אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: e-score, הדירוג הווירטואלי שהורס את חיינו צילום: shuterstock

דו"ח טכנולוגי: e-score, הדירוג הווירטואלי שהורס את חיינו

המידע שאתם מעלים לרשת גורם לחברות לקבוע אם לאשר לכם הלוואה או לייבש אתכם שעות בשירות הלקוחות, פיטר תיל - מראשוני המשקיעים בפייסבוק מוכר את כל מניותיו בחברה, גרופון מאיימת על סוחרים ומאבדת משקיעים ואיביי אוסרת מכירת קללות ולחשים

21.08.2012, 14:15 | יוסי גורביץ

למה אתם ממתינים על הקו?

 
בשקט ובלי כמעט תשומת לב, כל מהלך שאתם מבצעים ברשת מדורג על ידי חברות חשאיות-למחצה, שמנסות להבין כמה בעצם אתם שווים, כמה אפשר לסמוך עליכם, וכמה כסף מותר להלוות לכם.

הן מייצרות דירוג שנקרא e-score, ומתבסס על כמויות המידע הבלתי נתפסות שאתם משגרים לרשת - במדיה החברתית, במודעות שאתם מקליקים עליהן ועוד. האם אתם קונים יותר מדי מזון כלבים ומשקיעים פחות מדי בנדל"ן? מישהו רושם את זה.

בפני עצמו, כמובן, אין שום דבר רע בחישוב דירוג האשראי שלכם. בנקים וחברות אשראי עושות את זה כדי למנוע משברים כמו מקרה הסאבפריים, שבו אנשים שלא יכלו להרשות לעצמם בית קיבלו הזדמנות לרכוש כמה בתים; כנראה המשבר הכלכלי המטומטם ביותר מאז שאלבניה קרסה בגלל משחק פירמידה ב-1997.

אישרו לך הלוואה? אולי כי אתה קונה הרבה ברשת, צילום: shutterstock אישרו לך הלוואה? אולי כי אתה קונה הרבה ברשת | צילום: shutterstock אישרו לך הלוואה? אולי כי אתה קונה הרבה ברשת, צילום: shutterstock

הבעיה היא שכל זה נעשה מאחורי גבו של הצרכן. הוא לא יודע מה דירוג ה-e-score שלו, אבל הדירוג הזה כבר מכריע את התנהלותן של חברות רבות כלפיו. הוא קובע, בין השאר, האם נציג שירות יעלה מולו מיד או האם הוא יצטרך להמתין שעות באיזו מבואת גיהנום טלפונית. מוסדות פיננסיים עשויים להתחמק מאנשים כאלה, ולהגביל בכך את היכולת שלהם לקבל הלוואות או ביטוח - והם אפילו לא ידעו למה. הדירוג הזה עשוי להכניס צרכנים לספירלה שבה הם לא מקבלים הלוואות או את השירות שהם צריכים ועל כן המצב הכלכלי שלהם מתדרדר, מה שרק מבטיח שהדירוג שלהם ימשיך לרדת, וחוזר חלילה.

אל היציאות!

מניית פייסבוק ממשיכה לדדות ולאבד מערכה, ויש להניח שהעובדה שחברה סינית עומדת לתבוע אותה בטענה שהיא העתיקה ממנה את הטיימליין (מייסד החברה ערך הרצאה בנושא תכונה דומה עם שם זהה, כשבקהל יושב אחד, מ. צוקרברג, שלא בדיוק נחשב למי שאתיקה עסקית היא נר לרגליו) כנראה לא תעזור.

על כן אף אחד לא באמת הופתע שפיטר תיל נפטר מרוב המניות שלו בפייסבוק וגרף באותה הזדמנות 400 מיליון דולר. תיל הוא אחד המשקיעים המוקדמים בפייסבוק ומי שבמשך שנים שימש כשגריר שלה והבטיח לנו שהיא תספק גדולות ונצורות.  זו לא המכירה הראשונה של תיל: הוא מכר כ-50% מהמניות שלו מיד עם הנפקתה של פייסבוק, כשהוא מכפיל את מספר המניות שתכנן למכור מלכתחילה.

