אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק המחשוב הישראלי: לרכוש או לחדול צילום: עמית שעל

שוק המחשוב הישראלי: לרכוש או לחדול

דו"חות חברות המחשוב הגדולות בארץ מגלים כי הן צומחות רק בזכות רכישות חדשות - ולא תהיה להן ברירה אלא לבצע עוד הרבה מהן

20.08.2012, 12:40 | מאיר אורבך
הדו"חות שפרסמו בשבוע שעבר שתי חברות המחשוב הישראליות הגדולות מגלים לא רק את העבר, אלא גם חלק מהעתיד הצפוי לשוק המחשוב הישראלי.

שתי החברות מציגות כיום נפח מכירות מכובד ביותר: מטריקס כבר עומדת על קצב מכירות הקרוב ל-2 מיליארד שקל לשנה, וואן תוכנה על מיליארד שקל. משה אטיאס, סמנכ"ל הכספים של מטריקס, הסביר "כלכליסט" לאחר פרסום הדו"חות שקשה להרוויח בשוק כיום - המצב הכלכלי דוחף את חברות הביטוח, הבנקים וחברות התקשורת ללחוץ את ספקי המחשוב מטה ולהוריד את הרווחיות שלהם למינימום.

מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. הרכישות לא יחזיקו את החברות מעל המים לזמן רב, צילום: עמית שעל מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. הרכישות לא יחזיקו את החברות מעל המים לזמן רב | צילום: עמית שעל מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. הרכישות לא יחזיקו את החברות מעל המים לזמן רב, צילום: עמית שעל

מצב זה מותיר מעט ברירות בידי חברות המחשוב. הן רוצות לשמור את הלקוחות הגדולים שלהן, אפילו במחיר של רווח מינימלי או פרויקטים לא רווחיים לתקופת מעבר, עד יעבור זעם. אבל הן עדיין רוצות להרוויח ולחלק דיבידנדים למשקיעים, ואת הרווח הן מוצאות בחוץ.

שתי החברות יודעות לעשות דבר אחד טוב, וכנראה יצטרכו לעשות אותו הרבה בשנים הקרובות, וזה לקנות. המנהלים של שתי החברות, עדי אייל (וואן) ומוטי גוטמן (מטריקס) יודעים לזהות הזדמנות רכישה ולעוט עליה. דו"חות שתי החברות מעידים שעיקר העלייה בהכנסות שלהן לא הגיע מצמיחה אורגנית. אצל מטריקס הרכישות של נטווייז ו-exzac תרמו יותר מ-49 מיליון שקל במחצית השנה האחרונה, מתוך עלייה של כ-70 מיליון שקל בהכנסות. אצל וואן הרכישות של טסקום ואקזקט הכניסו לחברה כ־35 מיליון שקל.

לצד ההכנסות הנאות שזקפו הרכישות, הן הצליחו להביא לשתי החברות גם רווחיות. ניתן לראות ברכישות אלו ובתוצאותיהן סימנים לקראת הרכישות העתידיות, שכנראה יעניינו לא רק את שתי החברות האלו, אלא גם את כל המתחרות בשוק ה-IT. לא רכישות זולות של חברות מתמוטטות, אלא להפך - רכישה של חברות מצליחות, שיכולות לתרום לשורת ההכנסות והרווח.

האם סדרת רכישות גדולה ועתידית תוכל להחזיק את החברות מעל המים למשך זמן רב? קרוב לוודאי שלא, והתמשכות של המיתון ואי-הוודאות בחוזים הגדולים יכולה לגרור את כל שוק המחשוב למקום שהוא לא היה בו אפילו במשבר הגדול של 2008. המיתון המכרסם לאטו כרגע בדו"חות החברות עדיין לא הביא אף אחת מהן לצעדים דרסטיים של פיטורי עובדים או קיצוצי שכר, אבל אם המיתון לא ייעצר, חברות המחשוב לא יהססו לרגע לנקוט גם צעדים כאלה.

תגיות