אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשכחו מה-BRIC, תכירו את ה-MIST צילום: בלומברג

תשכחו מה-BRIC, תכירו את ה-MIST

בעשור האחרון נהרו המשקיעים למדינות ה־BRIC - ברזיל, רוסיה, הודו וסין - שהציגו את שיעורי הצמיחה הגבוהים בשווקים המתעוררים. אלא שבשנה האחרונה גונבות דווקא ה־MIST - מקסיקו, אינדונזיה, דרום קוריאה וטורקיה - את עיקר תשומת הלב

20.08.2012, 07:52 | בלומברג

בשנת 2001 פתח ג'ים אוניל, יו"ר חטיבת ניהול הנכסים של גולדמן זאקס, עשור של השקעות משגשגות כשטבע את המונח BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) לתיאור השווקים המתעוררים הגדולים ביותר. השנה משקיעים רבים מתחילים להשתמש יותר ויותר בראשי התיבות החדשים שטבע אוניל: מדינות ה־MIST (מקסיקו, אינדונזיה, דרום קוריאה וטורקיה) הנחשבות לארבע "המתעוררות החדשות" של הכלכלה העולמית.

השווקים של ארבע המדינות הללו הם בעלי המשקל הגדול ביותר בקרן המניות 11-N, שהוקמה על ידי גולדמן זאקס בפברואר אשתקד, מתוך הראייה שהעתיד טמון במדינות אלה, והן בעלות הסבירות הגבוהה ביותר להשיג את הצמיחה הגבוהה ביותר בתרומה לתמ"ג העולמי. מבין ארבע המדינות, אוניל מאמין כי כלכלות מקסיקו וטורקיה הן האטרקטיביות ביותר.

בינתיים, ההשקעה במדינות ה־MIST מוכיחה את עצמה . בשנה האחרונה טיפסה הקרן של גולדמן זאקס ב־12%, וזאת לעומת עלייה של 1.5% בלבד בקרן המקבילה שכוללת את מדינות ה־BRIC. מגמה דומה נרשמה כמובן גם במדדי ה־MSCI: מדד MSCI Next 11 טיפס ב־12 החודשים האחרונים ב־10%, בעוד ש־MSCI BRIC איבד 11% מערכו (ראו גרף). "אנחנו עדים לגיוסים קבועים לקרן מדי שבוע", אומר אוניל. "שלא כמו קרנות רבות, התוצאות של הקרן לא הושפעו מהאכזבה בארצות הברית, וכמובן מהאכזבה בשווקים האירופיים ובחלק מהשווקים של מדינות ה־BRIC".

סיאול, דרום קוריאה, צילום: shutterstock סיאול, דרום קוריאה | צילום: shutterstock סיאול, דרום קוריאה, צילום: shutterstock

אוניל מספר כי הרעיון של השקעה במדינות ה־MIST עלה במהלך ביקור שערך בסין ובדרום קוריאה לפני שנתיים, במטרה לאתר מדינות שיצמחו יותר ממדינות ה־BRIC ששלטו בהשקעות בשווקים המתעוררים.

בזכות העובדה שיש במדינות הללו אוכלוסיות צעירות יותר לעומת ארה"ב ואירופה, ובזכות שיעורי ילודה גבוהים יותר שמזינים את ההתרחבות הכלכלית, מדינות ה־MIST יוצאות מהצל של ה־BRIC שבהן קצב הצמיחה נמצא במגמת האטה. נדמה כי ברחבי העולם יותר משקיעים מגיבים בהתאם ומסיטים את כספם ל"מתפתחות החדשות" על חשבונן של הוותיקות.

למעשה, בעשור האחרון גודלן של כלכלות ה־MIST הוכפל, ובשנה שעברה הן עקפו את גרמניה. כך, לדוגמה, במקסיקו, הכלכלה השנייה בגודלה באמריקה הלטינית, יצוא שיא של מכוניות עזר למדינה לעקוף את שיעורי הצמיחה שהציגה ברזיל זו השנה השנייה ברציפות, וזאת לנוכח ירידה בביקוש הסיני לסחורות של מדינת דרום אמריקה. באינדונזיה, למשל, ההוצאות וההשקעות המקומיות עמדו מאחורי ההאצה בצמיחה הכלכלית השנתית, שהסתכמה, נכון לרבעון השני, בשיעור של 6.4% - בניגוד גמור לתחזיות האנליסטים שציפו להתכווצות.

"אנשים קנו בגדול את הסיפור של ה־BRIC"

כדי להבין את העניין במדינות ה־MIST, צריך להבין תחילה את הפרופורציות. כל אחת ממדינות ה־MIST אמנם מהווה לפחות 1% מהתמ"ג העולמי, והנתח הזה צפוי לעלות במהלך העשור הקרוב. אלא שלמרות זאת, הן עדיין לא מתקרבות לנתוני התפוקה הכלכלית או לגודל האוכלוסייה של מדינות ה־BRIC. התמ"ג הכולל של מדינות ה־MIST עמד בשנה שעברה על 3.9 טריליון דולר, המהווה פחות משליש מתמ"ג של 13.5 טריליון דולר שייצרו מדינות ה־BRIC.

