

אבל מפלגת התה דוגלת בפחות מסים לעשירים ופחות רגולציה.

"זה משום שמפלגת התה נחטפה בידי המפלגה הרפובליקנית ומכונת התקשורת המשומנת שלה. רוב אנשי המפלגה הם אנשים רגילים, וכל המערכת הזאת מרתיחה גם אותם".

ואן דיינג'ר מודה שהוא נרגש לקראת שריפת הענק, אבל שהמדיום אינו המסר. "האמנות היא רק הדרך למשוך תשומת לב למסר".

ומה המסר?

"להיות מעורבים. אם נשב בפארק עם התופים או ננפנף ברובים זה לא ישנה שום דבר. אנשים צריכים להיות מעורבים בפוליטיקה, להצביע, ללחוץ על חברי הקונגרס שלהם, להעיף אותם, ואם צריך להקים מפלגת חדשות. רק ככה נוכל לשנות את המדינה".

לא עצוב לעבוד כל כך קשה על משהו ואז לשרוף אותו?

"יש כאלה שזה קשה להם, אבל לי לא. אחרי חצי שנה עם הפרויקט כבר אשמח להיפטר ממנו. כל העניין של השריפה בברנינג מן הוא לשחרר. להרפות מדברים. כולם מודאגים כל הזמן לגבי חפצים, וכשאנחנו מוותרים על הדברים היפים והעצומים האלה, זה עוזר לאנשים להבין שחפצים הם רק חפצים".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הכח משחית.
הפתרון הוא לא בפוליטיקה, אלא בקהילה. יצירת מיזמים שיתופיים בקהילה כמו, גינות ירק מקומיות, או ייבוא מקבילי, טיפול בזבל ומיחזור מקומי, הפקת מים מקומית - 75% עד 90% רווית מים באוויר. הפקת אנרגיה מקומית - אחד יכול "לרצף" גג שלם במחיר גבוה, אבל רבים יכולים לרצף הרבה יותר ביותר זול. משמר אזרחי היא דוגמא מצויינת למיזם קהילתי שמצליח איפה שהמשטר(ה) נכשל. קבוצות רכישה גם היה רעיון טוב, אבל לא מספיק טוב לאורך זמן, כי המדינה שולטת בקרקע, צריך לחשוב על משהו אחר בנושא הזה. צריך לעבור כמה שיותר לסחר חליפין - אולי נשמע פרימיטיבי, אבל זה לא יכול להיחשב להעלמת מס, והכסף נעלם לנו בין האצבעות גם ככה כי הממשל נכנס לנו לכיס. יש עוד מלא דברים שאפשר לחשוב עליהם, צריך סה"כ להוציא את הראש מהתחת ולהתחיל ליזום פרוייקטים מקומיים חברתיים וללא מעורבות של עיריות כי זה שיא השחיתות השלטונית.
17.08.12
3.
יש בזה משהו
הפתרון של הכלכלה נמצא בפוליטקה, אך לא היכן שאתם חושבים אלא מחוץ לקופסא. בפתק אחד העניים יכולים להחליט על ריסט עולמי חדש, קרי איפוס משאבים. חילוט והלאמת הון מכל העשירים, השארת מקסימום 10 מיליון ש"ח למשפחה. המשך ניהול הכלכלה כרגיל על ידי כספי החברות. מניעת התעשרות על ידי מס הכנסה של 99% מעל 50,000 ברוטו. ופתרון כל הבעיות החברתיות על ידי כל הטריליונים שיחולטו.
מזכיר המדינה  |  17.08.12