אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד ויקיליקס לאובמה: די לציד המכשפות צילום: בלומברג

מייסד ויקיליקס לאובמה: די לציד המכשפות

מייסד ויקיליקס הופיע לראשונה בפומבי מאז שנמלט לפני חודשיים לשגרירות אקוודור בלונדון. בגלל חששו כי ייעצר הוא נאם מהמרפסת. "חייבים לשחרר את ברדלי מנינג. הוא גיבור ואחד האסירים הפוליטיים הבולטים בעולם", אמר בהתייחסו לטוראי האמריקני שהדליף מאות אלפי מסמכים מסווגים

19.08.2012, 17:11 | סוכנויות הידיעות

מייסד אתר ההדלפות ויקיליקס ג'וליאן אסאנג' הופיע היום (א') לראשונה בציבור מאז מצא מקלט בשגרירות אקוודור בלונדון לפני חודשיים. בריטניה נחושה להסגיר את אסאנג' לשבדיה, שם הוא נאשם באונס ובתקיפה מינית.

"אני נמצא כאן היום משום שאני לא יכול להיות אתכם שם", אמר אסאנג' ממרפסת אחד מחדרי שגרירות אקוודור. "אבל תודה לכם שבאתם הנה. אני מודה לכם על הנדיבות שלהם. תודה לנשיא רפאל קוראה שהעניק לי מקלט מדיני".

ג ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס | צילום: אי פי אי ג

אסאנג' טען כי מרגע ההכרזה על המקלט המדיני שקיבל מאקוודור, "שמעתי את השוטרים מנסים להזדחל לבניין דרך הצנרת. המשטרה הקיפה את הבניין ואתם באתם לשמור עלינו. הודות לכם היו עדים לפעילות המשטרה. הם לא נכנסו לבניין כי אתם הייתם כאן. אם בריטניה לא התעלמה מוועידת וינה, זה כי אתם צפיתם בנעשה. אם יאמרו שההגנה על הזכויות שלנו מיותרת, תזכירו להם את המשמרת שלכם סביב שגרירות אקוודור".

"רדיפת ארה"ב אחרי מדליפים חייבים להפסיק"

אסאנג' פנה בנאומו לנשיא ארצות הברית ברק אובמה ואמר לו לחדול מציד המכשפות. "חייבים לשחרר את ברדלי מנינג", אמר בהתייחסו לטוראי האמריקני שהדליף מאות אלפי מסמכים מסווגים לוויקיליקס ועומד כעת למשפט צבאי. "ברדלי מנינג הוא גיבור, ואחד האסירים הפוליטיים הבולטים בעולם", אמר אסאנג'.

 

"אסור להמשיך את הדיבור על העמדה לדין של גוף תקשורת כלשהו, יהיה זה ויקיליקס או 'ניו יורק טיימס'. הרדיפה של הממשל האמריקני נגד מדליפים חייבת להפסיק".

בהופעתו משגרירות אקוודור מסר אסאנג' את תגובתו הראשונה למקלט המדיני שקיבל מאקוודור. נשיא המדינה הדרום אמריקנית, רפאל קוראה, אמר שהצעד נועד להעניק מחסה לאוסטרלי בן ה-41 מכל ניסיון עתידי של ארה"ב לרדוף אחר האיש בשל עבודתו בוויקיליקס.

 

קוראה רואה בעצמו אויב של התקשורת "המושחתת" ושל ה"אימפריאליזם" האמריקני ונמנה עם אנשי הגוש השמאלי של מנהיגי מדינות דרום אמריקה. בראיון שהעניק לתוכנית הטלוויזיה של אסאנג' בחודש מאי התבדח איתו קוראה ואמר לו: "הצטרפת למועדון הנרדפים".

בריטניה מתעקשת על הסגרה לשבדיה

בריטניה אמרה כי לא תאפשר לאסאנג' לצאת באופן חופשי משטחה והתעקשה על כך שהיא מחויבת לפעול על פי החוק ולמסור אותו לשבדיה. זאת בשל הסכמי ההסגרה המשותפים שעליהם חתומות שתי המדינות.

כל זמן שאסאנג' נמצא בתוך שטח השגרירות האקוודורית, הוא מוגן על ידי החוק הבינלאומי משום שבריטניה לא רשאית לפלוש לתוך הנציגות הדיפלומטית - דבר שייחשב לפגיעה בריבונותה של אקוודור. עם זאת, אם רגלו תדרוך מחוץ לשטח השגרירות הוא עלול להיעצר על ידי עשרות שוטרים בריטים שזה כמה ימים מקיפים את בניין השגרירות וסביבתו.

 

אסאנג' עלה לכותרות בשנת 2010 - הוא טלטל את וושינגטון כשאתר ההדלפות שלו פרסם מאות אלפי מסמכים סודיים של צבא ארה"ב ודיפלומטים אמריקנים, הנוגעים למלחמות באפגניסטן ובעיראק ולקשרים המדיניים בין ארה"ב למדינות שונות. פרסום המסמכים הסב מבוכה רבה לממשל האמריקני.

בעקבות מעצרו בבריטניה והדרישה להסגירו לשבדיה, טענו בסביבתו של אסאנג' כי מדובר בקמפיין של הכפשות נגדו, וכי הוא נועד לסגור חשבון עם האיש שפגע בכבודה של ארה"ב.

תגיות