אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: העובד הכי אומלל בגוגל צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: העובד הכי אומלל בגוגל

סיפורו של האדם שצפה בכל התוכן הכי מבחיל באינטרנט וידידו - המומחה לעריפות ראשים, הודו מאיימת על שירותי רשת שלא מצנזרים תוכן טרוריסטי, סיפורי זוועה מחנויות אפל וחלק מפרוייקטי קיקסטארטר לא מבשילים, למרות המימון

22.08.2012, 14:22 | יוסי גורביץ

עבודת החלומות מהגיהנום

גוגל נחשבת לאחד ממקומות העבודה הטובים שניתן למצוא. עם זאת, סביר להניח שלא מעט אנשים היו מעדיפים לנהל סניף של המבורגריה ממוצעת ולא לעבור את מה שעבר אחד מעובדי הקבלן של אימפריית האינטרנט.

האיש, ששמו לא פורסם, הוזמן לגוגל לעבוד בתחום ה"תוכן הרגיש". הוא בדיוק סיים את לימודיו בקולג' וקפץ על ההזדמנות לעבוד בגוגל. הוא מודה שהתנאים שסיפקה לו החברה היו יוצאי דופן: שכר טוב ואוכל מסביב לשעון (האוכל הוא חלק מאסטרטגיה של גוגל שנועדה להשאיר את העובדים כמה שיותר זמן במשרד).

מה עובר על עובדי גוגל? , צילום: גלעד קוולרצ מה עובר על עובדי גוגל? | צילום: גלעד קוולרצ'יק מה עובר על עובדי גוגל? , צילום: גלעד קוולרצ

הבעיה היתה העבודה עצמה. האיש שלנו נאלץ להתמודד עם כל סוגי הזבל שהרשת מייצרת: הוא נחשף לסרטים ולתמונות של נקרופיליה, זואופיליה, פורנוגרפיית ילדים, סרטוני הוצאה להורג, סרטוני התאבדויות - כל תחלואי האנושות, שפעם היו נמכרים בחנויות דלוחות למביני דבר ועכשיו משייטים להם באוטוסטרדת המידע. הוא היה צריך לעבור על אלפי תמונות ביום.

העובד לא שם לב למה שקורה לו, אבל תוך כמה חודשים הוא החל לסבול מבעיות נפשיות. לא היה לו עם מי לדבר על העניין. גוגל מימנה לו פגישה אחת עם מטפל, וזהו. ואחרי תשעה חודשים של עבודה, היא הודיעה לו שהיא לא מחדשת את החוזה שלו. למה? הסבר הוא לא קיבל.

לטענת העובד, זה לא מקרה בודד. הוא עצמו התעסק עם תמונות; היה לו ידיד שעשה את אותו הג'וב על סרטוני יוטיוב, עובד קבלן אף הוא. הידיד היה האיש "שידע הכל על עריפות" - כל פעם שאל קאעדה היו מעלים סרטון חדש, הוא היה הראשון שרואה אותו.

לגוגל יצא שם של חברה עליזה, עם פרצוף שמח שמופנה לכל העולם. אבל יש לה מרתפים ותעלות ניקוז, ומסתבר שלא מי יודע מה אכפת לה מהאנשים שצריכים לנקות אותם. הם עשו את שלהם, והם יכולים ללכת.

איך מתמודדים עם הנשק החדש?

להודו יש בעיה, ותיקה יחסית, של אלימות בין האוכלוסיות השונות בה. במדינה נמצאת אוכלוסיה מוסלמית שהיא מהגדולות בעולם - ונמצאת תחת שלטון הינדי לאומני. בשנות התשעים והאלפיים, מהומות דתיות עם מאות הרוגים היו סכנה קבועה עבור ממשלת הודו.

בשבועות האחרונים ארעו מהומות במדינת אסאם על רקע סכסוך בין אוכלוסיית הבודו המקומית והמוסלמים; הבודו טוענים שהמוסלמים הם פולשים, המוסלמים - רובם בנגלים - מציינים שהם הגיעו לשם עם השלטון הבריטי, מנוחתו עדן. מהומות כאלה מתרחשות כבר יותר מ-30 שנה; הסיבוב האחרון גרר 78 הרוגים ומאות אלפי עקורים.

