אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: "הירידות של אוגוסט לא פגעו משמעותית בגמל"

השורה התחתונה: "הירידות של אוגוסט לא פגעו משמעותית בגמל"

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הניבו בחודש יולי תשואה ממוצעת של 2.4%, אולם הירידות שרשמו שוקי המניות והאג"ח בישראל באוגוסט מאיימות על ההישג. רונן מטמון מאקסלנס: המגמה החיובית בשוקי המניות בחו"ל מקזזת עד כה את הירידות בארץ

16.08.2012, 07:07 | אסף גילעם

על רקע הירידות בבורסה במהלך חודש אוגוסט, נראים כעת הביצועים הטובים שהציגו ענפי הגמל וההשתלמות בחודש יולי כמו חלום רחוק. קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו ביולי ביצועים יוצאים מן הכלל: קופות הגמל הגדולות הציגו תשואה ממוצעת של 2.41%, והבינוניות רשמו תשואה ממוצעת של 2.46%. בגזרת קרנות ההשתלמות נרשמה תשואה ממוצעת דומה של 2.4% בגדולות ו־2.48% בבינוניות.

 

מנהלי ההשקעות נהנו ביולי מעליות כמעט בכל האפיקים. מדד ת"א־25 הציג תשואה מרשימה של 4.6% וסיכם עלייה של 2% מתחילת השנה. עליית המדד מטעה במידה רבה, שכן בפועל היא מיוחסת כמעט לחלוטין לכוכבת המרכזית של החודש - מניית מלאנוקס שזינקה ביולי ב־59%. המדד הרחב יותר, מדד ת"א־100, טיפס ביולי ב־2.8%, אך בנטרול מלאנוקס איבדו למעשה מניות המדד כ־1.8% משוויין. בניכוי השפעת מלאנוקס, הניבו שוקי חו"ל ביצועים עודפים על אלה שבשוק המקומי, כאשר מדד ה־S&P 500 הוסיף 1.3% והדאקס הגרמני זינק כ־10%.

אלטשולר מרוויח מחו"ל

כתוצאה מכך, בית ההשקעות אלטשולר שחם, שמוטה להשקעה מעבר לים, המשיך במומנטום המצוין שלו עם תשואה שגבוהה בהרבה מהמתחרים של 3.6% בקופת הגמל יהלום (ו־3.4% בקופת אלטשולר שחם גמל). בקרנות ההשתלמות הציג בית ההשקעות גם כן תשואה של 3.6%. יאיר לוינשטיין, מנכ"ל גמל ופנסיה באלטשולר שחם, הסביר כי "לא היתה קופה ספציפית שנתנה תשואה עודפת. לכל האורך אצלנו, גם מסלולי האג"ח הכי סולידיים נתנו תשואה עודפת על הקופות הכלליות האחרות בשוק".

לוינשטיין מסביר כי התוצאות הטובות הגיעו לאחר עליות כמעט בכל האפיקים. "הפער הוא כמובן מעודף החשיפה לחו"ל, גם במניות, אבל לא רק. כמו בחודשים הקודמים, אנחנו לא משקיעים רק במניות לחו"ל אלא גם באג"ח קונצרניות שהניבו לנו ביולי עודף תשואה על מדדי התל בונד. גם בישראל, כל האג"ח הצמודות הארוכות נתנו ריצה יפה מאוד. בשוק האג"ח בארץ אנחנו נמצאים בעיקר בחברות בדירוגים גבוהים, כמו חברת החשמל, שנתנו ביולי תשואה עודפת".

אלטשולר שחם ממשיך להיות ממוקם בצמרת טבלת התשואות גם לשלוש שנים, עם תשואה מצטברת של 28.6% בהשתלמות (מקום ראשון) ותשואה של 28.9% בגמל (מקום שני אחרי ילין לפידות).

"השווקים בחו"ל ממשיכים לתת תשואה עודפת באוגוסט כאשר השוק בארץ התחיל פחות טוב, אך עוד מוקדם לדעת", אומר לוינשטיין בהסתכלות קדימה, "חוסר הוודאות בארץ ממשיך, כשהדיבורים על איראן מתגברים. אי אפשר לדעת מה יהיה בארץ, צריך לפזר סיכונים, ומכאן נובעת ההחלטה שלנו לפזר את ההשקעות בחו"ל ולא רק מתוך השיקול שבחו"ל נשיג תשואות גבוהות יותר. נכון שגם בחו"ל יש חוסר ודאות ואף אחד לא יודע למשל מה יקרה עם גוש היורו, אבל זה מדגיש את החשיבות של פיזור התיק".