במונחי אוכלוסייה, מדינות ה־MIST מונות כחצי מיליארד תושבים, בעוד שבמדינות ה־BRIC מתגוררים כיום 2.9 מיליארד איש. וגם נתוני התפוקה של מדינות ה־MIST נחותים ביחס ל־BRIC.

עם זאת, מבחינת השקעות, בשנה האחרונה החשיפה אליהן הניבה תשואות יפות. מדד ה־IPC במקסיקו טיפס השנה ב־11% בהשוואה לעלייה של 2.8% במדד Bovespa הברזילאי. המגמה ניכרת גם בשאר מדינות ה־MIST: מדד ISE 100 הטורקי זינק ב־28%, המדד האינדונזי התחזק ב־7.4%, והקוספי הדרום קוריאני עלה ב־3.3%.

בתקופה זו, במדינות ה־BRIC נרשמו התוצאות הבאות: מדד סנסקס ההודי - בעל הביצועים הטובים ביותר בקרב ארבע המדינות - עלה ב־13%, לעומת עלייה של 2.6% במדד מיסקס הרוסי ונפילה של 2% במדד שנגחאי. לשם השוואה, מדד S&P 500 עלה השנה ב־10% ומדד סטוקס 600 אירופה ב־9.1%.

"חווינו רוטציה בהנהגה המבוססת על שיעור הצמיחה הכלכלית", אומר פול כריסטופר, אסטרטג בינלאומי בבכיר בבנק וולס פארגו האמריקאי. "עד שנת 2009 אנשים קנו את הסיפור של ה־BRIC בגדול, וככל הנראה קנו יתר על המידה". בשנים 2001–2010 הושקעו 67 מיליארד דולר במניות של מדינות ה־BRIC. עם זאת, לפי ההערכות, בשנה שעברה נמשכו מהן 15 מיליארד דולר.

אולם, מגמת המימושים שנבעה מהחשש לצמיחה העולמית לא פסחה על קרנות המניות המשקיעות במדינות ה־MIST. מתחילת השנה ועד סוף יולי נוספו 104 מיליון דולר לקרנות המתמקדות בהשקעה בטורקיה ו־123 מיליון דולר לקרנות האינדונזיות. במקביל, נמשכו 1.33 מיליארד דולר מדרום קוריאה ו־115 מיליון דולר ממקסיקו.

הכלכלה המקסיקנית צוברת תאוצה

עלייתן של מדינות ה־MIST על חשבונן של ה־BRIC ניכרת במיוחד בדרום אמריקה, שם מקסיקו עשויה לתפוס את מקומה של ברזיל בתור "השוק החם הבא". לדברי אוניל, מקסיקו מגבירה את התחרות מול סין בתחום הייצור, בעיקר על רקע הגידול בעלויות הייצור שנרשם במדינה האסייתית, וכן בשל הקרבה של מקסיקו לארה"ב.

כלכלת מקסיקו צמחה בשיעור של 4.5% בשלושת החודשים הראשונים של 2012, השיעור הגבוה ביותר בשנה וחצי האחרונות על רקע עלייה בהיקף המשלוחים לארה"ב. עם זאת, ברבעון השני נרשמה האטה בקצב הצמיחה במקסיקו ל־4.1% עקב חולשה בייצוא, שהתמתנה בזכות ביקושים פנימיים חזקים.

גם באסיה נראה שיש מדינות שעשויות לספק תחרות לצמיחה המהירה של הכלכלה הסינית. כריסטופר מייעץ כיום למשקיעים למכור מניות של מדינות ה־BRIC לטובת רכישת מניות באינדונזיה, שבה הצמיחה הכלכלית במשך שבעה רבעונים רצופים היתה גבוהה מ־6%. לכך יש להוסיף את התוכנית של ממשלת אינדונזיה לבנות פסי רכבת, נמלי תעופה ונמלים שיעזרו לשמור על אחדות בקרב האיים השונים. מהלכים אלו צפויים לפצות במידה מסוימת על ההאטה בביקוש ליצוא סחורות מאירופה.

הפיכתה של אינדונזיה לאפיק ההשקעה מבטיח באה לידי ביטוי גם בדירוגי האשראי. בשמונת החודשים האחרונים סוכנויות דירוג האשראי מודי'ס ופיץ' העלו את דירוג החוב של אינדונזיה לרמת השקעה. בדצמבר העלתה פיץ' את הדירוג לרמה של -BBB, ואילו מודי'ס העלתה לרמה של Baa3 בינואר.

בהודו, לעומת זאת, אופק הדירוג נע בכיוון ההפוך. הכלכלה ההודית צמחה בשיעור שנתי של 5.3% לפי נתוני הרבעון הראשון - השיעור הנמוך ביותר זה תשע שנים - וב־S&P מזהירים מפני הורדת הדירוג של המדינה אם הצמיחה לא תתחזק והמחלוקות הפוליטיות לא ייפתרו.

