אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: תולאם פייסבוק לאלתר! צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: תולאם פייסבוק לאלתר!

מדוע פייסבוק חשובה מכדי שנשאיר אותה בידיו של מארק צוקרברג, למה מתכנן מנכ"ל פוקסקון להחליף את עובדיו המסכנים ברובוטים, איך מגיבים מעסיקים לאתר אוסטרלי שמאפשר לעובדים לרדת עליהם ומדוע טענו פונדמנטליסטים נוצרים שאמצעי תשלום ביומטרי הוא מהשטן

20.08.2012, 14:34 | יוסי גורביץ

גדולה מכדי שנאפשר לה להיכשל 

"גדול מכדי להיכשל" הוא תיאור שבדרך כלל ניתן לבנק, חברת ביטוח, חברת השקעות ושאר גורמים שעושקים אותנו בשיטה פשוטה למדי: הם מהמרים בכספו של הציבור, וכל זמן שיש רווחים הם מחלקים אותם בינם ובין עצמם. כאשר מגיעים ההפסדים, מצד שני, הם דורשים שהציבור יציל אותם - כי אם הם יפלו, תהיה קטסטרופה, כמו קריסת כל מערך הפנסיה.

עכשיו, טוען פיליפ הווארד, מגיעה גם פייסבוק לאותו המצב. יותר מדי אנשים משתמשים בה ויותר מדי מידע תלוי בה מכדי שאפשר יהיה לתת לבעלים הנוכלים שלה ליפול. מארק צוקרברג, כפי שמעידים השבועות האחרונים, לא ממש יודע איך לנהל חברה ציבורית, כשהוא חייב דין וחשבון לבעלי המניות ולא רק לכמה לקקנים בתקשורת ובחדרים סגורים. ההכנסות של פייסבוק צפויות להצטמצם משמעותית בקרוב: יותר ויותר משתמשים שלה גולשים בה בעיקר מהסלולרי, והחברה לא מצליחה להרוויח מהתחום הזה. מה שלא מפתיע, בהתחשב באפליקציה המקרטעת שלה.

ילד, איפה הכסף?, צילום: בלומברג ילד, איפה הכסף? | צילום: בלומברג ילד, איפה הכסף?, צילום: בלומברג

לפייסבוק יש עדיין המון כסף, אבל הווארד חושב שצריך להקדים תרופה למכה - ובצעד שיכניס את צוקרברג להלם, להלאים את פייסבוק. להווארד יש טיעון חזק: כרגע פייסבוק מפירה בעקביות את הפרטיות של משתמשיה והיא נמצאת בחקירות בלתי פוסקות בנושא. יותר מדי אנשים נפגעים מההתנהלות הזו של החברה. למעשה, אחד מכל 12 משתמשים בארה"ב לא משתמש בהגדרות הפרטיות שלה, בדרך כלל בשל חוסר ידיעה.

פייסבוק, ממשיך הווארד וטוען, מהווה מונופול: היא מחזיקה ב-80% מכלל השוק בתחום הרשתות החברתיות. ההפיכה שלה לחברה ציבורית לא גרמה לה להיות מחויבת יותר למשתמשים, להיפך; פייסבוק משתפת בפועל פעולה עם דיקטטורות כשהיא דורשת ממשתמשים להציג את שמם האמיתי. ואם זה לא היה מספיק, אז פייסבוק מחזיקה בצוות קטן מדי: 4,000 עובדים מטפלים בקרוב למיליארד משתמשים.

מכל הסיבות הללו, הווארד קורא להלאמת פייסבוק: להעביר את הבעלות עליה לידי הציבור, בתור התחלה להעביר לידיו את רוב המניות. רק כאשר אמון הציבור בחברה יחזור, אפשר יהיה להשיב לה חלק מהמניות שלה. כמובן, הסיכוי שהממשלה האמריקאית תלאים חברה - ושההלאמה הזו תעמוד במבחן משפטי - קטן יותר מהסיכוי של משתמשי פייסבוק לעשות בה משהו מועיל.

העובד שלא מתאבד

רובוטים עושים יותר ויותר תפקידים אנושיים, לפחות בתחום היצור. מפעל של פיליפס בהולנד משתמש ברובוטים כדי לבצע את התפקיד שמבצעים מאות עובדים בסין - בעשירית מכוח האדם וככל הנראה ביעילות רבה יותר.

