אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירת גארד מקדמת חלוקת דיבידנד מכלל ביטוח לאי.די.בי צילום: אוראל כהן

מכירת גארד מקדמת חלוקת דיבידנד מכלל ביטוח לאי.די.בי

כלל ביטוח סיכמה על מכירת החברה־הבת האמריקאית לברקשייר הת'אוויי תמורת 221 מיליון דולר, והיא מחזיקה ביתרות רווחים ראויים לחלוקה של מיליארד שקל. אולם החמרת תנאי החלוקה מצד המפקח עשויה להקשות על חלוקת הדיבידנד

20.08.2012, 08:04 | רחלי בינדמן

האם העסקה הטרייה שביצעה כלל ביטוח עם וורן באפט תסייע לבעל השליטה נוחי דנקנר לפרוע את חובות בקבוצת אי.די.בי? כלל ביטוח, בניהולו של שי טלמון ובשליטת אי.די.בי פתוח (55%), חתמה אתמול על הסכם למכירת החברה־הבת האמריקאית, גארד, ל־National Indemnity, חברה־בת של ברקשייר הת'אוויי של המיליארדר וורן באפט. העסקה תבוצע תמורת 221 מיליון דולר במזומן, כשכלל תשוחרר מערבותה להלוואה בהיקף של 48 מיליון דולר שנטלה לשם רכישת גארד. לשם השוואה, כלל ביטוח רכשה את גארד תמורת 107 מיליון דולר.

כלל רשמה במהלך חמש שנות אחזקתה בגארד רווחי הון שמבוססים על הרווחים שגארד ייצרה ולא נמשכו כדיבידנד על ידי כלל. הרווחים הללו היו חשבונאיים והתבססו על עדכון השווי של גארד בספרי כלל. עם זאת, כעת צפויה כלל לקבל כסף מזומן שיוכל לממן דיבידנדים מתוך הרווחים הראויים לחלוקה שנצברו לחברה. נכון לסוף מרץ, עמד הרווח הראוי לחלוקה כדיבידנד המותאם לדרישות ההון של כלל ביטוח על 1.03 מיליארד שקל.

ההנחיות החדשות של שריג

אלא שכדי לחלק דיבידנדים כלל ביטוח צריכה לעבור משוכה רגולטרית. כפי שנחשף ב"כלכליסט", באוקטובר אשתקד הודיע המפקח על הביטו פרופ' עודד שריג לחברות הביטוח כי הן יוכלו לחלק דיבידנדים ללא צורך באישורו רק אם יחזיקו ב־115% מההון העצמי המינימלי (כלומר עודף של 15% על הדרישות) לאחר חלוקת הדיבידנד.

אם הן יחזיקו בעודף שנע בין 105% ל־115% מההון הנדרש (לאחר החלוקה), הן יידרשו לקבל אישור מיוחד מהמפקח לצורך החלוקה, ואם עודפי ההון יעמדו על 105% או פחות, תיאסר עליהן חלוקת דיבידנד. נכון לסוף מרץ, החזיקה כלל ביטוח בהון עצמי של 5.16 מיליארד שקל כשההון העצמי שנדרש ממנה עמד אז על 4.34 מיליארד שקל, כלומר 118% מההון הנדרש ממנה.

אלא שיחס ההון עשוי להיפגע בקרוב בשל כמה סיבות. הרבעון השני, שאת תוצאותיו אמורה כלל לפרסם בימים הקרובים, היה חלש מבחינת שוק ההון, ולכן כלל לא צפויה לרשום רווחים גבוהים מהשקעות שביצעה בכספי הנוסטרו שלה. יתרה מזאת, בעקבות עדכון לוחות התמותה עקב עליית תוחלת החיים, כלל צפויה לבצע הפרשות בגין עלייה בהתחייבויות בתיק ביטוחי החיים שלה. מגדל, המחזיקה בתיק ביטוח החיים הגדול בישראל, נאלצה להפריש 180 מיליון שקל, שנגרעו מהרווח שלה, ואילו כלל, המחזיקה בתיק השני בגודלו, צפויה לבצע הפרשה גבוהה אף היא.

נוחי דנקנר, צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר | צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר, צילום: אוראל כהן

היקף הפרמיות צפוי לרדת

באפריל האחרון דיווחה כלל כי התקשרה במזכר הבנות לא מחייב למכור את גארד, שעוסקת בעיקר במכירת פוליסות ביטוח לפיצויי עובדים בארה"ב, לרוכש לא ידוע תמורת 218 מיליון דולר, אולם העסקה התפוצצה לאחר שהרוכש ביקש להפחית את סכום הרכישה. באוגוסט אשתקד ניהלה החברה מגעים למכירת גארד עם אמפלוירס האמריקאית תמורת 312 מיליון דולר, אך גם אז העסקה לא יצאה לפועל.

פעילותה של גארד מושפעת מהמצב הכלכלי בארה"ב. ירידה ברמות השכר או במספר המועסקים בארה"ב עלולה להביא לירידה בהיקף הפרמיות שגובה גארד, ובמקביל שיעור האבטלה הגבוה ממשיך לפגוע ברווחיות של ענף זה. לאור זאת, השלמת המכירה בתקופה זו ובמחיר שאותו דרשה כלל מהווה הישג עבורה.

תגיות