"הודו סובלת מהיעדר מנהיגות יעילה", מסביר אוניל. "הממשלה אולי מתגאה בעובדה שהיא הדמוקרטיה הגדולה בעולם, אך אני נוהג לצחוק עליהם ולטעון שהדמוקרטיה כל כך טובה שהיא פשוט לא עובדת".

גם המניות בטורקיה פצחו בראלי לאחר שבשנה שעברה הממשלה הצליחה להוריד את הגירעון הפיסקאלי לרמה של 1.3% מהתמ"ג לעומת 3.6% ב־2010. הישג זה הוביל את סוכנות מודי'ס להעלות ביוני האחרון את דירוג האשראי של המדינה ל־Ba1 - רמה אחת מתחת לרמת השקעה.

מנגד, הכלכלה הרוסית, ששווייה נאמד ב־1.8 טריליון דולר, נהנתה מהתרחבות ברבעון הראשון של 2011, אך כעת חווה את ההשפעות השליליות של צניחת מחירי הנפט. רוסיה תלויה בהכנסות מיצוא נפט וגז לכיסוי כמחצית מההוצאות בתקציב שלה.

שר האוצר הרוסי לשעבר אלכסיי קודרין אמר ב־24 במאי כי לכלכלה יש סיכוי של 50% ליפול למיתון בעקבות המשבר באירופה, שאחראית לרכישת יותר ממחצית היצוא הרוסי. עם זאת, ב־20 ביולי מסר שר הכלכלה הנוכחי אנדריי בלוסוב כי התמ"ג הרוסי עשוי דווקא לצמוח השנה בכ־4% - תחזית שגבוהה יותר בהשוואה לתחזיות ממשלתיות קודמות שצפו התרחבות של 3.4% בלבד.

אוניל אמנם מצרף את דרום קוריאה לקבוצת ה־MIST, אך למעשה היא שונה משלוש המדינות האחרות מבחינת דמוגרפיה, פיתוח ועושר.

דרום קוריאה מוגדרת גם כאחת מ"הנמרים של אסיה", לאחר שצמחה מדי שנה בכ־9% משנות השבעים ועד פרוץ המשבר הפיננסי באסיה ב־1997. עם זאת, השנה צפויה המדינה להתרחב רק ב־2.9%.

לטענת אוניל, לדרום קוריאה חסרה שכבת אוכלוסייה צעירה שתניע את הצמיחה ותרחיב אותה לרמה של מדינות ה־MIST האחרות. לפי הערכות האו"ם, רק 16% מאוכלוסיית דרום קוריאה היא מתחת לגיל 15, וזאת בהשוואה ל־25% במקסיקו, אינדונזיה וטורקיה. אלא שלמרות זאת, אוניל מדגיש כי "דרום קוריאה היא המדינה המיושבת היחידה שהפכה מכלכלה שמזכירה מדינה אפריקאית לכזו ששייכת לקבוצת מדינות G7. היא מהווה דוגמה שכל המדינות האחרות יכולות ללמוד ממנה".

עוד מוקדם להספיד את הוותיקות

המתעוררות החדשות נוגסות, כאמור, בצמיחה של מדינות ה־BRIC, אולם עוד מוקדם להספיד אותן. אוניל טוען כי לאורך זמן הביצועים של מדינות ה־MIST לא בהכרח ימשיכו לעקוף את אלה של ה־BRIC, בפרט לאור החלטת הממשלה הסינית להתערב יותר בהנעת הכלכלה לכיוון של שיעורי צמיחה גבוהים יותר. בנוסף לכך, מדד MSCI של מדינות ה־BRIC נסחר לפי מכפיל רווח אטרקטיבי של 9, לעומת מכפיל 13.5 המגולם במדד S&P 500.

אוניל אף מדגיש כי למרות הירידה בביצועים של מניות ה־BRIC לאחרונה, אין סיבה לוותר על הפוטנציאל ארוך הטווח של הכלכלות שצמחו בין2001 ל־2010 בשיעור הגבוה פי ארבעה מארה"ב. להערכתו, מדינות ה־BRIC יצמחו בשיעור שנתי ממוצע של 6.5% עד 2020 לעומת 5.5% במדינות בקרן N-11 שבניהול גולדמן זאקס.

אוניל מספר כי כבר שלוש פעמים דחה בקשות מטעם אנשי המכירות של גולדמן להקים קרן שתתמקד רק במדינות ה־MIST, אך הסירוב לא נובע רק מסיבות כלכליות. "מקבלים חשיפה גבוהה אליהן דרך קרן N-11", הוא אומר. "אני גם לא רוצה להיזכר בספרי ההיסטוריה כבחור שכל הזמן יצר ראשי תיבות", הוא מוסיף בחיוך.

השורה התחתונה:

עלייתן של מדינות ה־MIST (מקסיקו, אינדונזיה, דרום קוריאה וטורקיה) על חשבונן של ה־BRIC ניכרת במיוחד בדרום אמריקה, שם מקסיקו עשויה לתפוס את מקומה של ברזיל בתור "השוק החם הבא".

תגיות