פיליפס לא לבד. פוקסקון, שמייצרת את המכשירים שאפל מתכננת, אורזת ומוכרת, החליטה גם היא להעביר חלק ניכר מהמפעלים שלה רובוטיזציה מהירה. הסיבה לכך פשוטה למדי: רובוטים לא מתלוננים על תנאי עבודה ובניגוד לכמה מעובדי פוקסקון - לא נוטים להתאבד (ולפגוע בתדמית החברה).

"עובד החודש"? יתכן שבקרוב מאוד, צילום: בלומברג "עובד החודש"? יתכן שבקרוב מאוד | צילום: בלומברג "עובד החודש"? יתכן שבקרוב מאוד, צילום: בלומברג

הם אולי יקרים יותר כהשקעה ראשונית, אבל הם מחזירים את עצמם במהירות ולא גורמים לכאבי ראש בדמות מסיבת עיתונאים עם משפחה של עובד ז"ל. פוקסקון מתכוונת לבנות כמיליון רובוטים. מנכ"ל החברה, טרי גאו, אמר בינואר ש"בני אדם הם גם חיות, ולנהל מיליון בני אדם גורם לי כאב ראש".

גם אמזון התקינה רובוטים במחסני הענק שלה. בניגוד לעובדים האנושיים, רובוטים עושים פחות טעויות ולא מתלוננים לעיתונות כאשר החום במחסנים גבוה מדי. יונדאי כבר החלה לבנות מפעל מכוניות שיופעל כמעט כולו על ידי רובוטים.

השאלה, כרגיל, היא מה יהיה המחיר החברתי של כל זה. כולם נשבעים בעלויות היצור המוקטנות וביכולת הייצור הגדולה של הרובוט. השאלה שאף אחד כמעט לא מתייחס אליה היא מה יעשה המין האנושי כשלחלק ניכר ממנו לא תהיה עבודה. ארגוני עובדים מתחילים להבין מה קורה, והם מתחילים להתנגד למהלך. השאלה היא אם הם גם יצליחו: האם פוליטיקאים וטכנוקרטים יבינו בזמן שאנשים שלא עובדים הם לא רק מעמסה על תקציב ציבורי מתכווץ והולך, אלא הם אובדן ניכר של כושר רכישה.

הרחק מעיני הבוס

 

אבל כל זמן שלבני אדם יש עבודה, הם נוטים לקטר עליה. לשם כך הוקם לאחרונה אתר אוסטרלי בשם NakedOffice. יש לכם ביקורת על החברה בה אתם עובדים? יתכן שבקרוב תוכלו להגיע לשם ולחשוף אותה קבל עם ואינטרנט - בעילום שם, כמובן.

האתר מתמקד בינתיים בחברות אוסטרליות בלבד, אך מתכנן להרחיב את פעילותו גם לניו זילנד, בריטניה ומדינות נוספות. מספק רשימה של כ-3,000 מהן, כאשר המשתמשים יכולים להשאיר עליהם ביקורת. אחוז לא מבוטל מהביקורות הן קטילות - ירידות על המעסיקים, תלונות על מוסר העבודה ועל הארגון עצמו. עם זאת, חלק מהביקורות כוללות גם רשימה של יתרונות העבודה במקום, כמו למשל גישה לחדר כושר.

"אתה כתבת את זה? תגיע למשרד שלי בשתיים. ותביא ארגז", צילום: shutterstock "אתה כתבת את זה? תגיע למשרד שלי בשתיים. ותביא ארגז" | צילום: shutterstock "אתה כתבת את זה? תגיע למשרד שלי בשתיים. ותביא ארגז", צילום: shutterstock

מטבע הדברים, הבוסים לא לגמרי מרוצים: לשכת הסחר של מדינת ויקטוריה אמרה כי "היא מטילה ספק בכך שמעסיקים יעניקו ערך כלשהו לתוכן שמופיע בסוג הזה של פורומי רשת". אולי דווקא כדאי להם לעשות זאת: עובדים ממורמרים מסוגלים לגרום נזק ניכר, ו-NakedOffice מכיל את סוג הביקורת שעובדים בדרך כלל מהססים להשמיע.

