אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשולי הרשת: הוא, רובוט צילום: עמית שעל

בשולי הרשת: הוא, רובוט

פרויקט חדש באוניברסיטת יל מבטיח לייצר רובוט שיהיה מסוגל לזהות את עצמו במראה - מבחן שעד כה רק חיות מתקדמות כמו בני אדם, דולפינים, פילים וקופים הצליחו בכך. החוקרים רואים זאת כצעד חשוב בדרך לאינטיליגנציה מלאכותית ורובוטים בכל בית

24.08.2012, 16:13 | הראל עילם
הפער בין בני אדם ואינטיליגנציה מלאכותית הולך ומצטמצם: קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת יל חשפו את ניקו (NICO), הרובוט הראשון שצפוי להצליח באחד המבחנים החשובים ביותר בבדיקה של אינטיליגנציה - מבחן המראה. החוקרים הציגו את ניקו בכנס אינטיליגנציה מלאכותית שנערך בטורונטו.

מבחן המראה החל להופיע בחוגים אנתרופולוגיים וביולוגיים בשנות השבעים ומעלה את השאלה - האם ישות מסוגלת לזהות את עצמה במראה? מרבית בעלי החיים על בני כדור הארץ אינם מסוגלים לכך, ובני אדם הם בין החיות הבודדות שמסוגלות, בנוסף לחיות אחרות עם רמת אינטיליגנציה הקרובה או עולה על פני אדם: מספר קופי אדם, דולפינים ופילים. תינוקות בדרך כלל מסוגלים לזהות את עצמם מגיל 18 חודשים, הגיל בו האישיות והזהות העצמית מתחילה להתהוות.

ניקו הוא רובוט המריץ תוכנת זיהוי עצמים מתקדמת וכן מערכת למידת מכונה. החוקרים מעוניינים לבדוק האם הרובוט יוכל ללמוד לזהות את עצמו במראה, ללא סיוע או תכנות ספציפי מצד היוצרים שלו. כרגע, הוא מסוגל לזהות את הזרוע שלו ואת התנועות הזרוע בדיוק רב, ובהמשך החוקרים ילמדו אותו לזהות את שאר גופו. זאת הפעם הראשונה שרובוט הצליח במשימה כזו - עד היום, רובוטים לא היו מסוגלים לזהות חלקים מגופם במראה. מומחים מסבירים כי רובוט יכל להסתכל למטה ולראות את רגליו - אבל לא לדעת שהן שייכות לו.

"זאת משימת הגיון והתמצאות בחלל" מסביר ג'סטין הארד, דוקטורנט ביל ואחד מצוות החוקרים. "המטרה היא לראות האם הוא יבין שהזרוע שלו אינה נמצאת בצד השני של המראה. אנחנו נלהבים מכך שניקו הצליך ללמוד את המודל של עצמו, ולפרש את המידע שהוא רואה במראה".

רובוטים בכל בית?

בשנים האחרונות הבצעו מספר ניסויים ברובוטיקה ומבחן המראה. מספר רובוטים גם תוכנתו לזהות את עצמם וכן להבדיל בין עצמים מציאותיים והשתקפויות. את התוצאות המלאות הארט צפוי לפרסם בעוד כשנה, אבל הוא מודה שלא מדובר בשלב הסופי ביצירת אינטיליגנציה מלאכותית. "זהו רק צעד בדרך".

מומחים מסכימים כי היכולת של רובוט לדעת את מימדי הגוף שלו והמיקום שלו בחלל הוא היא חיונית לפני שניתן יהיה לאפשר לרובוטים לעבוד בצורה אוטונומית יחד עם בני אדם, כגון יצירת רובוטים משרתים בבתים, רובוטים המסוגלים לטפל בחולים סעודיים וכו'. ללא היכולת הזאת, רובוטים יהיו מסוגלים לגרום ללא דעת נזק לעצמם, לסביבה ולאנשים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
האם הוא יבדיל בין ההשתקפות שלו לבין השתקפות של תמונה שלו ?
היום יש תוכנות זיהוי מאוד מתקדמות לא בעיה לתכנת מחשב לזהות כמעט כל דבר וממילא ה"מוח" של הרובוט זה מחשב השאלה היא האם הרובוט יבדיל בין השתקפות שלו עצמו לבין נניח תמונה של עצמו או השתקפות של תמונה של עצמו מה יקרה אם המראה תהיה קמורה או קעורה ומה יקרה אם נניח נציר על הרובוט נלביש לו כובע נסיר ממנו חלק האם עדיין יבין שזה הוא מבלי שיתכנתו אותו מחדש בינתיים לפי מה שהבנתי הוא אפילו לא מזהה את עצמו כל זה לא מעיד על שום אינטילגנציה הרובוט לא "חושב" אלא בסך הכל מריץ אלגורטמים מתמטיים שתהוכנסו לתוכנה שלו את אותה תוכנה אפשר להכניס ללפטופ עם מצלמה והוא יעשה בדיוק אותו דבר בלי להחשב רובוט לג'וק מצוי יש יותר אינטילגנציה מהרובוט הכי מתוחכם
מי רובוט  |  24.08.12
2.
קשקוש אבל ממש - קשקוש
מדובר בהישג טכני יפה כשלעצמו. אבל אין שום קשר לפער בין רובוטים לבני אדם. בכלל אין פער כזה כי טכנולוגיית החשיבה שלנו אחרת. רובוטים רק מיישמים אלגוריתמים. במקרה הזה מדובר על אלגוריתם לזיהוי צורה. אם צורבים לרובוט את נתוני הצורה שלו אז הוא כביכול מזהה את עצמו. אשליה ותו לא.
אבו נפחא  |  24.08.12