הודו - אוכלוסיה מגוונת, סוגי טרור חדשים, צילום: אי פי אי הודו - אוכלוסיה מגוונת, סוגי טרור חדשים | צילום: אי פי אי הודו - אוכלוסיה מגוונת, סוגי טרור חדשים, צילום: אי פי אי

למהומות המסורתיות מתלווה עכשיו נשק חדש: במדינות הסמוכות לאסאם החלו איומים על תושבים שאם הם יישארו במקום, הם ישלמו את מחיר המהומות. האיומים הללו מגיעים ב-SMS, באמצעות אתרי רשת, ובאמצעות רשתות חברתיות.

הטרור הזה (טרור, כזכור, הוא איום או אלימות בפועל שנועדו להשיג מטרה פוליטית) - עובד: עשרות אלפי אזרחים מבוהלים החלו נמלטים מן הערים שבהן התקבלו האיומים. לטענת הממשלה ההודית, חלק ניכר מהאיומים הללו מגיעים מחוץ להודו, בעיקר מפקיסטן. הודו מנסה להתמודד עם המצב הזה, והאמצעים שלה בעייתיים מאוד: היא חסמה 245 אתרי רשת, והיא דורשת מפייסבוק וגוגל לצנזר תוכן שעשוי לסייע לטרוריסטים. אלה האחרונות הגיבו בחיוב ופייסבוק אף ביקשה ממשתמשיה לסמן תוכן שעשוי להיות בעייתי בתחום.

מי שטרם הגיבה בשום צורה היא טוויטר. לטוויטר יש היסטוריה ארוכה מאד של התנגדות לכל צורה של צנזורה ממשלתית, ובעיה נוספת היא שאין לה כלל נוכחות בהודו. המשמעות היא שהיא עשויה לחטוף סנקציות ממשלתיות.

לצורת האלימות הזו אין כמעט תקדים: במהומות בקניה לפני מספר שנים נעשה שימוש בכלי מפחיד אחר, זימון כנופיה באמצעות SMS כדי לתקוף מתנגדים פוליטיים. בהודו, מדובר בינתיים באיום באלימות, לא ביישומה, אבל היכולת של איום כזה להשיג תוצאות, כמסתבר, גבוהה למדי. המשמעות על המשך החיים שלנו, במיוחד לאור העובדה שקבוצות ימין נחושות כבר מצליחות לסתום פיות בפייסבוק, היא לא פשוטה.

חנויות אפל, הצד שלא הכרתם

המקור של גיזמודו, נקרא לו רונלד, מפחד פחד מוות מאפל. הוא מפחד ממה שהחברה תעשה לו ולחברים שלו, אם תצליח להניח עליו את ידה. ובהתחשב בכך שלאפל יש משטרה חשאית משלה, זה לא בהכרח מופרך.

רונלד, שעבד כ"גאון" אפל במשך שש שנים, חושף קצת מהזוועות בהן נתקל בחברה: הוא סיפר שהבוסית שלו העבירה למנתח פלסטי מוצרים בהנחות גדולות, כדי שיארגן לה ניתוח. הבונוסים שהיו מיועדים לעובדים קוצצו, כדי שהמנהלים של החנות יוכלו לעשות מכה. העובדים עצמם ניצלו את הנהלים הלקויים של החנות כדי לארגן לעצמם אייפונים - לעתים באמצעות זיוף עסקאות.

עובדי אפל. מה בדיוק קורה שם, בחנויות?, צילום: בלומברג עובדי אפל. מה בדיוק קורה שם, בחנויות? | צילום: בלומברג עובדי אפל. מה בדיוק קורה שם, בחנויות?, צילום: בלומברג

בחלק מהמקרים, ה"גאונים" ארגנו לעצמם אייפונים רק כדי שהם יוכלו לשבור אותם. כמובן, חלק ניכר מהזמן הם היו שיכורים - את האלכוהול הם קיבלו מבר שסיפק אותו תמורת חומרה. על חשבון אפל, כמובן. מבלי שהחברה היתה מודעת לכך, כמובן.