קצרצרים

1. תזכורת לא נעימה: גם אם אתם מגייסים כספים מאתר מימון המונים (כמו קיקסטארטר), הכסף שאתם מקבלים בהחלט עשוי להיות חשוף למיסוי. "יש שני דברים קבועים בחיים", אמר בנג'מין פרנקלין - "מוות ומסים". ואת משרד האוצר שלכם אתם הולכים לפגוש הרבה יותר מאשר את המוות. כמובן, הכלל שאם ההוצאות שלך גבוהות מההכנסות אתה זכאי להחזר ולא חייב בתשלום עדיין בתוקף, אבל זכרו את זה.

רק המסים והמוות. פרנקלין רק המסים והמוות. פרנקלין רק המסים והמוות. פרנקלין

2. ג'וליאן אסנג', מדליף-על, חשוד באונס וקיסר וויקיליקס, ערך אתמול (א') מסיבת עיתונאים מאולתרת מהקומה השניה של שגרירות אקוואדור בלונדון. אסנג' קרא שם לממשלת ארה"ב להפסיק את "ציד המכשפות" כנגד וויקיליקס ולסגור את חקירת ה-FBI בנושא. אסאנג' לא אמר ולו מילה על ההאשמות האמיתיות נגדו. השגרירות האקוואדורית מוקפת כעת דרך קבע על ידי מספר גדול של שוטרים. נראה כמה זמן יהיה לאסאנג' כוח לפארסה הזו.

3. אנחנו חיים בעולם חולה, חולה מאוד: בקרוב צפויים רופאים לדרוש מהחולים שלהם להתקין אפליקציות, כדי שהללו תוכלנה לעקוב אחריהם. כאן המקום להזכיר שלמרות שזה נראה אחרת, סמארטפונים הם עדיין מוצר מותרות, וחלק ניכר מהאוכלוסיה - במיוחד הקשישים - נאלץ לבחור לעתים בין רכישת תרופות ובין רכישת מזון. השענות על אפליקציות צפויה לגרור לחץ על הפציינטים לרכוש סמארטפון, וזו תהיה העברה של העלות של מערכת הבריאות מהמדינה לאזרח, תוך הענקת בונוס שמן ליצרני המכשירים. כל זה, בלי מילה על הסכנה שבאובדן מידע רפואי פרטי עם המעבר לאפליקציות סלולריות.

4. ואם כבר אפליקציות, אז אפליקציה חיננית חדשה ל-iOS מאפשרת למשתמש למחוק את ההשפעות של פילטרי אינסטגרם ולהציג את התמונה כפי שהיא נראתה במקור, לפני שצבעו אותה אחרת. מדובר בצעד חיובי, שיכול לחשוף את פניהם האמיתיות של כל המתיימרים להיות אמני צילום בסלולרי.

   

5. ולידיעה המטומטמת של היום: בית ספר בלואיזיאנה החל לסרוק את כף היד של תלמידיו, כדי לאפשר להם לשלם כך על ארוחת הצהרים שלהם בקפיטרייה. מספר הורים, נוצרים אדוקים, החליטו שהסורק הזה דומה יותר מדי ל"סימן החיה" השטני מספר חזון יוחנן (עליו נאמר שהוא יופיע על יד האדם ועל מצחו ושאי אפשר יהיה לרכוש דבר בלעדיו), ועל כן הם מחרימים את הסורק.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
סוציאליזם לאומני ותפל...
למה לא, בואו ניתן לממשלה את כל הפרטים שלנו על מגש של כסף. קצת היגיון, זה אמור להיות אתר רציני. חוץ מזה, חברה מסויימת שינתה את העולם, באיזה זכות בכלל - ולא חשוב כמה היא חשובה- יש למישהו זכות להלאים אותה? בואו ניקח כל דבר טוב וניתן אותו לממשלה שתהרוס אותו. לחיי הצנזורה הצבאים שלנו ותקנות החרום.
קפיטליסט  |  21.08.12
4.
נו ומי בדיוק אשם בפיטורים של כל אותם עובדים סינים?
יפי הנפש המערביים המזדעזעים כל כך מילדים שהולכים לעבוד כי הם צריכים את הכסף, עד שהם מעדיפים שאותם ילדים לא יעבדו (וכמובן לא יהיה להם כסף). יפי הנפש המערביים המזדעזעים כל כך מהפרוטות שאותם מרוויח הפועל הסיני, מבלי להבין שלפועל הסיני זה שיפור ביחס למה שהיה לו מקודם. עכשיו לא צריך להזדעזע הפועל כבר לא מרוויח את אותן פרוטות...
20.08.12
לכל התגובות