אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מדוע הרתיחה הסיומת "baby." את הדם הסעודי? צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: מדוע הרתיחה הסיומת "baby." את הדם הסעודי?

הממלכה הקסומה יוצאת להגן על העולם מאלכוהול, סקס, כישוף שחור, קעקועים ועוד כ-160 סיומות רשת, גולשים במלזיה מוחים על צנזורה ואפל ומיקרוסופט סוגרות עניינים ביניהן מתחת לשולחן

15.08.2012, 14:23 | יוסי גורביץ

סעודיה נגד העולם המודרני

התחרות על המדינה הדפוקה ביותר בעולם קשה ללא ספק, וצפון קוריאה מצליחה בדרך כלל לקחת את האליפות (במידת הצורך, על ידי הכנסת השופטים לתא גזים). אבל גם אם יש מדינות הזויות מערב הסעודית, אין עוד הזויות כמותה. הממלכה הקסומה, כפי שהיא מכונה אירונית על ידי מערביים שחיו בה ונמלטו, מזכירה לנו תמיד שיש מי שרוצה להחזיר אותנו למאה השביעית לספירה.

הממלכה הקסומה הגישה רשימה של הסתייגויות ל-ICANN, הרשות האחראית על שמות ברשת, כי יש כמה סיומות לשמות אתרים שפשוט מרתיחות את הדם הסעודי.

סיומות לא מוסריות? הנסיף נאיף כועס מאוד, צילום: רויטרס סיומות לא מוסריות? הנסיף נאיף כועס מאוד | צילום: רויטרס סיומות לא מוסריות? הנסיף נאיף כועס מאוד, צילום: רויטרס

המדינה מתנגדת לשימוש בסיומת .gay; כאן היא זוכה לתמיכה שקטה מצד פונדמנטליסטים נוצרים ויהודים כאחד. היא לא רוצה שאנשים יוכלו להקליד את הסיומת .sex, מתוך התפיסה שהדבר יגביר את הפורנוגרפיה בעולם - כנראה לא שמעו שם שהפורנו הוא כוח מניע מרכזי ברשת.

היא אוסרת על גם על הסיומות וודקה או יין, משום שלטענתה זו "יצירת הילה סביב צריכת אלכוהול". סעודיה מתנגדת גם לסיומת.tattoo משום שהדבר "מנוגד לדתות כמו האיסלם והיהדות" (לתשומת ליבו של האוויל המשריש שקעקע על עצמו את "מי כמוך באלים ה'"), ל-africamagic משום שיש בכך "קישור לקסם שחור" - ואת המילים .virgin, sucks, .dating, ו-.baby - משום שאפשר יהיה להשתמש בהם לצרכים פורנוגרפיים.

כלומר, כמו קבוצות פדופילים בשחור שחושבות שילדה בת שמונה צריכה להתלבש "באופן צנוע", הקישור הראשון של המילה "תינוק" מבחינת ההנהגה ההזויה של סעודיה הוא מיני. זו היתה יכולה להיות הבעיה רק של האומללים שלרוע מזלם מוצאים את עצמם תחת שלטונו של בית סעוד, אבל למרבה הצער סעודיה, כאמור, חברה בגופים בינלאומיים. המקרה הזה מדגים יותר מכל מקרה אחר את הסכנה שבדרישה לאכוף את חוקיה של מדינה מסוימת על הרשת. יש לא מעט מדינות עם חוקים שלכנות אותם "ימי בינמיים" היא עלבון לימי הביניים.

סעודיה כבר מפעילה צנזורה רחבה למדי על הגישה לרשת של תושביה. עכשיו היא רוצה להרחיב אותה לעולם כולו.

לא יושבים בשקט

אתרים רבים במאלזיה הוחשכו אמש, בתור מחאה על ניסיון בוטה של הממשלה המקומית לסתום את פיות מתנגדיה ברשת. המדובר בנסיון לתקן את חוק הראיות המלזי בצורה שלא תאפשר לשתף מידע במדיה החברתית.