וזה לא שהם אהבו את הלקוחות. ה"גאונים" יודעים איך להתנקם בלקוחות שלא נותנים להם את הכבוד שלדעתם מגיע להם. עצבנת "גאון"? הוא יכול לשפוך וויסקי לתוך המחשב שלך. הוא יכול להשתמש בדיסק הקשיח שלך כסקייטבורד. הוא יכול סתם למחוק אותו - אחרי הכל, הלקוח כבר חתם על מסמך שמסיר מאפל את האחריות לתוכן הדיסק.

ומהתגובות של עובדי אפל לשעבר בגיזמודו, נראה שזה לגמרי לא מקרה בודד. אפל תמנע מתגובה בתוך 3...2...1...

הפרויקטים שלא קורים

 

קיקסטארטר, האתר שמאפשר לך לגייס כספים כדי לקדם פרוייקטים כיפיים (שלא יכניסו מספיק כסף לאף משקיע הון סיכון תאב בצע), הוא אחד הדברים הטובים ביותר שיצרה הרשת. אבל גם בו, יש סיפורים לא חיוביים.

אם הפרויקט לא מצליח לגייס את הסכום שהוא ביקש בפרק הזמן הדרוש, אז הכסף חוזר למשקיעים. אבל אם כל הכסף נאסף, אז הפרויקט ממשיך הלאה – וחלק ניכר מהם לא מצליח לעמוד במטלה שהציבו לעצמם. מחקר שנערך לאחרונה מצא שמבין פרוייקטי הטכנולוגיה והעיצוב, 75% (!) לא עומדים במטלה בפרק הזמן שהקציבו לעצמם.

הכסף אוזל לפני תם הזמן בקיקסטארטר, איור: ליאב צברי הכסף אוזל לפני תם הזמן בקיקסטארטר | איור: ליאב צברי הכסף אוזל לפני תם הזמן בקיקסטארטר, איור: ליאב צברי

אפילו פרוייקטים שמשכו המון תשומת לב, כמו השעון שמתקשר עם סמארטפונים Pebble שגייס יותר מ-10 מיליון דולר, עשויים שלא לעמוד במטלה: יצרני Pebble כבר הודיעו שלא יעמדו ביעד, שהיה אמור להיות ספטמבר. אנליסטים מזהירים שאם המצב יימשך, משקיעים ידירו רגליהם מקיקסטארטר. אני לא בטוח שהם צודקים: הרבה מהמשקיעים נותנים סכומים נמוכים מאוד, משום שהם רוצים לקדם חלום, והם יודעים שחלומות עשויים שלא להתגשם.

קצרצרים

1. ארגון אנונימוס הודיע שהוא הפיל את אתר בית המשפט המחוזי של חמובינצ'סקי, שמוכר יותר בעולם בתור אחת משפחותיו של ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין - אחרי שהרשיע את שלושת חברות להקת הפאנק Pussy Riot במשפט ראווה. זה לא יוריד אפילו דקה ממאסרן של השלוש, לא ישפיע בשום צורה על מה שנשאר מהמאבק למען דמוקרטיה ברוסיה, ולכל היותר ישמש ככלי נשק בידיו של המשטר הפוטיניסטי, שיוכל מעתה לטעון בצדק שהוא נאלץ להתמודד עם טרוריסטים. ואם זה לא היה מספיק, אז התוקפים זיהו את עצמם כסניף האמריקאי של אנונימוס, כדי שאפשר יהיה לצבוע את המאבק לשחרור פוסי ריוט כמאבק של מעצמה זרה שעדיין נחשבת בעיני רבים לאויב מספר אחת. האמת, זו פרובוקציה כל כך דלוחה, שאפשר לתהות אם אורגנה על ידי אנשי פוטין. לא שאפשר לדעת: זה כל הכיף בארגון הטרור הזה, אנונימוס: דופקים את המטרות שלהם-עצמם מאז שכמה ילדים מנוזלים קיבלו חיבור לרשת.