"בהשקעות נזילות בחו"ל אתה יכול בלחיצת כפתור לשנות את החשיפה, דבר שיותר קשה בארץ שכן המסחר כאן הוא אפסי, אין נזילות וקשה לנהל כסף גדול. בטווח הארוך ההשקעות שלנו מתמקדות בחברות תזרימיות, גדולות, ובעיקר בחברות בחו"ל שמתמחות בייצור במיוחד לשוק הסיני שהולך וגדל".

בית השקעות נוסף שהפגין ביצועים טובים בגזרת קופות הגמל והקרנות הגדולות הוא אקסלנס, שהציג ביולי תשואה של 2.2% בקופת אקסלנס גמל ותשואה של 2.7% באקסלנס השתלמות. "בחודש יולי הכל עלה", מסכים רונן מטמון, מנהל ההשקעות הראשי באקסלנס גמל, ומוסיף, "השוק הממשלתי, שוק המניות ושוק המט"ח. מה שיפה ביולי, זה שלא משנה באיזו קופה היית, אגרסיבית או סולידית - הן פחות או יותר עשו תשואות דומות בכל האפיקים. מה שכן בלט, ברמה נקודתית, היה הטיה לטובת מי שהיה במח"מ יותר ארוך בממשלתיות, ובמניות בהטיה לטובת חו"ל. בנוסף היו מניות ספציפיות ששיפרו את התשואות למי שהחזיק אותן בחשיפה עודפת - לדוגמה מלאנוקס, שעלתה מאוד חזק, לצד כל סקטור הטכנולוגיה".

"השוק בארץ קפוא"

מטמון טוען כי הירידות שנרשמו בשווקים בארץ באוגוסט לא פגעו בביצועי הקופות באופן משמעותי, "בניגוד לאווירה השלילית בשוק, נכון לאמצע החודש הקופות בקושי ירדו. ת"א־100 ירד מתחילת החודש ב־2%, לעומת מדד MSCI World שעלה ב־2.5%, כך שהמניות לא נפגעו חזק ומי שמוטה לחו"ל מצבו טוב יותר. האג"ח הממשלתיות והקונצרניות ירדו ב־1% והשקל נחלש במעט, אך אין דרמות בשוק". מטמון מעריך כי נכון לאמצע החודש רשמו הקופות הפסדים ממוצעים של כ־0.5% בלבד.

"השוק בארץ מנומנם", מסביר מטמון, "כך שבינתיים האג"ח הקונצרניות והממשלתיות יורדות בלי מחזורים. השוק קפוא, כולם מחכים להתקדמות באירופה. ההצהרה של נגיד הבנק האירופי מריו דראגי לפני כמה שבועות, שהם נחושים לבצע צעדים משמעותיים, עוד לא תורגמה למעשים. צריך לראות אם הם יעשו משהו אקטיבי כמו רכישת אג"ח משמעותית. בנוסף ממתינים לראות האם ספרד תבקש סיוע".

במקום השלישי בקרב הקופות הגדולות התברגה גדיש, קופת הגמל הגדולה בישראל, שמנוהלת על ידי בית ההשקעות פסגות. הקופה שמנוהלת על ידי שלומי ברכה, המכהן גם כמנכ"ל חברת הגמל, סגרה את יולי עם תשואה של 2.5% ותשואה מצטברת מתחילת השנה של 5.3%, מה שממקם אותה במקום השני אחרי אלטשולר שחם בביצועים מתחילת השנה. אחת הסיבות העיקריות לביצועים העודפים של גדיש היא השקעה נרחבת שביצעה בקרנות נאמנות המתמקדות באג"ח קונצרניות בחו"ל, שאותן רכש ברכה עבור קופות הגמל.

מי שבלטו לרעה ביולי היו קופות הגמל של אנליסט, שממשיכות להציג חולשה יחסית כבר חודשים ארוכים עם תשואה של 1.6% בלבד בגמל ו־1.6% בהשתלמות. אנליסט אמנם הגדיל את החשיפה שלו לחו"ל אך עדיין לא במידה מספקת, ולא ברכיב האג"ח.

בנוסף, אנליסט מחזיק חשיפה גבוהה לבנקים בישראל שירדו בניגוד למגמה בשוק (ואף ממשיכים לסבול באוגוסט). לצדם, ממשיכים להשתרך בתחתית הטבלה הקופות והקרנות של הלמן אלדובי, עם תשואה של 2% ו־1.9% בהתאמה ביולי, ותשואה נמוכה מ־15% במצטבר בשלוש השנים האחרונות.

השורה התחתונה: העליות שנרשמו ביולי כמעט בכל האפיקים תרמו לתשואות ממוצעות של כ־2.4% בגמל ובהשתלמות. המגמה צפויה להשתנות באוגוסט לאור היחלשות השווקים בארץ.

תגיות