לפי נוסח החוק שהממשלה מתכננת, "אדם ששמו, תמונתו או הכינוי שלו מופיעים בכל סוג של פרסום, ומתארים אותו כבעלים, מארח, מנהל, עורך או עורך משנה, ושבכל אופן שהוא מסייע לפרסום או פרסום מחדש של פרסום, ייחשב כמי שפרסם או פרסם מחדש את תוכן הפרסום, אלא אם יוכח להיפך".

כך יעשה לצייצן שריטווט, צילום: shutterstock כך יעשה לצייצן שריטווט | צילום: shutterstock כך יעשה לצייצן שריטווט, צילום: shutterstock

מה זה אומר? שאם החוק יעבור, כל מלזי שיעשה ריטוויט בטוויטר לתוכן שלא מפרגן לשלטון, מצטט פוסט אנטי ממסדי בבלוג שלו או משתף בפייסבוק סטטוס שמותח ביקורת על הממשלה יהיה חשוף לתביעה - בשל פשעי חתרנות.

  

משטרים לא אוהבים שמותחים עליהם ביקורת. השיטה הטובה ביותר לסתום את הפה של מבקרים היא לאו דווקא שימוש במשטרה חשאית - אנשים עשויים לגלות עוז רוח בלתי צפוי כשמאיימים עליהם עם בריונים.

השיטה הטובה יותר היא יצירת אי בהירות סביב השאלה מה בעצם מהווה עבירה, ויצירת מצב שבו קשה מאוד לאזרח לא להיות עבריין. אכיפה איננה הכרחית, ברוב המקרים: אם תכנס באם-אמא של שניים-שלושה טיפוסים מציקים במיוחד, האחרים יחליטו שהם לא צריכים את כאב הראש הזה.

מי רוצה לשכור עוכר דין ולהגרר לבית משפט רק בגלל שקידמת סטטוס של מישהו בפייסבוק? אחרי הכל, אם אתה עומד להתנגש בממשלה שלך ראש בראש, לא כדאי שזה יהיה על משהו קצת יותר מלהיב מ-Share?

עידן עומס המידע

כמה מידע אנחנו צורכים מדי יום? כמויות מטורפות, אומרים חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה: ב-2016, אם קצב הצמיחה בהעברת המידע ישמור על עצמו, המקבילה של כל הסרטים שנוצרו אי פעם תעבור ברשת מדי שלוש דקות.

לפי המחקר, אזרח אמריקאי ממוצע צורך 12 שעות של מידע בלתי פוסק ביממה. ביום ממוצע, הוא צורך מקבילה של כ-100,050 מילים  - מיילים, עיתונים, מדיה חברתית, ומה לא. אנחנו ישנים כשבע שעות ביממה (אני עוד זוכר את התקופה בה הממוצע היה שמונה שעות) מה שאומר שאנחנו סופגים מידע במשך שלושה רבעים מהזמן בו אנו בהכרה כל יום.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

חלק ניכר מהמידע הזה דורש שתקדיש לו תשומת לב: מיילים והודעות SMS יגרמו לגרוטאה הסלולרית שלכם לצפצף או לפחות לרטוט. חלק מהמידע הזה כלל לא רלוונטי, ועדיין הוא צווח וקופץ במקום בדרישה שתתייחס אליו. לכל זה יש השפעה על הדרך שבה אנחנו חווים את החיים. היכולת שלנו להתרכז לתקופות ארוכות מטשטשת.

והרשת בת בקושי 20 שנים.

תמיד היינו במלחמה עם אירואסיה

 

אחת הידיעות המעניינות שזחלו החוצה מהמשפט המשמים ברובו בין אפל וסמסונג שמתנהל כעת בקליפורניה היא שאפל הגיעה להסכם שקט עם מיקרוסופט, במסגרתו שתי החברות לא יתקפו זו את זו בתביעות הפרת פטנטים.