אנונינמוס. אין שכל, אין דאגות, צילום מסך: anonymous-os.tumblr.com אנונינמוס. אין שכל, אין דאגות | צילום מסך: anonymous-os.tumblr.com אנונינמוס. אין שכל, אין דאגות, צילום מסך: anonymous-os.tumblr.com

     

2. האם מגיע הקץ על עמק הסילי-קון כמקדם חדשנות? זו הדעה של דייוויד סאקס, שמכר לאחרונה את Yammer למיקרוסופט תמורת 1.2 מיליארד דולר. לטענת סאקס, בתור התחלה הבעיה היא שלא נשארו מי יודע מה רעיונות מקוריים שעוד לא יושמו, במיוחד לאור העובדה שחברות ההייטק הגדולות מנוהלות טוב מאי פעם; שגם אם יש לך רעיון כזה, תתקשה ליישם אותו בסכום התחלתי נמוך; ושגם אם תצליח בזה, לא תוכל לעמוד בפני ההסתערות של החברות הגדולות, שיעתיקו את הרעיון שלך ובמידת הצורך יתישו אותך בבתי משפט. המשקיע מארק אנדרסן מיהר לטעון בתגובה שהחברות הגדולות לא מבינות ביזמות משום שיש בהן מתח מובנה בין הצורך לחדש כדי לא לקפוא ולהפוך לדינוזאורים, ובין הצורך להגן על מוצרי הבסיס שלהן. בואו נסתכל על השאלה הזו עוד שנתיים, רצוי בגיבוי של מידע אמפירי; נראה לי שנהיה חכמים יותר.

3. ונעבור אחורה במכונת הזמן: כתבי טכנולוגיה בחנו את לוח החופשות של ספקית הסלולר ורייזון, שמו לב לכך שיש עוצר חופשות שמתחיל בסופ"ש של ה-21 בספטמבר ונגמר רק בסוף החודש - והגיעו למסקנה שזה התאריך שבו יושק האייפון החדש. איזה כיף לחיות בעולם החופשי, שבו חברות ציבוריות נוהגות לפרסם מידע לציבור.

4. ואחרי ה"ייזהר הקונה" הקודם על קיקסטארטר, כאן המקום לציין שהיוצר הפורה מתיו אינמן (היוצר של The Oathmeal), שכבר רשם כמה הצלחות בתחום גיוס כספים, החליט ליצור מוזיאון לזכרו של הממציא המשונה והמרתק ניקולה טסלה. אינמן רצה לגייס 850,000 דולר; הוא גייס 1.7 מיליון - פי שניים מהיעד. כבוד.

5. זהירות, בפייסבוק מסתובב וירוס שגורם לאנשים לשלוח בקשות 'חברות' לאנשים שהם בכלל לא מכירים ולאשר בקשות אוטומטית. במקרה אחד לפחות, משתמשת דיווחה שהיא נחסמה ל-30 יום משום שהווירוס שלח מספר חריג של בקשות חברות ללא ידיעתה. למרות מספר מתרחב של תלונות, פייסבוק טרם הגיבה רשמית. כאילו שלא היו לה די בעיות עם חשבונות פיקטיביים.  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
אוי באמת כמה (לגבי העובד של גוגל).
מעבר להגזמה על התנאים ה"נוראים" שלו והטראומות הפסיכולוגיות שקורות לנפשו הרכה של האומלל רך הנפש (ואם באמת יש אנשים כאלו שלא מסתגלים תוך כמה ימים, אז כמו שאנשים עם קלאוסטרופוביה לרוב לא ילכו לחקור מערות אז אנשים רכי נפש לרוב לא יבחרו עבודה שתיפגע בנפשם העדינה. ואם בן אדם רוצה לעולל לעצמו כזה דבר האם חובתה של החברה לא לאפשר לו?) האם מי שמנקה את החברה צריך לקבל עדיפות בהעסקה שלו ולקבל משכורת גם כשלא צריכים אותו? או שזה נוגע לכל עובד שעשה עבודה וכשלא צריכים יותר את העבודה שלו, אסור לתת לו ללכת? צריך להמשיך לשלם. נ.ב הלוואי עלי עבודה כזו.
אחד שהפסיק להיגעל מדברים כמה ימים אחרי שגילה את אוגר  |  23.08.12
לכל התגובות