פיטר תיל. לקח את הכסף והלך, צילום: בלומברג פיטר תיל. לקח את הכסף והלך | צילום: בלומברג פיטר תיל. לקח את הכסף והלך, צילום: בלומברג

בקיצור, מר תיל יודע כנראה משהו שאנחנו לא יודעים וידע אותו כבר לפני שלושה חודשים לפחות. הוא סיפר ל"כלכליסט" לפני שנה וחצי ש"פייסבוק יוצרת ערך ארוך טווח לכולם". אם זה היה המצב, הוא כנראה היה ממשיך להחזיק במניות שלו. הלקח הקבוע נשאר: אל תאמינו לאף מילה ממה שאומרים משקיעים על חברות שהם מושקעים בהם. אין להם שום אינטרס לספר לכם את האמת.

 

והדוגית שוקעת

 

סימנים משמחים על קריסה מתקרבת מגיעים מהונאת הפונזי החביבה על המדור, גרופון. הקיום שלה, כזכור, נשען על כך שהיא משלמת לסוחרים שלה באיחור של 60 יום על העסקאות שלהם, כשבאותם 60 ימים היא מגרדת עסקאות חדשות. אנחנו יודעים שהמורל בקרב אנשי המכירות של החברה בשפל חדש, ועכשיו מסתבר שהיא פותחת חזית גם עם הסוחרים שלה.

בחודשים האחרונים מתקבלות תלונות מכמה וכמה סוחרים על כך שגרופון מאיימת לתבוע אותם. למה? ובכן, גרופון מתחילה לאחר בתשלומים שלה. צריך לחשוב על זה מנקודת מבטם של הסוחרים: הם העניקו שירות במחיר מוזל, לעתים קרובות אחרי הבטחות חסרות כיסוי של גרופון - ועכשיו החברה לא משלמת.

גרופון, צילום: בלומברג גרופון | צילום: בלומברג גרופון, צילום: בלומברג

לעתים, זה קורה כשהסוחר כבר באמצע עסקה נוספת עם גרופון - והוא מתבקש בעצם להמשיך ולשרת לקוחות בחינם, כשלא ברור אם ומתי יראה את הכסף שלו. אם הוא מנסה לבטל את העסקה, הוא חוטף איום בתביעה. אם הוא אומר ללקוחות שמגיעים בעקבות גרופון שהוא מצטער, אבל הוא לא מקבל תשלום מגרופון, נציגי המכירות מאיימים עליו בתביעת הוצאת דיבה.

עובדים לשעבר של גרופון מאשרים שאחת הבעיות שלהם היא לשכנע את מערכת הפיננסים של החברה להוציא צ'ק בזמן. זו לא שיטה שתוכל להחזיק לאורך זמן; דפקת סוחר פעם אחת, והוא לא יעבוד איתך יותר - וסביר להניח שגם יעביר מפה לאוזן את השמועה שלא כדאי לעבוד איתך.

יש כבר מי שקולט לאן זה הולך: לפחות ארבעה משקיעים מוקדמים בגרופון, ביניהם מארק אנדרסון, נפטרים במהירות ממניות גרופון שלהם כל זמן שאפשר למצוא להן קונה.

אופס, שוב לא צייתנו לחוק

עוד יום, עוד התנהלות בעייתית מבחינה חוקית מצד גוגל: דיווחנו כאן לפני כשבועיים על כך שהחברה קיבלה הוראה מבית המשפט לחשוף את כל העיתונאים והבלוגרים ששיחדה כדי שיכסו את משפט אורקל-גוגל באור חיובי. עכשיו קובע בית המשפט שגוגל לא צייתה להנחיית בית המשפט.

אוהבת את המשחק, אבל לא את החוקים. גוגל, איור: יונתן וקסמן אוהבת את המשחק, אבל לא את החוקים. גוגל | איור: יונתן וקסמן אוהבת את המשחק, אבל לא את החוקים. גוגל, איור: יונתן וקסמן

התמנון העליז, כתב השופט אלסופ, העלה טענה מקורית: הוא שילם לכל כך הרבה עיתונאים ובלוגרים, אם כי לא באופן ישיר, שאין ביכולתו לציין את השמות של כולם. זו טענה... מעניינת, איך לומר, ואלסופ לא התרשם ממנה. אמר לגוגל שהיא צריכה להתאמץ יותר, וכתב בעוקצנות ש"פשוט עשו כמיטב יכולתכם, אי אפשר לדרוש ממכם את הבלתי אפשרי". הוא העביר לגוגל הנחיות מפורטות והורה לחברה להגיש לו את רשימת הבלוגרים עד לסוף השבוע. השופט הורה גם לאורקל לעיין בהנחיות הללו ולפשפש בזכרונה - אולי יש עוד בלוגר שהיא רוצה לנקוב בשמו.