לא מפחד מאפל. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: אורן אגמון לא מפחד מאפל. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט | צילום: אורן אגמון לא מפחד מאפל. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: אורן אגמון

ההסכם הוא בעיקרו על פטנטים שקשורים לעיצוב, ומיקרוסופט הסכימה מצידה לא לחקות את האויפד או את האויפון. ונראה שמהותו של ההסכם היא שיתוף פעולה שנועד לתקוע את אנדרואיד. אפל מנהלת שורה של משפטים בולטים מאוד נגד סמסונג ו-HTC ברחבי העולם, בעוד שהשיטה של מיקרוסופט עקיפה יותר: היא דורשת משורה של חברות לשלם לה דמי שימוש עבור הפטנטים שלה שאנדרואיד מפר. היא כבר הצליחה לכופף את סמסונג ו-HTC, וכבר נאמר שהיא מכניסה מאנדרואיד יותר מכפי שהיא מכניסה מווינדוז פון.

כל זה, כמובן, לא יפריע למעריצי אפל להמשיך ולתעב את מיקרוסופט כאילו היא השטן הגדול בכבודו ובעצמו, או לשכוח איך הצילה מיקרוסופט את אפל בסוף שנות התשעים, כשנתנה לה הלוואה קריטית (בדיעבד, טעות גדולה מצד מיקרוסופט). הדימוי, במקרה הזה, הרבה יותר חזק מהמציאות - של שתי חברות ענק שפועלות יחדיו כדי לחסל מתחרה מסוכן.  

קצרצרים

1. איך יודעים שהפרסום בפייסבוק בבעיה? ובכן, המספרים מעידים על האטה ניכרת בהכנסות בפרסום בפייסבוק - עליה של 28% בלבד בהכנסות הרבעון השני לעומת הרבעון המקביל ב-2011. בשנה הקודמת, שיעור הצמיחה היה 87%. אבל הוול סטריט ג'רנל נותן לנו הצצה לבעיה מרכזית יותר: באוקטובר האחרון ערך מארק צוקרברג שיחת וידאו עם בכירים בעולם הפרסום. אחת השאלות שלהם היתה איך הם יכולים להיות בטוחים שההשקעה בפרסום בפייסבוק תחזיר את עצמה. התגובה של צוקרברג היתה "זאת שאלה נהדרת וכדאי שתהיה לנו תשובה לה, לא?"

"איך מעלים רווחים מפרסום? וואלה, אין לי מושג", צילום: בלומברג "איך מעלים רווחים מפרסום? וואלה, אין לי מושג" | צילום: בלומברג "איך מעלים רווחים מפרסום? וואלה, אין לי מושג", צילום: בלומברג

   

2. הונאת הפונזי האהובה על המדור, גרופון, ממשיכה לצלול: אתמול (ג') איבדה המניה שלה 27% אחוז מערכה, אחרי דו"ח רבעוני בעייתי משהו. הבעיה היא פחות המניה, שירדה אתמול לשפל היסטורי של 5.51 דולר (המחיר הראשוני של נייר חוסר הערך היה 20 דולר): הבעיה היא המודל העסקי של גרופון. מסתמן שהאופנה של דילים דרך הרשת מסיימת את תפקידה ההיסטורי. מספר המשתמשים הפעילים של גרופון אמנם עלה בשלושה אחוז, אבל הכסף שהם משלמים יורד: כעת ההוצאה הממוצעת למשתמש היא 165 דולר. ברבעון הראשון הסכום עמד על 179, וברבעון האחרון של 2011 - על 187 דולר לפראייר. בנובמבר תציין גרופון שנה להנפקתה ולא נופתע אם היא תנצל את ההזדמנות כדי להודיע על הפסקת פעילותה.

3. גוגל הצליחה במאבק משפטי, ועכשיו תוכל לערער על ההחלטה להפוך את התביעה נגדה בפרשת סריקת הספרים לייצוגית. למי ששכח, נזכיר שגוגל סרקה מיליוני ספרים ללא רשות כדי שתוכל להתמודד עם אמזון. המשמעות היא שעכשיו תהיה עוד דחיה במשפט שנמשך כבר כמעט שש שנים, כדי שבית משפט יבדוק אם בכלל יש לסופרים התובעים יכולת לייצג מישהו. אני לא משפטן, תשמור מפלצת הספגטי המעופפת ותציל, אבל אני מעריך בזהירות שאם גוגל תנצח בערעור, התובעים ילכו לערעור על הערעור.

4. בחברת האבטחה קספרסקי לא מצליחים להבין מה לעזאזל עושה הווירוס החדש בסדרת הווירוסים שישראל, ארה"ב ואיראן משפריצות לכל עבר. ליבת הווירוס, שמכונה גאוס, מוגנת במערכת הצפנה מתוחכמת למדי שהחוקרים בקספרסקי לא מצליחים לפרוץ. על כן הם עשו את מה שמקובל לעשות בימינו במצבים כאלה: הוציאו את הבעיה למיקור המון וביקשו מאנשים ברשת לעזור להם. הפורץ הישר, יש להניח, יבוא על שכרו ויקבל קרדיט. ההשתתפות במבצע אסורה על עובדי מערכות הבטחון של איראן, ישראל, ארה"ב ובני משפחותיהם.

5. גנב נכנס לביתו של סטיב ג'ובס, מייסד אפל המנוח, וגזל ממנו מחשבים בשווי של כ-60,000 דולר. לא רע בשביל כמה שעות של עבודה פטורה ממס - להוציא העובדה שהוא נתפס ועכשיו היה צריך לקושש ערבות של חצי מיליון דולר. מעריצי התפוח התמרמרו בעיקר על כך שהאיש לא היה מודע למקום שאליו פרץ, ועל כך שהתייחס אליו כאילו היה סתם בית.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אני לא מבין למה גרופון זה פונזי?
ללקוחות זה ממש משתלם, לעסקים ברוב המקרים ממש לא. של מי ההונאה אם הלקוחות מרוויחים? עסקים לא חייבים להצטרף וכל התנאים ידועים להם. אני מכיר היטב שני תחומים שבהם ירדו המחירים באופן דרסטי מאז עליית שיטת הקופונים. למשל אלבומי תמונות דיגיטליים כיום מחירם הוא שמונים שח לעומת מאה ושישים לפני שנה.
דורון  |  15.08.12
4.
גרופון היא עסק לא משתלם לבעלי העסקים. לצרכן זה דווקא מאוד משתלם.
הבעיה של גרופון היא שהיא לא מייצרת ערך מוסף מלבד פרסום חולף (כי הרבה אנשים קונים את השוברים), ובסופו של דבר בעל העסק לא מרוויח עוד לקוחות קבועים, כי צרכני קופונים ברובם לא הופכים ללקוחות קבועים אלא מחפשים את המבצע הבא. וכך הבינו יותר ויותר עסקים שלא כדאי להם להצטרף לגרופון, ובלי עסקים חדשים גרופון יכולה לסגור את הבסטה.
אחלה טור  |  15.08.12
2.
כשלא אוהבים מישהו,צריך להגיד עליו שטויות בכמויות- אולי אחת תתפוס. זה משחק של כמויות.
שיטה שכבר הוכיחה את עצמה נגד ישראל. אני מניח שג'סטין ביבר הוא פדופיל שמשחק, חבר של, מבקש שיתקנו אותו, ובגיל 13 הוא התאהב לראשונה ב-תינוקות. (תראה מה זה, הלכתי במיוחד לקרוא את המילים של השיר שלו). למי שלא הבין אני מדבר על BABY,BABY,BABY... נ.ב אני לא יודע לגבי שאר העולם, אבל אם האינטרנט מגיע גם לתושבים של ערב הסעודית סביר להניח שלשילטונות יש זכות לומר דברים בנושא...
15.08.12