גוגל אומרת שוב ושוב שהיא מצייתת להנחיות בתי המשפט, ויש לה היסטוריה ארוכה מאוד של מאבקים משפטיים. ההתנהלות שלה כאן מזכירה שוב את מה שהבינו כבר הרגולטורים האירופאיים בתחום הפרטיות: שהחברה לא משתפת פעולה עם אף אחד ומודה בהתנהלות לקויה רק לאחר שהבינה שיש לצד השני ראיות בלתי ניתנות לערעור. השאלה היא כמה זמן אפשר יהיה להתנהל כך בלי שהרשויות יתפוצצו בשלב מסוים; בינתיים נראה שגוגל נחושה למצוא את התשובה לשאלה הזו.

קצרצרים

1. אכטונג! בעקבות הגעתו הממשמשת ובאה של מה שכולם מצפים שיהיה האייפון 5 (אבל אל תתנו להם לעבוד עליכם – מדובר בעצם באייפון 6), נרשם מחסור כבד בשמות תואר בקרב אנליסטים שמנסים לתאר את השפעתה העתידית של הגרוטאה על המין האנושי. אם לשפוט לפי האקסטזה שאוחזת באנליסטים אפשר לחשוב שמדובר בתרופה לסרטן או בהיתוך קר. עם זאת, אין ספק שאפל תמכור מספר ניכר של הגרוטאות; היא היתה מוכרת מספר ניכר של שקיות מזון לחתולים אם היתה שמה עליהם את הלוגו שלה.

מה יעשה הקסם הבא שתחשוף אפל?, צילום: בלומברג מה יעשה הקסם הבא שתחשוף אפל? | צילום: בלומברג מה יעשה הקסם הבא שתחשוף אפל?, צילום: בלומברג

  

2. לפני כמה שנים התחילו מחשבים של ממש להגיע לכלי הרכב שלנו, ולפני איזה שנתיים חברות רכב התחילו לדבר על כך שהם יחברו אותנו לרשת בכל שניה באמצעותם. לא שברור לי למי זה מועיל, אלא אם אתם מחזיקים במניות של חברות שעוסקות בשיקום פצועי תאונות דרכים. עכשיו, כמובן, מגיע הצד השני: אינטל התחילה להעסיק מומחי אבטחה כדי למצוא את הבאגים במחשבים הללו, כדי למנוע מהאקרים לגרום תאונות דרכים.

3. באופן צפוי למדי, החל ארגון הטרור המקוון אנונימוס להפיל את אתרי ממשלת בריטניה בעקבות התעקשותה של זו על כך שהאנס המבוקש ג'וליאן אסנג' יסגיר את עצמו, כדי שאפשר יהיה להסגיר אותו לשוודיה. לא נראה, עם זאת, שהתקפה על כמה אתרים תגרום לממשלת בריטניה להחליט שהגיע הזמן לשים קץ למסורת בת 800 שנים של שלטון חוק. עם קצת מזל, הטרוריסטים ייתפסו ויחלקו את גורלו של אסאנג'.

4. איביי החליטה לאסור על מכירת קללות, לחשים, גילוי עתידות ושאר ממבו ג'מבו מיסטי לכאורה. האיסור יכול, כך נמסר, גם על טבעות מכושפות לכאורה, קמעות וכן הלאה. התחום המיסטי תמיד היה מלא בנוכלים שעסקו במרץ בהפרדה בין שוטים וכספם. מכורי ההבלים, כמובן, מיהרו להאשים את איביי באפליה לרעה.  

5. משפט סמסונג-אפל הגדול הסתיים, ועכשיו נותר רק להשליך את הקוביות ולראות מה חבר המושבעים יעשה עם כל המידע הסותר שהוצג לו. האנשים האומללים האלה נאלצים כעת להתמודד עם שאלון של 26 עמודים שיש בו בסך הכל 56 שאלות. זה לא כולל חוברת הנחיות בת 100 עמודים. נראה שהנפגעים העיקריים ממשפט הפטנטים המייגע הזה הם המושבעים והעצים. אבל זה בסדר: המושבעים יוכלו להתנחם בכך שלא משנה מה הם יחליטו, מישהו יערער, ואז גם כמה שופטים יצטרכו לטעום מהכיף הזה.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות